SIBIUPerechea EUR/USD şi contractul pe Dow Jones, "locomotivele" Sibex

D.N.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 iunie 2011

La Sibex, după lichiditatea ridicată de miercuri, şedinţa de joi a fost mai liniştită, investitorii tranzacţionând mai prudent mai ales în prima parte a zilei. Apoi, aşa cum ne-am obişnuit în ultima perioadă, ritmul tranzacţiilor să crească odată cu apariţia ştirilor economice, atât în Europa cât şi în SUA. Ca urmare, la ora 17.30, numărul contractelor încheiate era de 4100 cu o valoare de 45 milioane lei, lichiditatea dublându-se în două ore şi existând premisele atingerii unui nou volum ridicat.

Produsul care a dat tonul "revirimentului" a fost tot perechea valutară EUR/USD, tranzacţionată în lei. Marja foarte atractivă şi spread-ul redus au fost din nou atuurile ce au atras "jucătorii", care au acum, şi pe piaţa autohtonă, posibilitatea de a specula evoluţia raportului dintre acela mai importante valute, pe o piaţă reglementată. La ora 17.30 numărul contractelor EUR/USD_RON era de 1700, iar dolarul reuşea, pentru a doua zi la rând, să recupereze din diferenţa faţă de euro, cotaţia unei monede unice pierzând 0,39. Pe plan extern, moneda euro a căzut, diminuând din câştigurile anterioare, după ce prognoza de inflaţie pentru 2012 a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a determinat agenţii economici să reducă intensitatea pariurilor privind creşterea ratei dobânzii. Moneda europeană a alunecat în raport cu dolarul chiar şi după ce Trichet a declarat, în cadrul conferinţei de presă de la Frankfurt, că o "vigilenţă puternică" este necesară pentru a controla inflaţia, ceea ce înseamnă că factorii de decizie politică poate deci creşterea ratei de dobândă în luna iulie.

Simbolul DEDJIA_RON s-a menţinut printre instrumentele favorite ale participanţilor atrăgând peste 1200 de contracte până la ora 17.30. Cotaţia futures de la Sibex a celui mai urmărit indice de pe mapamond a fluctuat mixt pe scadenţa iunie, pentru ca apoi, după semnalele pozitive date de Wall-Street, direcţia pozitivă să se accentueze. Unul dintre principalele motive ale direcţiei ascendente a Dow Jones a fost faptul că deficitul comercial al SUA s-a redus în aprilie, indicând că importurile nu au fost afectate la fel de mult cum se aştepta de creşterea preţurilor petrolului. În aceste condiţii, la ora menţionată, indicele DJIA avea pe Sibex o variaţie pozitivă de 50 puncte pe scadenţa iunie. În schimb, pe scadenţa septembrie, cotaţia indicelui afişa un minus de 10 puncte faţă de preţul de închidere al şedinţei precedente. Investitorii tranzacţionau indicele şi pe scadenţa decembrie 2011 cotaţia pe acestea indicând o scădere de doar 5 puncte, dar şi pentru martie 2012, în raport cu care scăderea era de 15 puncte.

Segmentul financiar a atras o cotă bună de lichiditate, cu 820 de contracte DESIF5 realizate până la ora 17.30. S-au consemnat tranzacţii pe toate cele patru scadenţe disponibile, termenul scurt (iunie), fiind preferat de investitori. Pentru acesta, cotaţia a evoluat pe minus, pierzând 1,35%. Pentru septembrie DESIF5 pierdeau 1,13% iar pentru finalul anului curent 1,28%. În raport cu martie 2012 DESIF5 se deprecia cu 1,38 % pe un volum mic.

Pe derivatul EUR/RON interesul s-a redus comparativ cu miercuri, în condiţiile în care variaţia oficialului BNR a fost mult mai redusă. La Sibex, moneda naţională s-a apreciat în a doua parte a sesiunii interbancare de joi. Pe scadenţa iunie leul câştiga 0,14% iar pe septembrie 0,31%. Pe decembrie direcţia era una inversă leul pierzând 0,03% în timp ce pe martie 2012 moneda naţională câştiga 0,11%.

În aria derivatelor pe aur, preţul futures al unciei de la Sibex creştea cu 1,1 dolari pe scadenţa iunie, numărul contractelor fiind de 101.

S-au înregistrat tranzacţii şi pe segmentul petrolier unde preţul futures al barilului de tip Light Sweet Crude a crescut cu 1,09 dolari pe scadenţa iulie, fiind încheiate 70 contracte DEOIL_LSC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb