SIBEX Preţul futures al petrolului, sub 50 de dolari pe baril

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 februarie 2015

O a treia şedinţă cu rezultate foarte slabe se contura la Sibex după jumătate din programul de tranzacţionare de miercuri. Conform datelor de la ora 17:40, se înregistrau numai 13 contracte, iar valoarea aferentă acestora era de numai 169.933 lei. Singurele produse tranzacţionate erau derivatul pe indicele Dow Jones, pe scadenţa de luna viitoare (n.r. - martie) şi derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude, pe acelaşi termen.

Cotaţia futures de la Sibex a Dow Jones pentru scadenţa din primăvară valora, după mai bine de şapte ore şi jumătate de la deschidere, 18.189 de puncte, nivel în coborâre cu 44 de puncte în comparaţie cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (vezi nota 1), stabilit de ATHEXClear la 18.233 de puncte. Comparativ cu valoarea consemnată la închiderea de marţi, simbolul DEDJIA 15C se aprecia cu numai 4 puncte. Pe piaţa din SUA, cotaţiile indicilor reprezentativi fluctuau în apropierea nivelurilor record, după ce rezultatele mai bune decât prognozele privind vânzările de case au contrabalansat efectul negativ al declinului unor companii importante, printre care şi Hewlett-Packard Co. şi Chesapeake Energy Corp.

Pentru simbolul OILSC 15C se înregistrau 5 contracte iar cotaţia barilului se cifra la 48,91 de dolari, în scădere cu 0,43 USD faţă de "start of day price".

Nu se mai consemnau tranzacţii pe nici un alt produs derivat, iar piaţa spot administrată de Sibex continua să fie ignorată, cum s-a întâmplat cu regularitate de la debutul acestui an.

Nota 1: "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Nota 2: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:40

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb