Social-democraţii desemnează noul ministru al Agriculturii

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie

Social-democraţii desemnează noul ministru al Agriculturii

Social-democraţii sunt aşteptaţi să decidă astăzi, în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional, cine va fi noul ministru al Agriculturii, funcţie rămasă vacantă după demisia lui Adrian Chesnoiu în urma cererii DNA de ridicare a imunităţii parlamentare, pentru trafic de influenţă.

Potrivit unor surse politice din PSD, printre numele vehiculate să ocupe funcţia de ministru al Agriculturii se află deputatul Florin-Ionuţ Barbu actualul preşedinte al comisiei de resort din Camera Deputaţilor, Daniel Botănoiu - fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii sau Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii din perioada în care formaţiunea social-democrată era condusă de Liviu Dragnea.

Sursele citate susţin că şanse mari să ajungă ministru al Agriculturii le are Florin-Ionuţ Barbu, care este propunerea filialei Olt a PSD, condusă de Paul Stănescu, secretar general al formaţiunii politice social-democrate.

Florin-Ionuţ Barbu a fost director în Primăria Slatina pe vremea când instituţia era condusă de Darius Vâlcov. În 2014, a ajuns, cu susţinerea PSD, la conducerea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). La acel moment, protectorul său politic, Vâlcov, era ministru de Finanţe. Florin Barbu şi-a menţinut funcţia la ANIF până în 2020. Conform informaţiilor apărute în mass-media, în calitate de şef al ANIF, Barbu ar fi încredinţat contract de zeci de milioane euro către firmele de casă ale PSD Olt, SC Condor Păduraru SRL şi SC Wagramer Termo 2000 SRL. După demiterea de la conducerea ANIF, în aprilie 2020, Florin-Ionuţ Barbu este numit director la un ONG controlat de Consiliul Judeţean Olt, Adi Olt-Eco, organizaţie care se ocupă de implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Olt, după care în 6 decembrie este ales deputat pe listele PSD Olt.

Unul dintre proiectele cu probleme gestionate de ANIF pe vremea când Barbu era şef al instituţiei publice este ,,Reabilitare amenajări de irigaţii Bucşani-Cioroiu, aducţiune alimentată prin priza Arceşti, judeţul Olt". La momentul recepţiei lucrărilor, director ANIF era Florin Ionuţ Barbu, iar lucrările, în valoare de 21.426.680 lei, au fost executate de compania Condor Păduraru SRL din Slatina. Deşi prin Procesul-Verbal de Recepţie nr.1678/17.10.2019 lucrările au fost declarate finalizate, niciun fermier situat pe raza acestei investiţii nu a beneficiat până în prezent de apă pentru a-şi iriga culturile agricole. Referitor la situaţiile ilare de la ANIF, Ludovic Orban afirma în perioada în care a fost prim-ministru: "ANIF a cheltuit 500 milioane euro, iar pe canalele de irigaţii nu a curs nicio picătură de apă".

Menţionăm că Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, declara în urmă cu o săptămână că propunerea pentru funcţia de ministru al Agriculturii va fi făcută până la şedinţa Consiliului Naţional şi afirma că propunerile nu vor fi făcute de organizaţiile judeţene, ci social-democraţii vor căuta un profesionist în acest domeniu. Liderul PSD afirma că partidul pe care îl conduce are cinci sau şase variante pentru funcţia de ministru al Agriculturii şi că Petre Daea a fost propus de o parte dintre membrii marcanţi ai partidului pentru un nou mandat de ministru.

Ministrul desemnat de social-democraţi ar fi al treilea ocupant al portofoliului din fruntea Ministerului Agriculturii în ultimii doi ani, după liberalul Adrian Oros (între timp trecut la Forţa Dreptei, formaţiunea politică al cărei lider este Ludovic Orban) şi social-democratul Adrian Chesnoiu. Până la desemnarea şi investirea noului ministru al Agriculturii interimatul funcţiei este asigurat de vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro