Abonament gratuit

Siegfried Mureşan propune un Fond de Solidaritate împotriva COVID-19 de 50 de miliarde de euro

M.A.
Fonduri Europene /

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL/PPE), vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a propus, astăzi, crearea unui Fond European de Solidaritate împotriva Coronavirus în valoare de 50 de miliarde de euro.

Potrivit deputatului european, fondul va avea ca obiectiv îmbunătăţirea sistemului medical din Europa pentru a face faţă mai bine unor crize în sănătate de tipul pandemiei de COVID-19. De asemenea, acesta va contribui la îmbunătăţirea serviciilor medicale de zi cu zi din România şi din celelalte ţări europene.

"Fondul propus de mine va avea doi piloni: primul pilon va fi un fond de solidaritate în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta va fi inclus în Bugetul multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027. Sunt fonduri europene nerambursabile, iar obiectivul va fi de a compensa o parte din cheltuielile făcute de ţările europene pentru combaterea pandemiei de COVID-19, mai ales cheltuielile cu sistemele medicale şi de urgenţă. Concret, o parte din cheltuielile pe care le face fiecare ţară în aceste zile de criză vor putea fi decontate din acest fond. Banii ar urma să fie accesibili în următorii doi ani. Al doilea pilon va fi o schemă de împrumut în valoare de 30 de miliarde de euro. Este un instrument care va funcţiona în felul următor: Comisia Europeană va împrumuta aceşti bani de pe pieţele internaţionale, apoi va împrumuta mai departe ţările membre ale UE pentru a face investiţii în sistemul medical şi de sănătate, dar şi în mecanisme eficiente de gestionare a unor crize similare. Va ajuta, totodată, la dotarea spitalelor, astfel încât calitatea serviciilor medicale să crească, iar oamenilor să nu le mai fie teamă să se trateze într-o ţară sau alta. Împrumuturile vor fi acordate în condiţii avantajoase şi vor fi garantate de Bugetul Uniunii Europene", a declarat deputatul european, Siegfried Mureşan.

"Când propun un plan european de pregătire a sistemului medical mă gândesc în mod special la România, atât la românii care trăiesc în interiorul graniţelor ţării, cât şi cei care trăiesc în afara lor. Sănătatea în România a fost întotdeauna un sector subfinanţat, lipsa dotărilor din spitale este o problemă cronică a sistemului medical românesc şi niciun guvern nu o poate rezolva în câteva luni, mai ales pe timp de criză. Este nevoie de timp, dar, mai ales, este nevoie de bani. De aceea propun acest fond. Fondul propus de mine îi va ajuta şi pe românii care trăiesc în afara graniţelor ţării. Prin îmbunătăţirea infrastructurii medicale în toate ţările europene cu investiţii din fondul propus de mine, românii vor şti că, indiferent de ţara europeană în care merg să muncească şi să trăiască, vor avea parte de servicii medicale de bună calitate", a mai spus viceliderul Grupului PPE.

"Fondul de solidaritate în sănătate va servi pe toată lumea. Va servi cetăţenii din ţările cu sisteme medicale mai puţin dotate pentru că vor avea acces la servicii medicale mai bune. Va servi cetăţenii din toate ţările membre care, atunci când vor călători sau se vor muta temporar ori definitiv oriunde în Europa, vor şti că au la dispoziţie spitale bine dotate şi servicii medicale performante", a explicat Siegfried Mureşan.

Propunerea eurodeputatului Siegfried Mureşan urmează a fi dezbătută această săptămână de Grupul PPE pentru a fi adoptată ca poziţie politică a grupului.

După ce va fi adoptată ca poziţie politică, propunerea urmează a fi negociată în Parlamentul European şi ulterior, cu Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană pentru a face parte din viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS