Sistemul de achiziţii publice a înregistrat, de la lansarea sa, peste 1,3 milioane de atacuri informatice

Ziarul BURSA #Companii / 20 februarie 2004

Sistemul electronic de achiziţii publice, www.e-licitatie.ro, a suferit în cei aproximativ doi ani de la lansarea sa circa 1,38 milioane de atacuri informatice, din care 10 au fost severe, ur-mărind întreruperea sistemu-lui, dar nici unul nu a reuşit să îl scoată pînă în prezent din func-ţiune, a declarat ieri Adriana Ţicău, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Teh-nologiei Informaţiei (MCTI), în cadrul conferinţei organizată de IDC "IT Security Roadshow CEE 2004".

De asemenea, aproximativ 2% din totalul atacurilor, res-pectiv 23.868, au fost realizate prin aplicaţii web. "Legislaţia Ro-mâniei în domeniu prevede măsuri severe referitoare la criminalitatea informatică, pînă la 15 ani de închisoare, atît prin stipulările din legea semnăturii electronice şi a comerţului electronic, cît şi prin legea privind infracţiunile pe Internet, parte a legii 161 anticorupţie", a spus Ţicău.

Săptămîna viitoare MCTI va lansa oficial portalul www. e-Frauda.ro prin care cetăţenii pot trimite notificări privind fraudele comise prin Internet, precum şi portalul specializat CERIS care va oferi asistenţă specialiştilor IT din domeniul administraţiei publice privind securitatea IT.

Pe de altă parte, specialiştii MCTI sunt în curs de elaborare a unui cod de conduită, capabil să definească o politică de securitate coerentă în domeniu, valabil pentru toate instituţiile publice, şi "care poate servi ca model companiilor de pe piaţa IT", a explicat Ţicău, subliniind că acesta ar putea fi finalizat în primul trimestru al acestui an.

Potrivit unui raport publicat în 2003, în Franţa, 26,3% din organizaţii au fost atacate de viruşi informatici, iar în Marea Britanie 41% de organizaţii comerciale au fost afectate din care 14% au fost atacuri severe. La nivel global, 41% din instituţii consideră că sistemele informatice proprii nu sunt supuse vulnerabilităţii. Cu toate acestea, potrivit listei publicată în 2003 de FBI şi SANS - care efectuează studii de securitate - primele 20 de vulnerabilităţi critice au fost pe sistemele de operare Windows (10), iar celelalte 10 pe sis-temele Unix şi Linux.

Primele date statistice din Ro-mânia relevă faptul că 75% din organizaţii se confruntă cu o neaşteptată lipsă a disponibilităţii serviciului de securitate şi mai puţin de 50% din organizaţii au programe de instruire şi de conştientizare referitoare la securitatea informaţiei. De asemenea, doar 40% din organizaţii se aşteaptă să aibă o vulnerabilitate mărită o dată cu creş-terea conectivităţii.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro