SIBEXRecord negativ: cea mai scăzută lichiditate din ultimii şapte ani

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 octombrie 2012

La Sibex, şedinţa de vineri a încheiat cea de-a noua lună din an printr-o evoluţie predominant des-cendentă a cotaţiilor futures. S-au înregistrat şi câteva excepţii, dar pe simboluri care au atras volume reduse. Lichiditatea a fost una de nivel mediu, la ora închiderii înregistrându-se 1.633 de contracte, cu o valoare de aproape 20 milioane lei. De-a lungul întregii luni, numărul contractelor încheiate la bursa derivatelor din Sibiu a fost, însă, de numai 33.734, dezinteresul jucătorilor atingând cote de avarie. Volumul a scăzut cu peste 33% faţă de august, septembrie fiind cea mai slabă lună din acest an. Mai grav pentru operatorul de piaţă este că s-a atins şi cel mai scăzut nivel lunar din ultimii şapte ani şi două luni. Mai precis, numărul contractelor nu a mai fost atât de mic din iulie 2005, când se consemnaseră 21.538 de contracte. "Acest adevărat record negativ a fost atins pe fondul neîncrederii investitorilor într-o piaţă în care, în ultima vreme, predomină conflictele de interese în dauna preocupării pentru măsuri administrative care ar putea revitaliza tranzacţiile", a declarat un antreprenor de pe pieţele externe, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Acesta a adaugat că "piaţa are însă în continuare un foarte bun potenţial, iar un management potrivit şi performant ar putea redresa situaţia".

Revenind la ultima şedinţă din septembrie, contractul pe Dow Jones a dominat sesiunea, cu 1.032 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia futures a celui mai urmărit indice de pe glob s-a depreciat cu 34 de puncte şi a închis la 13.381 puncte. Evoluţia descendentă s-a înregistrat în condiţiile în care pe piaţa americană s-a observat cea mai mare scădere săptămânală din iunie a Standard & Poor's 500, pe fondul datelor dezamăgitoare privind cea mai mare economie a lumii.

Pentru derivatul pe perechea valutară euro/dolar, tranzacţionată în lei, s-au înregistrat aproape 300 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia euro a scăzut cu 0,43% faţă de moneda americană şi a închis la 1,2862 USD. Şi pe plan extern, moneda comună s-a depreciat.

S-au consemnat tranzacţii şi pe segmentul derivatelor pe mărfuri, unde speculatorii au tranzacţionat preţul aurului şi al petrolului. Au fost încheiate 69 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa octombrie, iar preţul unciei a scăzut cu 6,7 USD şi a închis la 1771,4 USD. Pentru derivatul pe barilul de petrol cu simbolul DEOIL_LSC s-au înregistrat 31 de contracte pe scadenţa noiembrie. Cotaţia barilului a fost estimată la 92 de dolari, după o scădere de numai 0,15 USD.

Pentru derivatele pe acţiunile SIF5 s-au consemnat 85 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia futures a acţiunii SIF5 s-a depreciat uşor, cu 0,04%, şi a închis la 1,4195 lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sima, ce-ai facut din sIBEX, vai de noi ...Nu te lasi pana n-o pui pe butuci...

    Hai "Bai gagiule" de Simoionescu ...ce esti.Baga tranzactii, ca la scrisori de indignare catre CNVM, te dai balena. Ceva bani pentru actionari poti sa faci? Ca pentru tine personal, te-ai descurcat frumusel de tot. Sa vii la AGA, sa ne spui si noua ce ai facut pentru caruta de bani care ai luat-o! O scrisoare la CNVM? Si ai participat la mese de protocol?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro