ŞOBOLĂNIMEA ÎN PANICĂŞova, Ghiţă şi Vanghelie, suspendaţi din PSD

I.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 21 octombrie 2014

Şova, Ghiţă şi Vanghelie, suspendaţi din PSD

Actualizare 21:13 Vanghelie: "Ghiţă îi creează probleme lui Ponta"

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, azi, la finalul şedinţei BPN al PSD, că el crede în continuare că deputatul social-democrat Sebastian Ghiţă "îi creează probleme" lui Victor Ponta şi a menţionat că îşi menţine "problema" vizavi de acesta.

"Eu m-am autosuspendat. Nu am nicio problemă. Am spus că îmi cer şi scuze că a fost invocat - şi nu e un lucru normal - numele preşedintelui (Victor Ponta, n.r.). A fost o scăpare firească, la nervi. Dar îmi menţin problema vizavi de domnul Ghiţă", a spus Vanghelie, după ce BPN a decis suspendarea sa din toate funcţiile deţinute în partid.

"Şi nu am nicio problemă. Am spus că, dacă asta este problema, mă suspend până când va fi primul CEx, că nu cred că e o problemă. Funcţia mea, şi am spus întotdeauna, se numeşte Marian Vanghelie. Eu nu am probleme cu funcţiile", a adăugat Vanghelie.

El a spus că i-a explicat lui Ponta faptul că de două luni este urmărit de trei, patru, cinci maşini. "Înseamnă că cineva are şi bani foarte mulţi dacă mă urmăresc de două luni de zile pe mine şi pe toţi membrii familiei. De ce? Nu ştiu", a arătat Vanghelie.

El a spus că în BPN nu au fost reproşuri la adresa sa, ci discuţii.

"Cred că am avut ghinion să pic în contextul problemelor cu celelalte tipuri de probleme şi atunci am cerut singur să mă autosuspend la pachet", a specificat Vanghelie.

--------

Actualizare 20:57 Dragnea: "Nu o să mă mai intereseze şefia PSD dacă mai continuă lucrurile aşa"

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, azi, după şedinţa Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului, referitor la discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova cu privire la succesiunea în PSD, dacă este interesat de şefia partidului, el arătând că, dacă lucrurile continuă "aşa", nu va mai fi interesat, potrivit surselor din presă.

"Dacă mai continuă lucrurile aşa, nu o să mă mai intereseze (funcţia de preşedinte al PSD, n.r.). Mă interesează să ajungă Victor Ponta preşedintele României. Chiar cred că avem nevoie. Asta mă interesează. Restul... din ce în ce mai puţin", a răspuns Dragnea.

El a arătat că nu l-a întrebat pe Dan Şova, în BPN, despre afirmaţiile făcute în discuţia cu Hrebenciuc despre şefia viitoare a partidului.

Întrebat dacă s-a interesat faţă de Şova ce a fost cu discuţia despre şefia partidului şi dacă i-a cerut explicaţii în acest sens, Dragnea a răspuns: "Nu. Trebuia? Doamne fereşte, eu nu sunt procuror".

------------

Actualizare 19:29 Ponta: "Şova e suspendat şi din funcţia de purtător de cuvânt al PSD, care e preluată de Firea"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, azi, că Dan Şova a fost suspendat din toate funcţiile din partid, alături de Marian Vanghelie şi Sebastian Ghiţă, respectiv din funcţia de vicepreşedinte, dar şi din cea de purtător de cuvânt al partidului, funcţie care a fost preluată de Gabriela Firea.

Întrebat dacă Şova rămâne purtător de cuvânt al partidului, Ponta a răspuns: "Purtătorul de cuvânt este doamna Firea. Toate funcţiile din partid...asta înseamnă toate funcţiile. Cei trei (Şova, Vanghelie, Ghiţă, n.r) sunt suspendaţi din funcţiile din partid".

Astfel, Dan Şova a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PSD, Marian Vanghelie din funcţia de vicepreşedinte, iar Sebastian Ghiţă din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD online, în virtutea căreia făcea parte din CExN al PSD.

------------

Actualizare 17:00

Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat astăzi, în urma şedinţei susţinute de socialişti la sediul acestora, că membrii Dan Şova, Marian Vanghelie şi Sebastian Ghiţă se vor autosuspenda din partid.

"Cei care au apărut în opinia publică, domnii Şova, Vanghelie, Ghiţă, toţi trei se vor suspenda din toate funcţiile din partid şi la primul comitet executiv vom discuta dacă acţiunile lor au prejudiciat campania electorală. E clar că există slăbiciuni de imagine, sunt colegii noştri dar trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de-a face cu campania", a declarat acesta.

"Am propus acest lucru şi am discutat cu aceşti colegi, vreau ca PSD să fie nu doar cel mai puternic partid, dar şi cel mai disciplinat, cel mai responsabil. E extrem de important ce se întâmplă cu partidul meu, cu viitorul partidului. Cei care greşesc plătesc, cei care au probleme trebuie să le lămurească. Nu a fost foarte multă tensiune, a fost ca un tată de familie care nu are destul timp pentru familie, constată că uneori e nevoie de mai multă disciplină şi ordine şi toate lucrurile intră pe făgaşul normal", a mai afirmat Ponta.

Acesta a mai spus că "i-am autosuspendat".

----------------

Actualizare 15:27 Dragnea, despre discuţia Hrebenciuc-Şova: "Mare noroc pentru unii că prostia încă nu e infracţiune"

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, azi, despre discuţia dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova surprinsă în stenograme, că "mare noroc pentru unii este că prostia încă nu e infracţiune în România", transmit surse din presă.

"Mare noroc pentru unii este că prostia încă nu e infracţiune în România. Ăsta e marele noroc al lor", a spus Dragnea, despre discuţia Hrebenciuc-Şova.

----------

Actualizare 12:10 Decizia privind ridicarea imunităţii deputatului Ioan Adam a fost amânată

Comisia juridică a amânat decizia privind ridicarea imunităţii deputatului PSD Ioan Adam, urmând ca Biroul Permanent al Camerei să stabilească noul termen.

Anunţul a fost făcut de către deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei juridice, citat de sursele de presă.

Domnia sa a spus că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, din motive procedurale, PSD invocând faptul că demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament nu a fost primită la comisie şi încă nu este efectivă.

---

Actualizare 10:30 Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc pentru care DNA a cerut încuviinţarea arestării preventive în două dosare, a demisionat astăzi din Parlament. Camera Deputaţilor trebuia să decidă astăzi dacă încuviinţează arestarea lui Hrebenciuc, însă, odată cu decizia de a demisiona, nu mai este nevoie ca parlamentarii să dea un vot pentru a încuviinţa cererea de arestare preventivă depusă de DNA, ceea ce înseamnă că el ar putea fi arestat preventiv imediat.

Şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că Hrebenciuc şi-a dat "unilateral" demisia pentru a se pune la dispoziţia justiţiei din România, în care are încredere, pentru că îşi doreşte "să meargă demn" şi să nu facă rău partidului.

"Mi-a spus că toată viaţa a fost un om foarte corect şi că nu vrea să facă rău partidului şi crede că această funcţie pe care a câştigat-o în 2012 nu trebuie să fie un obstacol pentru domnia sa şi pentru justiţia din România. Astfel se va pune la dispoziţia justiţiei.

Vom anunţa în primul plen, săptămâna viitoare, că luăm act de demisie şi apoi se va vacanta postul. Nu mai este nevoie de niciun vot în ceea ce îl priveşte pe domnul Hrebenciuc, rămâne dosarul pentru domnul deputat Ioan Adam.

Mi-a spus că are încredere în justiţia din România, că vrea să meargă demn pe stradă şi să ne poată privi în ochi," a declarat Zgonea în Parlament.

Sebastian Ghiţă vrea ca Hrebenciuc şi Şova să fie suspendaţi din partid

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă cere ca Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc să fie suspendaţi din PSD, spunând că aceştia au greşit faţă de partid şi că trebuie să se pună la dispoziţia justiţiei.

"Conform deciziei de la Orăştie enunţată de preşedintele Ponta, cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD. Victor Ponta vrea să apere legea şi corectitudinea. Aceşti oameni au greşit în partid. Nu ştiu dacă au greşit şi în faţa legii. Domnul Ponta a spus că cine va face jocuri în PSD va fi exclus. Justiţia trebuie să arate adevărul despre retrocedari. Şi despre Macovei. Şi despre regimul Basescu", arată Sebastian Ghiţă într-o declaraţie de presă.

Deputatul PSD mai spune că nimeni nu este mai presus de lege şi că Viorel Hrebenciuc "i-a atras şi pe alţi senatori într-o situaţie rea şi gravă, riscând să compromită poziţia PSD".

"Nu vreau răul nimănui. Dar sunt sigur ca Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabi Oprea şi Daniel Constantin pot să arate românilor că sunt drepţi şi corecţi. Nimeni nu este mai presus de lege. Hrebenciuc i-a atras şi pe alţi senatori într-o situaţie rea şi gravă, riscând să compromită poziţia PSD. Procurorii sunt întrebaţi de ce apar astfel de anchete în campanie. Politicienii trebuie să se întrebe de ce fac astfel de lucruri în campanie! Hrebenciuc şi Şova trebuie să se pună la dispoziţia justiţiei", adaugă Sebastian Ghiţă.

---

Cu cât se apropie alegerile, coada liderilor de partid la DNA se îngroaşă. Procurorii au anunţat ieri că, pentru doi membri marcanţi ai PSD, respectiv Viorel Hrebenciuc (n.r. poreclit guzganul rozaliu) şi Dan Şova, a fost începută urmărirea penală.

Astfel, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

DNA susţine că Hrebenciuc ar fi aflat informaţii din interiorul DNA cu ajutorul fostului şef al Serviciului Protecţie şi Pază (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerând şi obţinând de la un angajat al Direcţiei informaţii despre interceptarea deputatului.

Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, potrivit DNA.

Procurorii susţin că, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Hrebenciuc în noul dosar, la Cameră

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc în noul dosar în care este urmărit penal de DNA a sosit la Camera Deputaţilor, fiind trimisă de către preşedintele acestui for legislativ, Valeriu Zgonea, Comisiei juridice. Zgonea a declarat că a primit cererea de încuviinţare a arestării preventive pentru Viorel Hrebenciuc.

Preşedintele Camerei a precizat că a trimis această cerere Comisiei juridice, care are termen pentru întocmirea raportului tot trei zile, ca şi în cazul primei solicitări în care este vizat Viorel Hrebenciuc.

După ce Comisia juridică întocmeşte raportul, mai este un termen de cinci zile până se întruneşte plenul pentru a da votul în privinţa ridicării imunităţii lui Hrebenciuc. "A venit un nou dosar, eu am citit numai cererea ministrului Justiţiei care este înaintată, dosarul are 10 file, se cere arestarea domnului Hrebenciuc pentru trafic de influenţă, folosirea... nu ştiu mai mult", a precizat Zgonea.

El a arătat că, la fel ca şi în cazul Diniţă, şi în cazul primului dosar în care se cere arestarea preventivă a lui Hrebenciuc şi Ioan Adam, termenul este de trei zile pentru Comisia juridică şi apoi încă cinci zile pentru plen.

Zgonea a adăugat că pentru primul dosar de arestare preventivă pentru Hrebenciuc şi Adam aşteaptă raportul până miercuri noapte şi va convoca Biroul permanent joi, în cazul în care acest raport este depus, pentru a stabili şedinţa de plen pentru lunea viitoare, la ora 15.00

Zgonea a explicat ulterior că, de fapt, a venit o completare la solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Viorel Hrebenciuc.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc ar fi întreprins demersuri ca să obţină informaţii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de persoana sa, promiţând în schimb că va determina diverşi funcţionari publici, asupra cărora are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, în aşa fel încât să obţină pentru persoanele care îl ajută cu astfel de informaţii diverse foloase necuvenite.

Procurorii DNA precizează: "Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat unei persoane, fost şef al unei structuri de protecţie, să obţină date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnică prin care s-a dispus interceptarea comunicaţiilor, durata unor astfel de mandate, dacă există posibilitatea de a fi prelungite măsurile de supraveghere tehnică, precum şi instituţia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Direcţia Naţională Anticorupţie sau Serviciul Român de Informaţii.

Ulterior, la data de 13.08.2014, persoana respectivă i-ar fi precizat lui Hrebenciuc Viorel că are posibilitatea reală de a obţine aceste informaţii prin intermediul unui angajat care activează în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu aceeaşi ocazie, persoana solicitată i-ar fi spus lui Hrebenciuc Viorel că i-a cerut angajatului să obţină astfel de informaţii, iar acesta i-a comunicat că Hrebenciuc Viorel a fost şi este interceptat în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Totodată, persoana solicitată l-ar fi asigurat pe Hrebenciuc Viorel că, prin intermediul angajatului D.N.A., poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicităţii.

În contrapondere cu serviciile acordate, persoana solicitată i-ar fi cerut lui Hrebenciuc Viorel sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care Hrebenciuc Viorel i-a promis că, prin intermediul fiului său, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică.

Tot în schimbul informaţiilor furnizate de către angajatul DNA, prin intermediul persoanei solicitate şi la cererea acesteia din urmă, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va interveni pe lângă diverse persoane influente (printre care şi un funcţionar public, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influenţă), pentru a le determina să menţină în funcţie o anumită persoană, funcţionar în cadrul Fondului Naţional de Garantare.

În acelaşi context, Hrebenciuc Viorel i-a promis aceleiaşi persoane că va interveni pe lângă un funcţionar în cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, astfel încât să ajute persoana să înregistreze, la Registrul Comerţului, drepturile asupra unei societăţi comerciale.

Cu ocazia întâlnirii din data de 13.08.2014, aceeaşi persoană i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel să intervină pe lângă funcţionari publici pentru a-i determina să îl destituie pe vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor din funcţia pe care o exercita (din cauză că persoana respectivă avea un litigiu de afaceri cu acesta), cerere acceptată de către Hrebenciuc Viorel.

Hrebenciuc i-ar fi cerut lui Şova să îl ajute să nu execute o eventuală pedeapsă

Procurorii DNA susţin că, la 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, respectiv Dan Şova, vicepreşedinte PSD, cu scopul să-l determine să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

DNA arată că, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat (dosar mediatizat prin intermediul comunicatelor nr 1474/VIII/3 din 17 octombrie şi nr. 1436, 1450 şi 1454 din 15 şi 16 octombrie 2014).

Procurorii menţionează: "Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid (n.r. Dan Şova )să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o". Procurorii susţin că Dan Şova ar fi acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv «fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite»). DNA precizează: "Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală. Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect. În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină" .

Viorel Hrebenciuc mai este cercetat de procurorii DNA, alături de deputatul PSD Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea celor doi deputaţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 13 august, că Dan Coman Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA "Şova şi Asociaţii", este urmărit penal pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, în perioada 2007-2008, SCA "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.

Şova: "Nu mi-am pus problema să fiu şeful PSD"

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a declarat ieri, la ieşirea de la DNA, că nu şi-a pus problema să fie şeful PSD şi că nu a vorbit niciodată cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în legătură cu solicitările pe care, potrivit procurorilor anticorupţie, i le-ar fi făcut Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă s-a întâlnit în 17 octombrie cu Viorel Hrebenciuc, care i-ar fi cerut atunci să iniţieze o propunerea legislativă privind amnistierea şi graţierea unor pedepse, Şova a răspuns negativ.

De asemenea, întrebat dacă s-a întâlnit de atunci cu ministrul Justiţiei, purtătorul de cuvânt al PSD a spus: "Niciodată nu am vorbit cu Cazanciuc".

Dan Şova a fost întrebat de jurnalişti şi dacă a discutat cu Viorel Hrebenciuc despre o eventuală abrogarea a articolului 13 din Legea 78/2000, el răspunzând că nu ştie ce prevede respectivul articol.

După ce jurnaliştii i-au precizat conţinutul articolului, Şova a răspuns doar că "este un articol foarte bun".

Articolul 13 din Legea 78/2000 incriminează "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite". Această infracţiune este una dintre cele pentru care Viorel Hrebenciuc este urmărit penal în dosarul retrocedărilor.

Pe de altă parte, întrebat dacă îşi doreşte să ajungă la şefia PSD, Dan Şova a spus: "Noi nu discutăm aşa ceva. Nu mi-am pus problema".

Purtătorul de cuvânt al PSD a fost ieri la DNA în legătură cu noi acuzaţii ce îi sunt aduse lui Viorel Hrebenciuc.

Citiţi, mai jos, stenogramele din Ordonanta DNA - HREBENCIUC - DAN SOVA şi ILIESCU DUMITRU - VIOREL HREBENCIUC

Ponta, la remarca presei că membri PSD au iar dosare penale: "Asta numai la dvs mai e un breaking news"

Liderul PSD, premierul Ponta a afirmat, legat de faptul că membri marcanţi au iar dosare penale, că acest lucru mai reprezintă numai la presă un breaking news şi a arătat că persoanele bănuite de ceva trebuie să fie şi întrebate, mai rău fiind când întrebări sunt doar de la presă, nu de la procurori

Întrebat de un reporter TV cum comentează, în calitate de preşedinte PSD, faptul că membri marcanţi ai acestui partid au din nou dosare penale, Ponta a răspuns: "Asta numai la dumneavoastră mai e un breaking news. Oamenii care sunt bănuiţi de ceva trebuie să fie întrebaţi. Mai rău este când sunt acuzaţi de ceva şi nu îi întreabă nimeni decât presa, nu îi întreabă procurorii, dar se întâmplă şi asta, suntem în campanie electorală, e normal".

Ponta, întrebat dacă a vorbit recent cu Hrebenciuc: Habar n-am, probabil; o să citiţi la DNA

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost întrebat, ieri, de jurnalişti, dacă a mai vorbit în ultima perioadă cu Viorel Hrebenciuc, el spunând, iniţial, că habar nu are şi că e probabil să fi vorbit, după care a adăugat: "O să citiţi la DNA".

Întrebat dacă a mai vorbit cu Hrebenciuc în ultima perioadă, Ponta a răspuns: "Habar nu am. Probabil, nu mai ştiu. Vorbesc cu foarte multă lume". Întrebat dacă a avut recent discuţii cu Hrebenciuc, Ponta a spus: "O să citiţi la DNA".

Premierul Victor Ponta a mai susţinut, ieri, răspunzând unei întrebări, că el este în interceptările DNA din anul 2010, de când deţine funcţia de preşedinte al PSD. Întrebat dacă se află în interceptările DNA din dosarele lui Viorel Hrebenciuc, Ponta a răspuns: "Dar cum s-ar putea să nu fiu?". "Eu sunt în interceptări de când sunt preşedinte la PSD, din 2010", a spus Ponta.

1. Stenogramele din Ordonanta DNA - HREBENCIUC - DAN SOVA:

HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...

ŞOVA DAN: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

ŞOVA DAN: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...

(...)

HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin - adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun.

Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

ŞOVA DAN: Partidul merge.

ŞOVA DAN: In legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.

ŞOVA DAN: Este negativ.

HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...

ŞOVA DAN: Dar ce facem cu Vali?

(...)

HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai - pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss.

(...)

ŞOVA DAN: Şi trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazar, cu ea nu am apucat.

HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?

ŞOVA DAN: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.

HREBENCIUC VIOREL: Vorbeşte în numele meu cu ea. Ii spui: Domne, uite, eu am vorbit şi cu Hrebenciuc. Eu am o relaţie specială cu ea, nu trebuie să mă - până o găsesc, până nu ştiu ce, vorbeşti tu direct cu ea şi îi spui aşa de la început. Şi îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din faţă la ea.

ŞOVA DAN: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

(...)

ŞOVA DAN: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.

HREBENCIUC VIOREL: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrăneşti orgoliul şi...

HREBENCIUC VIOREL: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef...

ŞOVA DAN: De partid.

HREBENCIUC VIOREL: ...de partid' nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

ŞOVA DAN: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum - că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

ŞOVA DAN: Da, da.

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliţi.

ŞOVA DAN: Toţi!

HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...

ŞOVA DAN: Nu, codul integrităţii...

HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zic f.Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

ŞOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

HREBENCIUC VIOREL: Exact.

ŞOVA DAN: Modificaţi legea.

HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

ŞOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

HREBENCIUC VIOREL: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

ŞOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

..................

STENOGRAME: ILIESCU DUMITRU - VIOREL HREBENCIUC

Generalul Mitica Iliescu l-a informat pe Viorel Hrebenciuc ca pe numele sau este emis un mandat pe siguranta nationala pentru interceptarea convorbirilor telefonice, se arata in ordonanta de urmarire penala, in care sunt cuprinse mai multe stenograme. Intr-un din aceste stenograme, Dan Sova ii spune lui Hrebenciuc, in legatura "cu epoca post Victor", ca toti oamenii din PSD cu care a discutat il vor sustine la presedintia partidului, deoarece "nu il vor pe Liviu" Dragnea.

ILIESCU DUMITRU: (Vorbesc in soapta - n.n.) V-am spus ca dumneavoastra sunteti pe mandat.

VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.

ILIESCU DUMITRU: Pur si simplu asta e tot ce am aflat.

(...)

ILIESCU DUMITRU: Stia de Basescu, de 27 de milioane, ca a stabilit un plan pentru anul asta si mandatele pe care sa le ia.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cat timp se dau?

ILIESCU DUMITRU: Mandatul se da in general pe sase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Sase luni? Deci sunt inca pe mandat.

ILIESCU DUMITRU: Daca este un mandat pe siguranta nationala, inseamna ca mai sunt cateva saptamani, dar se poate prelungi, nasule.

VIOREL HREBENCIUC: Pai, la mine se prelungeste in mod sigur.

ILIESCU DUMITRU: Pot sa-l dea si pe o luna, depinde cat au nevoie. Pot sa-l dea si pe trei luni, si pe sase luni, si pe un an, dar, de regula, se da pentru sase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: (Vorbeste in soapta - n.n.) Si el mi-a spus: Nu stiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioara a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecator, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit si alte persoane pe mandat, dar lui i-a sarit in ochi numele dumneavoastra pe mandat. L-am rugat sa se documenteze, i-am zis: Documenteaza-te, vezi si tu daca poti sa afli mai multe.

Potrivit procurorilor, Viorel Hrebenciuc a intreprins demersuri pentru a obtine informatii cu privire la anchetele penale derulate la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie fata de persoana sa, promitand in schimb ca va determina diversi functionari publici, asupra carora are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu in asa fel incat sa obtina pentru persoanele care il ajuta cu astfel de informatii diverse foloase necuvenite.

Astfel, anterior datei de 13.08.2014, Hrebenciuc Viorel i-a solicitat generalului (in rezerva, fost sef al Serviciului de Paza si Protectie) 'Mitica' Dumitru Iliescu sa obtina date referitoare la emiterea unor mandate de supraveghere tehnica prin care s-a dispus interceptarea comunicatiilor efectuate de el, durata unor astfel de mandate, daca exista posibilitatea de a fi prelungite masurile de supraveghere tehnica, precum si institutia care a solicitat emiterea unor astfel de mandate, respectiv Directia Nationala Anticoruptie sau Serviciul Roman de Informatii, aspecte ce rezulta din urmatorul fragment al discutiei dintre cei doi:

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Eu o sa pot sa va ajut, adica sper sa pot sa va ajut, ca am o multime intreaga de ... Am lucrat extraordinar de atent in toata perioada asta, va dati seama, aproape mai mult am stat.

ILIESCU DUMITRU: Dumneavoastra ati descoperit atunci! Atunci a fost prins, ati vazut, dar intre timp am vazut si am vrut sa va previn, ca dumneavoastra m-ati intrebat daca e ceva si v-am spus: Domnule, nu e bine!

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Va aduceti aminte?

VIOREL HREBENCIUC: Da.

Ulterior, la data de 13.08.2014, Mitica Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc ca are posibilitatea reala de a obtine aceste informatii prin intermediul unui ofiter de politie judiciara care activeaza in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si care ar gestiona alaturi de procurori dosare de maxim interes pentru el, dosare in care sunt cercetate persoane cunoscute la nivelul opiniei publice si aflate in cercul relational al vicepresedintelui Camerei Deputatilor.

Cu aceeasi ocazie, Mitica Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc ca i-a solicitat ofiterului de politie judiciara sa obtina astfel de informatii, iar ofiterul i-a comunicat ca Viorel Hrebenciuc a fost si este interceptat in baza unui mandat de supraveghere tehnica, emis la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Totodata, Iliescu Dumitru i-a adus la cunostinta lui Hrebenciuc Viorel ca respectivul ofiter de politie are acces la documentele din dosar, precum si din alte dosare penale de interes, intrucat se afla in posesia cheii de la fisetul procurorului de caz, apreciind insa ca este riscant ca ofiterul de politie sa scoata fizic acte pe care sa i le puna la dispozitie, deoarece ar genera suspiciuni in randul colegilor.

Mitica Iliescu l-a asigurat pe Hrebenciuc ca, prin intermediul ofiterului de politie, poate obtine in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, sens in care Hrebenciuc Viorel i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicitatii, aspecte ce rezulta din urmatoarele fragmente ale discutiei dintre cei doi:

(...)

ILIESCU DUMITRU: (Vorbesc in soapta - n.n.) V-am spus ca dumneavoastra sunteti pe mandat.

VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.

ILIESCU DUMITRU: Pur si simplu asta e tot ce am aflat.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?

ILIESCU DUMITRU: Nu stiu, nu m-am bagat mai mult si va spun si de ce. El a spus de ce: Domnule, daca pun intrebari, sefa mea stie, ca a vazut la mine in biblioteca, in sufragerie, si stie.

VIOREL HREBENCIUC: Corect, corect! Da, da, da.

ILIESCU DUMITRU: Si zice: Daca ma apuc acum sa intreb ...

VIOREL HREBENCIUC: El unde e acum, ca am si uitat?

ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de politie judiciara si lucreaza pe partea judiciara si pe partea de DNA.

VIOREL HREBE: Mh!

ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez la...

VIOREL HREBENCIUC: in sfarsit, nu conteaza!

ILIESCU DUMITRU: Si a venit cu informatia asta, stia si de Ponta, si de toti. Stia cine are dosare, stia de cei special urmariti s.a.m.d.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Stia de Basescu, de 27 de milioane, ca a stabilit un plan pentru anul asta si mandatele pe care sa le ia.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cat timp se dau?

ILIESCU DUMITRU: Mandatul se da in general pe sase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Sase luni? Deci sunt inca pe mandat.

ILIESCU DUMITRU: Daca este un mandat pe siguranta nationala, inseamna ca mai sunt cateva saptamani, dar se poate prelungi, nasule.

VIOREL HREBENCIUC: Pai, la mine se prelungeste in mod sigur.

ILIESCU DUMITRU: Pot sa-l dea si pe o luna, depinde cat au nevoie. Pot sa-l dea si pe trei luni, si pe sase luni, si pe un an, dar, de regula, se da pentru sase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: (Vorbeste in soapta - n.n.) Si el mi-a spus: Nu stiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioara a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecator, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare. Au mai venit si alte persoane pe mandat, dar lui i-a sarit in ochi numele dumneavoastra pe mandat. L-am rugat sa se documenteze, i-am zis: Documenteaza-te, vezi si tu daca poti sa afli mai multe.

VIOREL HREBENCIUC: Nu, nu.

ILIESCU DUMITRU: Dar e riscant. E riscant! A luat dosarul, dar nu se poate, nu stia ce sa faca.

VIOREL HREBENCIUC: Corect! Nu, nu, sa nu faca niciun pas din asta care sa-l miste acum, Doamne fereste, ca il am pe constiinta pe urma.

ILIESCU DUMITRU: Si atunci cand m-a sunat, nu mi-a venit sa cred, dar mi-a zis: Mie mi-a sarit in ochi!

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

(...)

ILIESCU DUMITRU: Da, deci el a vazut, o fi stiut el ca e de la SRI, ca nu e de la SRI? El a spus ca a vazut tabelul de la DNA, o fi fost si la SRI, dar asa a vazut acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Nu conteaza!

ILIESCU DUMITRU: insa el mi-a spus ca a vazut pe tabel asta. Eu daca am fost plecat, pe urma a venit si problema asta, am fost atat de bulversat, ca nu am mai putut sa ma vad cu ei si sa vad despre ce este vorba legat de dumneavoastra.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: Acum sa vedem despre ce este vorba. Pot sa ma interesez si la SRI (vorbeste in soapta - n. n.), pot sa ma documentez si la DNA.

VIOREL HREBENCIUC: Mh!

ILIESCU DUMITRU: Pot sa ma interesez. Daca vreti, pot sa va dau.

VIOREL HREBENCIUC: Nu-mi dati, nu stiu daca are rost. Eu acum imi explic de ce nu imi raspunde Marius la telefon. El mi-a trimis felicitari, totul, e foarte corect. Bine, a si fost plecat cu americanii, a venit, nu a venit, p ... ma-si!. Eu am pus-o si eu pe chestii din astea.

ILIESCU DUMITRU: Va spun ca asa e suta la suta, garantat.

VIOREL HREBENCIUC: Da, nu, nu. Eu am pus-o pe chestii din astea, ca el nu imi raspunde.

(...)

ILIESCU DUMITRU: Ce se intampla? De ce a venit putin speriat la mine atunci? A fost o discutie cu procuroarea si procuroarea a intrebat la ce e ... Stiti ca v-am zis de atunci, ca l-am ajutat pe sotul ei intr- o perioada.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Si vazand chestia asta el a ramas blocat. El a crezut initial ca dosarul ala e al dumneavoastra acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

IILIESCU DUMITRU: Si pe urma si-a dat seama ca, de fapt, erau mai multi in dosarul respectiv si erati si dumneavoastra printre ei.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Si el mi-a spus ca nu a putut...

VIOREL HREBENCIUC: Cand vorbiti cu el la telefon ...

LIESCU DUMITRU: Acum a ramas prietena lui.

VIOREL HREBENCIUC: Nu ma deranjeaza.

ILIESCU DUMITRU: El e un tip din asta foarte corect, munceste mult.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!.

ILIESCU DUMITRU: Nu se lasa pana nu termina materialul.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!

ILIESCU DUMITRU: Si ea are nevoie, ca simt cauzele ei, dar ea probabil, stiind,ca e o relatie intre noi si dumneavoastra, nu i-a dat dosarul.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: in general, ii da toate dosarele. De fapt el ii tine dosarele in fiset. El le tine acolo, are cheia de la fisetul ei.

VIOREL HREBENCIUC: Perfect!

ILIESCU DUMITRU: El le pune in ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu politia pentru diverse acte.

VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!

ILIESCU DUMITRU: Asta e!

VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, sa stea linistit dupa aia.

ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact asa cum e. Nu pot sa va spun ceea ce nu stiu, nu cunosc. De fapt, sa va spun sincer, am vrut sa vin sa ma vad cu dumneavoastra numai pentru treaba asta.

VIOREL HREBENCIUC: Haideti sa ne vedem putin mai des, asa, cam la doua, trei saptamani. Eu sper ca pana dupa mijlocul lui septembrie, incolo, sa ma reglez putin, asa ca sunt si eu pe aici, dar din toate partile vin ...

ILIESCU DUMITRU: Da, stiu.

VIOREL HREBENCIUC: Dar din toate partile vin si chestiuni care trebuie sa se intample.

In schimbul acestor informatii, ofiterul de politie, prin Iliescu Dumitru, i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel sa il recompenseze, in sensul obtinerii unor foloase necuvenite, natura acestor foloase nefiind stabilita pana la acest moment.

De asemenea, in contrapondere la serviciile acordate, Iliescu Dumitru i-a solicitat lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, Ana-Maria Joitoiu, de profesie arhitect. Viorel Hrebenciuc Viorel i-a promis ca prin intermediul fiului sau, Andrei, va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica., aspecte ce reies si din urmatorul fragment al discutiei dintre cei doi:

ILIESCU DUMITRU: Cu Ana sunt acum si eu, ii caut ceva.

VIOREL HREBENCIUC: Unde e Ana?

ILIESCU DUMITRU: Nu am reusit sa o bag pe nicaieri, dar am niste conexiuni si s-ar putea sa-i gasesc ceva, sa-i rezolv.

VIOREL HREBENCIUC: Dar unde? Poate pot sa o ajut si eu.

ILIESCU DUMITRU: Nu stiu, sunt in cautare. Am intrebat intr-o parte, in alta, dar nu am gasit. VIOREL HREBENCIUC: Ea e arhitect.

ILIESCU DUMITRU: Da, e arhitect. Nu stiu, poate daca am gasi o solutie, o societate din asta, pe arhitectura, ar fi cea mai buna chestie pentru ea. Ar putea face lucrari acasa, acum se trimit lucrarile pe mai!.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Sa vorbesc cu Andrei, sa vad, ca el e cu zona asta.

(...)

Tot in schimbul informatiilor furnizate de catre ofiterul de politie judiciara, prin intermediul lui Iliescu Dumitru si la solicitarea acestuia din urma, Hrebenciuc Viorel i-a promis ca va interveni pe langa diverse persoane influente printre care si un functionar public, asupra caruia a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a-i determina sa o mentina in functie pe Despa Silvia, functionar in cadrul Fondului National de Garantare. Aceste aspecte rezulta din urmatorul fragment al discutiei:

ILIESCU DUMITRU: Auziti, cumva pe Silvia Ciornei o stiti?

VIOREL HREBENCIUC: O stiu, dar nu am vazut-o de cativa ani. Ce-i cu ea, unde e ea?

ILIESCU DUMITRU: Ea este la Fondul de Garantie. Fondul National de Garantie, FNG.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Este acolo tot o fata Silvia, ii spune ei Despa, lucreaza acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: S-a schimbat garnitura acolo si in general unii dintre ei se mai misca dintr-o parte in alta. Daca are posibilitatea, numai daca are posibilitatea, nimic altceva.

VIOREL HREBENCIUC: Da, o sa-i transmit si o sa vorbesc cu Bogdan Ciopel, el trebuie sa stie. Eu am vazut-o acum cand a venit la PC, dar nu mai stiam ca a ramas pe acolo.

ILIESCU DUMITRU: Ea se stie cu Bogdan.

VIOREL HREBENCIUC: Da, si am vazut-o pe acolo, m-am pupat cu ea, na, doamna ministru. Dar ii transmit, vad cum fac. Vad exact unde e, nu cumva sa fie ... Daca e Cristi Socol... Ia stati putin!

ILIESCU DUMITRU: Silvia Despa o cheama. Sotul ei este Nicu Despa, e colonel.

VIOREL HREBENCIUC: Numai bine, ca e ocupat.

ILIESCU DUMITRU: Dar numai daca se poate.

VIOREL HREBENCIUC: Stati sa vedem unde e ea, daca tine de Cristi. Este consilierul primului ministrului pe economic, e copil de-al meu.

ILIESCU DUMITRU: Aaa!

VIOREL HREBENCIUC: Ei, nu fac eu din astea, va dati seama. L-a crescut pe Andrei, pe Andrei l-a adus asistentul lui in primul an, e din familie, cum ar veni.

ILIESCU DUMITRU: Copiii merg pe la ei si au venit la mine ieri.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. (Vorbeste la telefon: Ce faci, mai, Cristi? Ce faci? Ia zi! A, bravo! Si unde esti acasa, aici sau la Buzau? Am inteles. Cristi, spune-mi si mie, Silvia Ciornei lucreaza cumva pe la tine, pe acolo, pe la garantare? Pe unde e? Da? Aha! Da-mi un SMS cu numarul ei de telefon. Da, da. Bine, te pup! Pa, pa! - n.n.) Da, e la garantare. Mi-a zis ca nu tine de el, dar vorbesc cu Daniel Constantin, ca ala asculta de mine.

ILIESCU DUMITRU: Aha!

VIOREL HREBENCIUC: Vorbesc cu Daniel sa ne lase in pace. II prind eu pe Daniel, imediat ce il prind, vorbesc cu el.

ILIESCU DUMITRU: Sa nu uitati numele.

VIOREL HREBENCIUC: Silvia Despa. Nu uit, ce dracu? Mihaela Lupu in partea aialalta si Silvia Despa aici. Dar chiar sa scriu Silvia Despa aici, stati asa, ca facem altceva.

In acelasi context, la solicitarea lui Iliescu Dumitru, Hrebenciuc Viorel i-a promis acestuia ca va interveni pe langa Mihalcea Silvia Claudia functionar in cadrul Oficiului National al Registrului Comertului, asupra careia a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a o determina sa il ajute pe Iliescu Dumitru sa inregistreze in Registrul Comertului drepturile asupra S.C. Agentia Romana de Securitate S.R.L. in acest sens Hrebenciuc Viorel a contactat-o la data de 13.08.2014 pe Mihalcea Silvia Claudia si i-a comunicat ca urmeaza sa se prezinte la ea, numita Lupu Mihaela, avocata lui Iliescu Dumitru, persoana ce vine din partea lui, astfel cum rezulta din urmatorul fragment:

(...)

VIOREL HREBENCIUC: La Registru e fata mea.

ILIESCU DUMITRU: Cine?

VIOREL HREBENCIUC: Silvia.

ILIESCU DUMITRU: Nu stiam.

VIOREL HREBENCIUC: Pai, nu a fost la cabinet la mine zece ani? E foarte buna. Va stie ea, nu trebuie sa o cunoasteti.

ILIESCU DUMITRU: Dati-mi si mie numarul ei. Nu ma duc eu, trimit pe cineva, pentru ca daca ma duc eu pe acolo, poate apare careva. Dati-mi si mie un telefon al ei sa o sune fata mea.

VIOREL HREBENCIUC: Acum vi-1 dau.

ILIESCU DUMITRU: Ce se intampla, eu puteam sa fac altfel.

VIOREL HREBENCIUC: Va dau acum un SMS cu numarul ei. 0744....

ILIESCU DUMITRU: Si un nume?

VIOREL HREBENCIUC: Silvia. Cum o mai cheama? Taica-su a fost procuror-sef.

ILIESCU DUMITRU: Am notat: Silvia, 0744.....

VIOREL HREBENCIUC: Cum o cheama pe fata dumneavoastra?

ILIESCU DUMITRU: Mihaela Lupu.

VIOREL HREBENCIUC: O sun, dar sa vad daca nu e cumva in vacanta.

ILIESCU DUMITRU: Numai sa nu uitati dumneavoastra numele Mihaelei.

VIOREL HREBENCIUC: Nu, acum o sun. Nici Andreea nu raspunde. Ma suna ele. Cat stam noi de vorba, ma suna una din ele. Poate o fi plecata, se marita si ea acum. in sfarsit, ma suna ele.

ILIESCU DUMITRU: Si am luat toate masurile necesare, am blocat tot peste tot, in fine. Sunt intr-o situatie destul de delicata, pentru ca, fiind in familie, mai cunoaste ...

VIOREL HREBENCIUC: Ma suna Silvia. (Vorbeste la telefon: Ce faci, Silvia? Esti in vacanta, ce-i cu tine? Dar unde esti? Nu, te intrebam daca esti in concediu sau la birou. Aaa, nu ai fost in concediu?

Ai fost sau nu te-ai dus? Cand e nunta,Silvia? A, mai e timp. Am inteles. Silvia, bem o cafea vineri, cand o sa ajung si eu la Bucuresti, sau luni, dar o sa te caute din partea mea Mihaela Lupu. Da? Asa, ca sa stii. Si, oricum, vreau sa te vad, da? Hai, te pup mult! Sarut mana! Pa, pa!) Era la Asirom, telefonul era in geanta, ca la femei.

(...)

Cu ocazia intalnirii din data de 13.08.2014, Iliescu Dumitru i-a solicitat lui Hrebenciuc Viorel sa intervina pe langa functionari publici pentru a-i determina sa il destituie pe Bontea Vlad, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, din functia pe care o exercita, cerere acceptata de catre Hrebenciuc Viorel.

Aceasta solicitate a lui Iliescu Dumitru a fost facuta in contextul in care, dupa ce a infiintat societatea Agentia Romana de Securitate S.R.L. si dupa ce a trecut-o pe numele lui Bontea Vlad si sotia sa, Bontea Alina-Loredana, cei doi refuza la momentul actual sa ii restituie partile sociale ale societatii, aspecte ce rezulta din urmatorul fragment al discutiei dintre cei doi:

ILIESCU DUMITRU: Stiti ca eu societatea am avut-o pe numele nepoatei mele si al lui Vlad Bontea. Ea e casatorita cu Vlad.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: Fata asta este a treia fata a mea, eu am crescut-o de mica.

VIOREL HREBENCIUC: Stiu, stiu!

ILIESCU DUMITRU: Nu puteam sa tin pe numele meu societatea? Cu tot cu terenuri, cu tot, tot, tot, in iulie ma anunta ca nu imi mai da societatea.

VIOREL HREBENCIUC: Vai!

ILIESCU DUMITRU: De cine credeti ca era pusa? De barbatu-su! Si pe el, nu va, eu l-am pus vicepresedinte.

...........

STENOGRAME Viorel Hrebenciuc despre Cristian Socol, seful Fondului Roman de Contragarantare: E copil de-al meu, e din familie, l-a crescut pe Andrei, l-a adus asistentul lui in primul an

Viorel Hrebenciuc il descrie in termeni extremi de apropiati pe Cristian Socol, consilierul premierului Ponta, intr-o discutie cu fostul sef al SPP Dumitru Iliescu. "Este consilierul premierului pe economic, e copil de-al meu. L-a crescut pe Andrei (Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc - n.red.), l-a adus asistentul lui in primul an, e din familie cum ar veni", a spus Hrebenciuc despre Cristian Socol, potrivit stenogramelor din Ordonanta DNA in dosarul liderului PSD, citate de Hotnews.

Hrebenciuc a vorbit despre Socol atunci cand Dumitru Iliescu l-a rugat sa rezolve situatia unei protejate, Silvia Despa, care lucreaza la Fondul National de Garantare, dar Hrebenciuc a crezut ca e vorba despre Fondul de Contragarantare. Potrivit stenogramelor, Hrebenciuc l-a sunat pe un anume Cristi chiar de fata cu Dumitru Iliescu, dar acest Cristi l-a indrumat catre institutia corecta.

Cristian Socol este consilier al premierului si presedinte al Fondului de Contragarantare. Andrei Hrebenciuc este lector universitar la ASE, autor al cartii "Iluzia. Erou şi antierou în crizele economice". Este membru in conducerea SIF Moldova.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. Incerc sa urlu dar nu pot! In ce tara imi recomandati sa plec? 

  1. Ramii aici - nu exista spectacol mai palpitant, nicaieri altundeva!

   Bravo lor si eu as face la fel ... Daca "am la dispozitie" 7,4 milioane de tampiti care voteaza cu mine si la ordinul meu toti tampitii urla din toti bojocii "Jos Basescu",toti se uita doar pe Latrina 3 a Jigodiei felix si la Ghita tv, atunci ma doare-n cot si de NATO si ii injur pe americani zilnic si il preamaresc pe Putin si pe ungurii lui Viktor Orban !

   Multumesc, mai indraznesc ceva: imi puteti da si ceva de lucru la ziar?. 

   Nea Make, nu fi scartar; ma obligi sa plec? 

  1. OK, deci sobolanimea e in panica pt. ca Hrebenciuc a preferat sa demisioneze(DECI SA RAMANA FARA IMUNITATE) in loc sa se ascunda in spatele comitetelor si comitiilor Parlamentului. Asta e rau, zice Make.

  2. Sobolewski ne face de ras pt. ca incearca sa faca ceva la BVB. E rau, zice acelasi Make, pt. ca asta nu e cadru de nadejde de-al nostru du-p-acilea. 

  3. Petreasca e o prosta pt. ca, de asemenea, cine e ea sa se bage in politica? Stiati ca n-are nici macar un informator in familie???? Noroc ca i i s-a facut lui Make mila de ea si i-a fabricat tovaraseste un dosar. 

  Sa mai adaug cate ceva? N-are niciun sens. Mai rasforati, baieti, mai rasfirati. 

  P.S. Constat cu placere ca in urma a 10 ani de guvernare despotica marca basescu singurii care au furat "e pesedistii". Frigeti-i bre pe indezirabili, ca altufel refuza maioru postu' de premier si se alege prafu' de statutul nostru de coada de topor.

  Multe succesuri la inchinaciunea in fata icoanelor anticoruptie Blaga, Berceanu, Basescu, Udrea s.a.m.d. Poate punem mana de la mana si le facem o catredala ca sa aiba Make si-ai loc de meditatie. Ca s-or fi plictisit si ei de casa lu' Lupeasca. 

  1. Vrei lista exhaustiva a primarilor si jmecherilor PDL bagati la gherla ? Doua nume iti dau, ca postacilor si obsedatilor sexuali nu le trebuie decat camasa de forta ... Apostu primar la Cluj, unde pesedistii ce-i lingi dumneata in coccis primesc suturi in acelasi loc unde i-ai pupat matale si Boldea deputat de Galati, bagat la gherla direct din parlamentul hotilor... Nu pentru obsedati ca dumneata , pentru oamenii rationali ce isi mai aduc aminte : pe vremea lui adrian nastase n-am auzit vreun pesedist sa infunde puscaria, Justitia era hartia igienica de la fabrica de la Busteni pentru Junta lui nastase si hrebe ! Asa ca mars inapoi , pe latrina 3 si ia brichete care merg cand mergi la beci, la mititica, la stapanul tau voiculescu ! Haidaa, hingherii lui Sorin Oprescu pa voi, postaci PSD ; in loc sa taceti malc acum , tot voi latrati anti Base hahalerelor ???!!!???

   Copp, ai ceva cu mine?

   Doamne fereste! Doar comentez linia pe care ai inscris ziarul. Si o fac fix pt. ca te consider un om rational.

   P.S.Si ar mai fi un motiv pt. care ar trebui sa te ingrijoreze linia pe care o urmezi. Risti sa ai numai cititori precum ilustrul de la 2.1. Ceea ce sunt sigur ca nu-ti doresti! 

   Nu reusesti sa intelegi sau nu-ti vine sa crezi:nu impun nici o linie ziarului.

   Influenta mea, in Redactie, este limitata la efectul argumentelor ori al teoriilor pe care le sustin. 

   Sint responsabil numai si numai de ceea ce semnez. 

   Este adevarat ca sint consultat si asupra unor subiecte ale caror articole apartin altor autori, dar este o consultatie pe care nu o acord orcui si sint rugat sa o acord. 

   Cu textul acestui articol nu am nimic de a face, ba chiar nici nu l-am citit (probabil ca nu realizezi ca, in afara sa scriu, mai ma ocup si de administrarea Grupului, intre altele, iar aceste "altele" sint concrete si numeroase). 

   Cind scriu, imi exprim opiniile proprii, nu stiu sa exprim opiniile altuia. 

   Vad ca-i iei apararea Petreascai; treaba ta - eu sint lamurit cu nivelul ei scazut de procesare, infirmitatea in socializare si afinitatile sale fata de infractori. 

   Vad ca-mi reprosezi critica ilegalitatilor la care se deda Sobolewski; ridic din umeri, ce sa fac?! 

   Pe baze de soiul asta, ma indemni sa stau mai "rasfirat", ca adica as apartine "ocultei". 

   Ce pot sa-ti raspund?!

   OK e bine? 

   Greseala nene Make,intrebarea trebuia sa sune asa: Coop, ai ceva minte?. 

  Multi excroci sunt in tara asta,incepand de sus!Ca sa ne mearga ceva mai bine nu se ocupa,numai sa distruga si sa fure pentru ei.

  Va rog, am si eu o nedumirire;o scapare fireasca ( nu cumva sa fie confundata cu madam Firea, ar fi nefiresc!) ce problema ar putea avea primarul care este? 

  Cum este corect: sobolanimea sau Sovolanimea?. 

  1. Corect ar fi: Dan Sobolan. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro