SIF Transilvania îşi evaluează deţinerea la IAR Ghimbav la un milion de euro

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 mai 2011

SIF Transilvania îşi evaluează deţinerea la IAR Ghimbav la un milion de euro

Societatea doreşte în schimbul acţiunilor la producătorul braşovean de aeronave titluri la compania Transgaz, după ce MECMA a refuzat să ia în discuţie cedarea unor titluri la Petrom, Transelectrica sau Oil Terminal

Acţiuni în valoare de zece milioane de lei vor micii acţionari de la compania IAR Ghimbav în schimbul titlurilor pe care le deţin la compania braşoveană. Lucian Ionescu, directorul Direcţiei Portofoliu al societăţii SIF Transilvania, ne-a declarat că societatea va face o nouă adresă către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru a primi răspuns la solicitarea privind schimbul de acţiuni. "Noi am vrut acţiuni la Petrom, dar cei de la minis-ter ne-au spus că lansaseră deja proiectul de vânzare a deţinerilor statului pe bursă şi am fi încurcat procesul. Ceilalţi acţionari voiau acţiuni la Oil Terminat şi la Transelectrica, dar s-au lovit de aceeaşi problemă, aşa că în cele din urmă am decis să solicităm acţiuni la Transgaz. Noi, SIF Transilvania, am evaluat acţiunile pe care le deţinem la IAR Ghimbav la un milion de euro", a mai spus Ionescu.

"Prin cedarea halei montaj, IAR Ghimbav va rămâne fără obiectul de activitate, iar potrivit Legii 31, privind societăţile comerciale, micii acţionari au dreptul să se retragă şi să fie despăgubiţi la adevărata valoare", a mai spus Ionescu. Acesta a fost şi motivul pentru care SIF Transilvania şi un fond de investiţii - MEI Roemenie en Bulgajije - au reuşit sus-pendarea în instanţă a aplicării hotărâ-rii AGA privind cedarea activelor IAR Ghimbav către Eurocopter România.

Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat în luna iunie 2010 cedarea celor mai importante active către Eurocopter România, ca aport de capital. Potrivit deciziei acestora, aprobată cu 79% din voturi, se aproba "participarea IAR SA la majorarea capitalului social al Eurocopter România SA cu un aport în natură constând în terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricaţie, documentaţia tehnică aferentă activităţilor de MRO pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III şi IAR 330 Puma". De asemenea, potrivit deciziei acţionarilor, "aportul IAR SA la creşterea capitalului social al Eurocopter România SA are valoarea de 3.259.000 euro şi reprezintă valoarea activelor aportate la Eurocopter România SA, în sumă totală de 3.533.000 euro (valoare rezultată din Raportul de Evaluare întocmit de Romcontrol SA), compensată cu suma de 274.500 euro ce constituie aportul neutilizat la capitalizarea iniţială a SC Eurocopter România SA (în loc de 10 ani, cum a fost prevăzut iniţial, se utilizează doar 7 ani), reprezentând dreptul rămas de uzufruct asupra clădirilor şi terenurilor aferente aportate în anul 2003 de către IAR la Eurocopter România".

De notat este şi că Eurocopter a vrut iniţial să cumpere societatea din Ghimbav, dar oferise doar o sumă de un milion de euro, motiv pentru care privatizarea nu a mai fost realizată, găsindu-se mai apoi această "gogoriţă" a plasării activelor companiei în proprietatea Eurocopter România, un joint-venture în care pachetul majoritar de acţiuni - 51% - era deţinut de francezi, iar 49% îi revenea companiei IAR.

Eurocopter România face parte din structura grupului "European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V." Olanda (EADS). Grupul EADS este activ la nivel mondial în domenii precum producţia şi marketingul aeronavelor comerciale şi militare, echipamentelor de telecomunicaţii, sistemelor de apărare şi securitate, sateliţilor, lansatoarelor şi infrastructurilor orbitale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. IAR investitorii estimeaza valoarea specialistilor SIF 3 la valoarea zero.A pardo cu esceptia lui Simionescu. Asta are o valoare foarte mare. La circumferinta la pantaloni. Adica e un umflat. Sau o fi din polistiren expandat?

    1. Nu. E din fercalistiren expandat.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb