"Socep" Constanţa - lichiditate ridicată datorită numărului mare de acţionari

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2004

După desfiinţarea PAS-ului, nici un acţionar nu controlează societatea

Acţiunile operatorului portuat "Socep" din Constanţa sînt printre cele mai tranzacţionate de pe piaţa Rasdaq, lichiditatea zilnică situîndu-se, în general, peste media bursieră. Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction" Bucureşti consideră că o primă explicaţie pentru numărul mare de titlurile SOCP transferat zilnic este faptul că societatea nu are un acţionar majoritar.

Emitentul a fost privatizat în 1996 cînd, aşa cum ne-au precizat surse din interiorul "Socep", 60% din titluri au fost oferite în cadrul programului de privatizare în masă, iar diferenţa, de 40% din acţiuni, a revenit asociaţiei salariaţilor. Aceasta din urmă a fost desfiinţată în anul 2001, astfel că în prezent, nici un acţionar nu deţine controlul companiei.

O altă explicaţie pentru interesul ridicat manifestat de către investitori pentru titlurile SOCP este, în opinia domnului Brendea, îmbunătăţirea continuă a rezultatelor financiare ale societăţii. Astfel, la finele anului trecut, "Socep" a înregistrat un profit brut de 105,7 miliarde de lei, nivel peste prevederile din bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC). De fapt, toţi indicatorii de rezultate au înregistat valori mai mari decît nivelurile prevăzute în BVB, ca urmare a revigorării activităţii de import/export pe plan naţional, ceea ce a condus la creşterea traficului de containere. Compania a comunicat rezultatele preliminate pentru 2003 în data de 9 februarie. Anunţul respectiv a condus imediat la o apreciere a cursului, acesta ajungînd, în cadrul şedinţei din 11 februarie, pînă la un maxim de 1.662,39 lei/acţiune, nivel cu 17% mai mare decît cursul de la începutul anului (1.411,54 lei).

Au urmat trei luni de depreciere uşoară a cursului pînă la nivelul de 1.320 lei/acţiune (minimul înregistrat de la începutul anului), valoare consemnată în cadrul sesiunii din 11 mai. De la acea dată, însă, pe fondul unui interes mai mare la cumpărare, preţul s-a înscris pe un trend ascendet şi a ajuns, în data de 21 iulie, la un 1.750,66 lei/titlu, acesta fiind maximul de tranzacţionare înregistrat de la începutul anului.

"Socep" a raportat, pentru primul semestru al anului în curs, un profit de 58,96 miliarde de lei, cu 39% mai mare decît nivelul înregistrat cu un an în urmă şi cu 63% peste estimările bugetare. Comunicarea acestor rezultate nu a condus la evoluţii spectaculoase ale cursului. Acesta a crescut, în şedinţa imediat următoare anunţului, cu 60 de lei, după care însă, s-a plafonat în jurul acestui nivel.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro