Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

SIBIUIntensitatea tranzacţiilor a crescut puternic după deschiderea NYSE

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Şedinţa de marţi a stat sub semnul unei atitudini de prudenţă a investitorilor, manifestată cu precădere în intervalul de la deschiderea tranzacţiilor de la Sibiu şi până la cea a bursei de pe Wall-Street. Apoi, atitudinea de aşteptare a dispărut, ritmul tranzacţiilor crescând puternic. Pe segmentul indici cotaţiile au testat ambele direcţii, pentru ca ulterior, să se impună o tendinţă de creştere. Şi euro a variat mixt faţă de dolar în timp ce pentru derivatele pe acţiunile SIF5 cotaţiile au crescut. Şi preţurile aurului au crescut, şedinţa fiind una de scadenţă pentru contractele SIBGOLD iunie şi SIBGOLD_RON iunie. La ora 17.30, numărul contractelor era de 4500, 33% dintre acestea fiind încheiate după deschiderea NYSE, semn că piaţa sibiană este corelată cu evoluţia de peste ocean. Valoarea tranzacţiilor se cifra la 53 milioane lei.

Pe segmentul indicilor, speculatorii au putut aplica strategii atât pe vânzare cât şi pe cumpărare, pe diferite intervale ale şedinţei. Astfel, de la deschidere şi până în jurul prânzului, cotaţia DEDJIA_RON pe scadenţa iunie s-a aflat pe plus pentru ca apoi, între 12.00 şi 14.30 preţul să intre pe minus. Revenirea pe plus s-a petrecut sub influenţa direcţiei de creştere a pieţei futures din SUA, şi a fost confirmată şi de des-chiderea de la NYSE. Această evoluţie a venit pe fondul optimismului identificării unei soluţii pentru criza datoriilor din Grecia, Parlamentul grec dezbătând o serie de reduceri ale cheltuielilor bugetare, ridicări de taxe şi privatizări, măsuri nepopulare, dar menite a scoate ţara de sub ameninţarea incapacităţii de plată, permiţând totodată continuarea primirii de ajutor de la UE. Pe piaţa Sibex, la ora 17.30, indicele DJIA creştea cu 119 puncte pe scadenţa septembrie 2011. Pe scadenţa decembrie, cotaţia Dow Jones afişa o apreciere de 100 puncte. La aceeaşi oră se înregistrau tranzacţii şi pe scadenţa martie 2012, indicele înregistrând un plus de 130 puncte. Aprecierile au crescut puternic după deschiderea din SUA, în ton cu evoluţia de pe bursa americană.

Pe segmentul derivatelor valutare, euro a fluctuat mixt faţă de dolar înaintea votului parlamentarilor eleni cu privire la măsurile de austeritate necesare pentru prevenirea intrării ţării în faliment. Moneda de schimb comună a "şters" apoi deprecierile faţă de dolar, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat că factorii de decizie sunt foarte vigilenţi, semnalizând că este posibilă o majorare a dobânzii de referinţă săptămâna viitoare. Şi la Sibex, euro dădea semne de creştere faţă de dolar, cotaţia de la ora 17.30 indicând un câştig de 0,72% pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor EUR/USD_RON era de peste 700.

Speculatorii evoluţiei preţului DESIF5 au beneficiat de creşteri, nu foarte ample, evoluţie corelată cu cea din piaţa suport, unde s-a înregist-rat tot o creştere uşoară a acţiunii SIF5. Direcţia pozitivă a fost influenţată şi de optimismul de pe bursele europene, unde indicii reprezentativi au înregistrat câştiguri. La ora 17.30, numărul contractelor DESIF5 era de 323, cele mai multe pe scadenţa septembrie în raport cu care se observa o apreciere de 0,60% a cotaţiei. Pentru decembrie, DESIF5 câştiga 0,51%.

În piaţa derivatelor pe mărfuri s-a mizat pe creşterea preţului futures al metalului preţios. Pe plan internaţional, aurul a stopat o serie de patru şedinţe de pierdere, temerile investitorilor faţă de situaţia datoriilor europene "revitalizând" cumpărările de aur, ca plasament de siguranţă. Temerile au fost alimentate de declaraţia lui Juergen Stark, membru în Consiliul Băncii Centrale Europene, care a precizat că nu se aşteaptă ca, în cazul respingerii măsurilor de austeritate, comunitatea internaţională să finanţeze în continuare Grecia. Pentru contractul SIBGOLD_RON iunie, participanţii au putut tranzacţiona până la ora 16.45, estimând o creştere de 2 USD. Pentru acest contract, preţul de lichidare la scadenţă a poziţiilor rămase deschise este egal cu cotaţia P.M. de referinţă a aurului, comunicată de London Gold Market Fixing Ltd. în ziua scadenţei, cifrată la 1499 USD/uncie. Închiderea poziţiilor deschise este efectuată de către Casa Română de Compensaţie după închiderea şedinţei de tranzacţionare. Pentru scadenţa august, cotaţia SIBGOLD_RON creştea cu 3 USD.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe derivatele pe petrolul de tip Light Sweet Crude, cotaţia apreciindu-se cu 0,51%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

26 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1224
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5473
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3888
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.3262

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie