Şoşoacă nu reuşeşte să-şi disimuleze antisemitismul

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Politică / 16 mai

Şoşoacă nu reuşeşte să-şi disimuleze antisemitismul

English Version

Un scandal teribil a provocat senatoarea Diana Şoşoacă la şedinţa comună de marţi a Parlamentului, dedicată Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Israel (14 mai este Ziua Naţională a Israelului), care a susţinut de la tribună că trebuia comemorată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, iar nu Ziua Israelului şi a acuzat Legislativul de "trădarea" poporului român şi a intereselor ţării noastre.

În plus, Şoşoacă a spus: "Anul acesta, după ce am reuşit să cădem la Senat la un vot legea lui Vexler de introducere în CSAT a unui reprezentant al minorităţii evreieşti, Camera Deputaţilor, cameră decizională, a hotărât că în CSAT, va exista un reprezentant al minorităţii evreieşti. Cum este posibil ca, în cel mai înalt for secret al statului român să existe un străin? În ditai Consiliul de apărare a ţării, alături de preşedinte şi miniştrii cei mai importanţi pentru apărarea ţării?"

Şi a continuat: "Avem un membru al evreilor în CSAT, pentru că a tras sforile domnul Vexler".

Declaraţiile senatoarei sunt confuze, pentru că dacă se referă la un reprezentant al minorităţii evreieşti din parlament, acela, în mod normal, nu este un "străin", ci un cetăţean român.

De aceea, un reporter al BURSA a întrebat-o pe Diana Şoşoacă (prin SMS, la numerele de contact ale senatoarei), cine este străinul din CSAT pentru care Vexler a tras sforile să devină membru? Răspunsul (tot prin SMS):

"Chiar el însuşi"

"Nu ştiaţi?"

De unde să ştim?

De la Radio Erevan?

Cred că acest "Nu ştiaţi?" s-ar fi vrut sarcastic, dar, în realitate, nu, nu ştiam şi am constatat ulterior, că sarcasmul său este o formă de cacealma, pentru că nu era nimic de ştiut.

Există două cauze pentru care nu ştiam:

1. Pe site-ul CSAT, Silviu Vexler nu este afişat ca membru (nu exclud că Şoşoacă spune adevărul că Vexler o fi devenit membru CSAT, dar, deocamdată, nu este afişat).

2. Conform Wikipedia: "Silviu Vexler (n. 8 decembrie 1988, Roman, Neamţ, România) este un deputat român de etnie evreiască, ales în 2016".

Prin urmare, Diana Şoşoacă a afirmat falsul, când a spus că Vexler este un "străin", pentru că Vexler nu este un "străin", ci un cetăţean român, de origine evreiască.

Senatoarea desigur, ştie asta, deoarece este de neimaginat că, în calitate de parlamentar român şi absolventă de drept, nu ar cunoaşte Articolul 16 (3) din Constituţia României: "Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară".

Prin urmare, când se referă la Silviu Vexler ca la un "străin", Diana Şoşoacă are în vedere originea lui evreiască, ignorând din nou, acelaşi Articol 16 din Constituţie, care, la alin. (1), stabileşte: "Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări".

Ignorând deliberat două alineate din acelaşi articol al Constituţiei, Diana Şoşoacă îşi afişează, de fapt, antisemitismul, pe care nu osteneşte să-l renege (de altfel, presa relatează că ea a strigat "Trăiască Garda!" şi că s-a auzit şi "Trăiască Hamas!").

Dar acest mod de disimulare a antisemitismului pe care îl practică Şoşoacă devine caraghios, când şeful CSAT este un minoritar, etnicul german Klaus Iohannis.

Probabil că cineva din anturajul amabil al Dianei Şoşoacă, ar trebui să îi atragă atenţia asupra ironiei că nu numai şeful CSAT este un "străin", ci chiar şi preşedintele României este un "străin".

Sau vom afla de la Radio Erevan că minoritarul Klaus Iohannis este un german etnic cu origini evreieşti-khazare.

Vorba lui Şoşoacă: "Nu ştiaţi?"

În ocazie, deputatul neafiliat Mihai Ioan Lasca afirmă, într-o declaraţie de presă că "este inacceptabil ca tocmai acum, când vedem atrocităţile pe care le comite regimul lui Netanyahu în Fâşia Gaza, Parlamentul României să considere că e cazul să ne arătăm prietenia şi solidaritatea cu Israelul!"

Aceasta pare o opinie mai în firea ei.

Căci opinia anti-israeliană, dezaprobă politica guvernului israelian, dar asta nu înseamnă antisemitism.

De altfel, din aceleaşi motive invocate de deputatul nostru Mihai Ioan Lasca, numeroşi israelieni participă la demonstraţii anti-guvernamentale, şi este greu sa fie consideraţi "antisemiţi".

Subiectul evoluţiilor din opinia publică internaţională legate de războiul Fâşia Gaza - Israel, pare să concentreze atenţia tuturor, lumea este şocată de cruzimea represiunilor pe care le practică armata israeliană, iar şocul este un semn că astfel de atrocităţi sunt de neînţeles şi inadmisibile.

Este motivul pentru care ne grăbim să începem astăzi publicarea unui studiu propriu, voluminos, intitulat "Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării", deşi încă nu l-am scris până la ultimul episod; voi avea grijă ca fiecare episod să fie rotund şi să nu aibă nevoie de o continuare, astfel încât serialul să se poată încheia oricând.

Nu mă angajez că reuşesc să-l duc până la capăt, este un proiect deosebit de ambiţios; din acelaşi motiv, este posibil să nu public episoadele în zile consecutive, ci la una-două zile depărtare între ele.

În studiu, cercetez resorturile acestui război şi propun înţelesurile lor.

Astăzi, Episodul 1 - "Ajutorul lumii".

Opinia Cititorului ( 31 )

 1. Nota 10 Make!.

  1. Da, excepțional!

   era de 10, daca in articol ne explica de ce este nevoie ca in CSAT sa avem un reprezentant al minoritati evreiesti...

   In jurnalismul de calitate, intii este constatat faptul si abia dupa aceea este furnizata explicatia lui.

   Dumneata ceri sa-ti explic eu un fapt care nu a putut fi verificat, in ciuda straduintelor. 

   Ba, mai mult, ai aerul ca eu as fi complicele acestei presupuse "crime".

   La ziarul tau, n-ai decit sa explici ce fantezii vrei matale, certitudinea antisemitismului manifestat cu zbierete in Parlamentul nostru vad ca nu te preocupa. 

  Stiam ca femeia asta spatoasa sufera de ceva cu capul, dar nu stiam ca si de prostie.

  1. ...

  femeia asta ne face de rusine si nu se poate face chiar nimic?

  cine este vexler si ce cauta in csat

  1. Vrei sa-ti citesc eu articolul?

   nu neg antisemitismul (si, in general, caracterul profund daunator) al parlamentarului Sosoaca. nu ignor ca materialul se refera strict l aacest aspect. deci da, intrebarea pusa mai sus e offtopic -- insa nu nelegitima. apreciez sincer demersul de loc facil al domnului MAKE de a aduce putina lumina (prin serial) in chestiune. deci, putem discuta putin mai calm: este justificata (si in general, este prevazuta de catre lege) reprezentarea comunitatii evreiesti in CSAT? precizez ca regret sincer decimarea comunitatilor evreiasca, armeana etc in Romania pe perioada comunista -- ceea ce a saracit cu adevarat potentialul de crestere sanatoasa si integratre a noastra in general, in lumea care ne suporta. deci, revin: s-a discutat undeva public acest loc (daca o fi, eu nu stiu) alocat comunitatii evreiesti in CSAT? ca numai espre comasari ama uzit in ultima jumatate de an

   cu acest prilej, "Deputatul romașcan Silviu Vexler, nuntă cu ștaif și invitați pe măsură: Liviu Dragnea, Cătălin Predoiu și Maia Morgenstern" - as numi-o "salata romaneasca" (putin din fiecare -- un penal, un anticorupt si un artist la nunta reprezentantului deja obez al comunitatii evreiesti din Romania. Lipseste (sau nu e mentionat) Codruta si ceva sef de pe la SRI. comunitatea evreiasca are oare ceva de spus?

  Propagandista lui Putler își interpretează, după capul ei mic, în raport cu restul, poezia suveranisto-sovietică, de zonă tranșeu. În demersul ei pare că deranjează aleatoriu. :

  1. Aveti net la Obregia? Oricat de buni ar fi doctorii, tot nu te scapa de Putler si de userisme :))))

  oare nu mai avem sanse sa scapam de ea la alegeri?

  1. Sta foarte prost in sondaje (daca sondajele nu ar fi manipulate).

   E posibil sa fie disperata si sa "practice" antisemitismul ca pe o oportunitate politica, sa mai colecteze voturi.

   Poate ca a vazut ca opozitia internationala fata de politica Israelului este masiva si nu a inteles distinctia fata de antisemitism, sau daca a inteles-o, o fi zis "lasa ca merge la tara!".. 

   Nu înseamnă că dacă ești prosemit câștigi ceva....

   Singurul lucru bun pe care il face asta este ca mananca din procentele lui Simeon....

  O oportunistă mizerabilă care practica antisemitismul ca armă politică.ceea ce in mod normal ar trebui sa o trimita la pușcărie, nu in parlament.

  Chiar exista o astfel de prevedere - ca in CSAT sa fie un reprezentant al minoritatilor? Nu pot sa cred o asemenea aberatie. Esti acolo pentru ca ocupi o anumita functie in statul roman. Pe aceeasi linie ar trebui sa fie obligatoriu si un reprezentant LGBTQ+, sau unul peste 70 de ani, unul sub 25 de ani si neaparat 50% femei.

  1. Am sa contest legea la CCR...zici bine, eu vreau și un gay în CSAT...pai ori avem drepturi, ori nu.

   Informatia nu este verificata.

   Acest editorial m-a făcut curios și m-a făcut să caut toate informațiile disponibile pe net în legătură cu acest scandal.

   Am gasit undeva că, din spusele lui Sosoaca, a existat un proiect de lege inițiat de Vexler care a căzut la un vot în legătură cu intrarea în CSAT a unui membru al minorității naționale.

   Cine are timp și răbdare poate să scotoceasca mai departe. Și interes pentru această temă. Eu nu. 

   Uitasem sa spun .... la chestia cu "legea" se face referire și în editorial.

   Inainte sa scriu articolul, am cautat si un ziarist a intrebat citiva parlamentari.

   N-am gasit nimic altceva decit un filmulet al Dianei Sosoaca postat pe Facebook, pe 28 aprilie, cand pare ca e vorba despre legea in chestiune si respingerea ei la vot. 

   Informatia ca legea ar fi fost adoptata ulterior nu am putut-o confirma nici de la parlamentari, nici de pe internet. 

   Este motivul pentru care, in articol, nu exclud ca Sosoaca spune adevarul, citez: "nu exclud că Şoşoacă spune adevărul că Vexler o fi devenit membru CSAT, dar, deocamdată, nu este afişat". 

   Comunicarea cu Sosoaca a fost laconica si am redat-o in articol. 

   In concluzie, informatia are sanse sa fie adevarata si atunci gasesc justificata renegarea ei, sau poate fi o manipulare de care Sosoaca a aratat ca este in stare.  

   In articol nu am tratat subiectul "Vexler - CSAT", pentru care nu am informatii certe, ci subiectul "Vexler -strain", care este un antisemitism evident.

   Mulțumesc pentru lămuriri.

   A fost clar că eventualul, dar totuși neverosimilul subiect / lege / membru Vexler-CSAT, nu a făcut obiectul editorialului.

   Eu mi-am făcut timp acum și am găsit pe net întreaga înregistrare, probabil aceeași găsită de dvs., făcută de Sosoaca și filmarile ei, inclusiv comentariile toate. Cam 1 oră și ceva. 

   De fapt sunt două inreg. Eu am găsit-o chiar pe cea din 14 mai. Și nu pe FB.

  Circ si opinii socante pentru atentie si respectiv voturi. A ajuns in ziare a ajuns. In politica, zicala e "nu conteaza dc se vorbeste despre tine de bine sau de rau, important e sa se vorbeasca".

  Cam ca la Eurovizion, a aparut mai intain barbatul cu barba si rochie, pfff soc si groaza, pe toate paginile ziarelor, facebook tv etc, numai fata aluia era. Rezultatul: apar altii, unul in chiloti tanga sufland fum din.. altul , barbat in fusta si tocuri, ia trofeul. Dc aici e atentia media si a populatiei, tot asta vom vedea. 

  Sosoanca se orienteaza si ea. Unde-i circul mai mare hop si dansa. Pe Greta Thunberg ati vazut-o? 

  In anii 80 , in LA au fost un numar mare de criminali in serie. De ce? Presa in cautare de senzational, i-a facut vedete pe acestia. Asa ca unii s-au apucat de omorat, doar sa se vada in gura presei si a lumii. De cand politia nu mai da informatii presei despre anchete, au scazut drastic si crimele in serie. 

  Morala, cu cat ii dam mai mare atentie Sosoancei, sau "binarilor" sau nu stiu, "putleristil;or" , cu atat vor aparea mai multi, si vechii vor incerca sa socheze mai tare.

  La fel si Putler , bai jur ca era cu un picior in groapa, si a inviat de cand e in centrul atentiei mondiale. 

  Cioaba de ce sa nu fie in CSAT si Wexler da ?

  1. Vexler este in CSAT?

   Wexler de ce sa nu fie in CSAT si Iohannis da?

  ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb