SONDAJ BNR PENTRU TRIMESTRUL AL TREILEA:  "Băncile estimează o înăsprire a creditării companiilor"

R.R.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 septembrie 2019

"Băncile estimează o înăsprire a creditării companiilor"

Băncile prognozează păstrarea nemodificată a condiţiilor de creditare pentru întreg trimestrul al treilea, în cazul ambelor segmente destinate populaţiei (credite de consum şi credite pentru achiziţia de locuinţe şi tere­nuri), în timp ce pe palierul companiilor nefinanciare, instituţiile bancare estimează o înăsprire moderată a standardelor de creditare, indiferent de dimensiunea firmelor (o creştere marginală atât pentru împrumuturile pe termen lung, cât şi pentru cele pe termen scurt), arată un sondaj publicat de Banca Naţională a României (BNR).

Banca Naţională mai transmite că standardele de creditare aferente împrumuturilor destinate populaţiei s-au menţinut constante în cel de-al doilea trimestru al anului 2019 şi, în mod similar, nici la nivelul companiilor nefinanciare standardele de creditare nu au suferit modificări.

Cererea populaţiei pentru credite destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri a scăzut moderat, în timp ce în cazul împrumuturilor de consum aceasta s-a majorat semnificativ, mai indică sondajul citat.

În sondaj se mai precizează: "Pentru companiile nefinanciare se observă o creştere importantă a cererii de creditare la nivel agregat, în special din partea întreprinderilor mici şi mijlocii. În cazul corporaţiilor, cererea de împrumuturi pe termen scurt s-a contractat marginal, în timp ce pentru creditele pe termen lung a crescut nesemnificativ".

Totodată, creditele respinse au consemnat o creştere nesemnificativă, ca pondere în total credite solicitate, provenită din partea companiilor mari care au urmărit finanţarea pe termen scurt, se mai arată în sondajul BNR.

În ceea ce priveşte riscurile asociate companiilor, evaluate de instituţiile de credit în funcţie de dimensiune, acesta consemnează o deteriorare moderată în cazul corporaţiilor şi al întreprinderilor mijlocii, susţine BNR.

"În timp ce pentru companiile care activează în domeniul energiei şi în sectorul transporturilor se înregistrează creşteri semnificative, cele din agricultură şi industrie au un risc în scădere, raportat de bănci pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2019", mai notează sondajul citat.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor zece bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei, aceste instituţii deţinând aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb