Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

SINDICATELE ACUZĂ: IMGB, ţinta rechinilor imobiliari

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii /

Sursa foto: romd.socialistmodernism.com

Sursa foto: romd.socialistmodernism.com

Federaţia Sindicală Metal anun­ţă, prin intermediul unui comunicat de presă, că firma coreeană Dosan doreşte să închidă activitatea desfăşurată pe platforma IMGB (fosta Întreprindere de Maşini Grele Bucureşti) din Capitală.

În documentul remis Redacţiei se arată: "Angajaţii Companiei Doosan IMGB au fost anunţaţi, prin decizia Consiliului de Administraţie, de închiderea operaţională a societăţii şi începerea concedierilor colective a 96% dintre angajaţi. Această decizie pare a fi plănuită, deoarece nu a existat nicio acţiune de reabilitare prin măsuri concrete care să vizeze eliminarea pierderilor financiare. Revolta, dar şi nedumerirea salariaţilor este una semnificativă deoarece compania înregistra comenzi, beneficiază de echipamente de producţie extrem de complexe care sunt capabile să producă piese finite (forjate şi turnate) din oţel carbon şi oţeluri înalt aliate între 10-200 tone. Produsele realizate aveau ca destinaţie industria navală, petrochimică, hidroenergetică, nucleară sau minieră, astfel că nevoia acoperită de companie este una diversă şi nu în ultimul rând de maximă importanţă pentru economia românească şi pentru mixul economic românesc. Mai mult decât atât, compania era orientată către export, astfel că aceasta exporta către pieţe precum China, India, Vestul Europei, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud sau Statele Unite".

IMGB reprezintă una dintre cele mai mari şi mai vechi societăţi din Capitală, care, în anul 1989, a avut 13000 de angajaţi. După 1990, compania a trecut prin mai multe etape ale privatizării, fiind preluată la un moment dat de un concern norvegian. În anul 2006, concernul industrial sud-coreean Doosan a preluat, de la firma norvegiană, 40 de hectare din cele 70 de hectare ale platformei industriale. Coreenii au luat oţelăria, forja, secţia de tratamente termice şi secţia de prelucrări mecanice şi au continuat desfăşurarea activităţii în acest domeniu. La sfârşitul anului trecut, Doosan a decis suspendarea producţiei, iar acum închiderea activităţii şi concedierea a 400 de angajaţi, care vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare.

Ion Anton, preşedinte al Federaţiei Sindicale Metal, la care sunt afiliaţi angajaţii din IMGB, a declarat pentru Ziarul BURSA: "În anul 2006, în momentul în care au preluat secţiile res­pective din IMGB, uzina avea utilaje de ultimă generaţie. După 14 ani, opresc activitatea, în condiţiile în care au comenzi de efectuat pe baza contractelor încheiate. Mai mulţi dintre salariaţii care vor fi concediaţi susţin că la mijloc sunt interese imobiliare în legătură cu cele 40 de hectare de teren. Doosan şi-ar muta o parte din activitate la Olteniţa, există presiuni asupra firmei italiene care deţine celelalte 30 de hectare să fie îndepărtată şi ea, pentru a face loc rechinilor imobiliari".

Sindicaliştii susţin că există un nivel semnificativ de suspiciune rezonabilă cu privire la decizia Consiliului de Administraţie de a suspenda activitatea companiei în condiţiile în care rentabilizarea companiei prin reorientarea sau eficientizarea fluxului de producţie, schimbarea managementului ineficient sau o restructurare care să protejeze competitivitatea au fost şi încă sunt opţiuni valide şi necesare pentru menţinerea activităţii de producţie.

De aceea, Federaţia Sindicală Metal solicită Guvernului şi Parlamentului să se implice în situaţia Doosan IMGB şi să stopeze procesul de suspendare a activităţii de producţie. Sindicaliştii solicită acordarea unui ajutor de stat în vederea asigurării unui nivel de competitivitate ridicat al companiei, în special pentru asigurarea activităţii de export. De asemenea, ei mai vor implicarea companiei în licitaţiile organizate de statul român în domeniile de activitate cu care compania interacţionează, protejând astfel capacităţile de producţie interne.

Compania Doosan IMGB a avut în 2018 o cifră de afaceri de 249 milioane lei şi pierderi de aproximativ 25 milioane lei. În ultimii ani, Doosan IMGB a reuşit să-şi reducă progresiv pierderile, de la peste 49 milioane lei în 2013 la sub 8 milioane lei în 2016 (cu un provizion de 4,4 milioane lei), dar în 2017 a revenit la o pierdere de 30,9 milioane lei (cu un provizion de 4,6 milioane lei). În 2018, pierderea s-a cifrat la 25 milioane lei. Amintim că anul trecut grupul Doosan a investit 95 milioane de euro într-o fabrică de folii de cupru din Ungaria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. S- a dorit ingroparea societatii . Oare cine va mai executa cazane pentru CET- uri, Rovinari, Turceni, etc....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie