Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot, utilizat la alegerile prezidenţiale

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică /

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) nu are niciun fel de problemă legată de utilizarea tabletelor la viitoarele alegeri prezidenţiale, a anunţat Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele comisiei parlamentare pentru alegerile europarlamentare. Ea a spus că a trimis către STS o notă în care solicită ca toate datele de la europarlamentare să fie salvate, înainte ca tabletele conectate la sistemul infor-matic de monitorizare a prezenţei la vot să fie folosite la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.

Olguţa Vasilescu a declarat: "STS nu are niciun fel de problemă cu tabletele, poate să le utilizeze la prezidenţiale. Cu certitudine însă va trebui să salveze tot ceea ce este pe tablete. Am discutat deja cu cei de la STS, le-am trimis o adresă astfel încât oricine vrea să verifice poate să verifice şi anul acesta, şi anul viitor şi peste 7 ani. Este o decizie pe care am luat-o în Biroul comisiei. Din punctul nos-tru de vedere nu există niciun motiv ca alegerile următoare, pentru funcţia de preşedinte, să nu se poată desfăşura din punct de vedere tehnic".

Amintim că, în urmă cu o săptămână, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan, a făcut apel la Comisia parlamentară de anchetă pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca în perioada următoare, din 15 septembrie, STS să poată lucra cu sistemele respective.

Bălan a spus: "În diaspora vor fi peste 500 de secţii de votare noi. Va trebui să ştim calitatea serviciului de internet. Consider că din data de 15 (septembrie - n.r.) să verificăm acest lucru, dacă ne va permite comisia să lucrăm cu sistemele respective, pentru că nu avem nimic de ascuns".

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile europarlamentare i-a audiat, ieri, pe reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi ai Biroului Electoral Central.

Săptămâna trecută, comisia i-a audiat pe preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, şi pe prim adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorin Bălan.

Între obiectivele comisiei s-au numărat: evaluarea SIMPV - Sistemul Informatic de Prezenţă la Vot; stabilirea numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordanţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul birourilor electorale judeţene; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu des-făşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

Comisia de anchetă a încheiat audierile şi urmează să întocmească raportul final pe care îl va trimite către cele două Camere ale Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. TOT, TOT E DIGITALIZAT : VOTUL NU.....

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS