Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării

MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai

În stânga, Etemad Assaf şi copiii; în dreapta, Einav Zangauker, lânga fotografia fiului său, Matan, ţinut ostatic de Hamas. (Fotomontaj, MAKE)

În stânga, Etemad Assaf şi copiii; în dreapta, Einav Zangauker, lânga fotografia fiului său, Matan, ţinut ostatic de Hamas. (Fotomontaj, MAKE)

English Version

(Episodul 1)

Acest articol despre natura vicioasă a războiului dintre Fâşia Gaza şi Israel este rezultatul unei documentări ample, de sute de ore (exclusiv pe internet - sursele utilizate sunt menţionate în note de subsol), urmată de judecăţile mele despre cauzele şi consecinţele lui.

Arhitectura articolului propune, în introducere (Episodul 1), relatarea unor experienţe personale palestiniene şi israeliene, după atacul Hamas asupra israelienilor din 7 octombrie 2023; ele au fost selectate din Al-Jazeera şi The Times of Israel pentru potenţialul pe care îl au să fie conexate, generând un scenariu de film coerent, pe care l-am intitulat "Ajutorul lumii".

Îmi îndemn cititorii să verifice independent informaţiile incluse în acest articol şi să le proceseze personal.

MAKE

Ajutorul lumii

Povestea care începe relatează situaţia fără ieşire a palestinienei Etemad Assaf, mamă a doi copii mici şi a unuia pe cale să-l nască în condiţii cumplite, o situaţie care, indiscutabil, necesită ajutorul lumii. Povestea se încheie cu relatări ale suferinţei simetrice a israelienei Einav Zangauker, mamă a trei copii mari, dintre care primul născut este ostatic luat de palestinieni, femeie îndurerată care şi-a pierdut încrederea în propriul guvern şi cere ajutorul lumii. Amândouă suferă, dar la graniţa dintre ele se manifestă ura care le perpetuează suferinţa.

Şi ura este justificată.

Lumea poate ajuta, oare?

Foamea

Etemad Assaf, 29 de ani, stă pe o piatră în faţa cortului ei improvizat în Deir el-Balah (un oraş palestinian la 14 kilometri sud de Gaza), spălând rufele de mână; are doi copii mici şi este însărcinată în opt luni cu al treilea.

Etemad spune că nu este capabilă să le asigure copiilor săi nici măcar lucrurile de bază. "Abia ne permitem mâncare, şi uneori nu există deloc mâncare de mâncat", spune Etemad. (1)

Care este legătura lui Etemad cu Hamas?

Nu putem şti.

Nu poartă uniformă.

Unde este soţul ei, cu ce se ocupă?

Nu ştim.

Este evident că Etemad şi familia ei au nevoie de compasiunea lumii întregi, au nevoie de ajutoarele umanitare trimise poporului palestinian.

Tot atât de evident este că ajutoarele umanitare îi alimentează şi pe luptătorii Hamas, ceea ce stârneşte ura rudelor ostaticilor israelieni.

Ajutoare blocate de rudele ostaticilor

Sute de protestatari au blocat intrarea camioanelor cu ajutoare în Gaza la Kerem Shalom (punct de trecere a frontierei dintre Israel şi Fâşia Gaza), astfel că doar nouă din 114 camioane au trecut, potrivit ONU.

Protestatarii cer ca niciun ajutor să nu intre în Gaza prin Israel atât timp cât ostaticii rămân în captivitate. "Este o ruşine absolută, parcă 7 octombrie nu s-ar fi întâmplat niciodată", a declarat un protestatar, continuând: "Vreau să spun, este întotdeauna o nebunie să ajuţi inamicul, dar este deosebit de nebunesc să o faci astăzi, la o zi după ce au ucis 24 dintre soldaţii noştri şi în timp ce ei se pregătesc să continue să tragă în oraşele noastre - chiar dacă ţin peste 130 de ostatici dintre ai noştri".

Protestul, la care au participat familii ale ostaticilor israelieni reţinuţi în Gaza, a subliniat marja de manevră a guvernului care se confruntă cu o presiune internaţională crescândă ca să permită mai mult ajutor umanitar în Gaza, împreună cu presiuni interne ca să asigure eliberarea ostaticilor. (2)

La 3 mai, Human Rights Watch a acuzat Israelul că blochează ajutoarele umanitare spre Gaza, încălcând ordinele Curţii Internaţionale de Justiţie. (3)

Israelul închisese două puncte de trecere, susţinând că este necesar din motive de securitate. Organizaţia afirmă că fie şi înainte de închidere, cantitatea de ajutoare era insuficientă.

Autorităţile israeliene susţin că intervin pentru ca să prevină introducerea unor materiale cu potenţial militant.

Rudele ostaticilor se întorc împotriva lui Netanyahu

Fâşia Gaza - Israel, un alt focar al depravării

Natalie Zangauker (19 ani), sora ostaticului Matan Zangauker (24 ani), a fost interogată oficial de poliţie ("o ruşine şi o coborâre în adâncuri care nu au fost văzute până acum în ţara noastră", conform unei opinii postate pe "X"), după ce a participat la o demonstraţie care a blocat o autostradă din Tel Aviv, cerând dizolvarea guvernului, noi alegeri şi un acord pentru eliberarea ostaticilor ţinuţi în Gaza timp de peste 200 de zile. (4)

"Niciun loc [de parlamentar] în lume nu merită viaţa fiului meu sau viaţa a 132 de ostatici din Gaza", spusese mama Nataliei şi a ostaticului Matan, Einav Zangauker, într-un discurs adresat, cu câteva zile înainte, unor mii de oameni adunaţi în Piaţa Ostaticilor din Tel Aviv (piaţă în proximitatea sediului Forţelor de Apărare ale Israelului, care şi-a primit numele de când rudele ostaticilor au început să campeze acolo).

Einav Zangauker a cerut guvernului "Declaraţi încetarea luptei dacă aceasta duce la recuperarea ostaticilor!"

Apelul de a pune capăt luptei este o evoluţie recentă la mitingurile din Piaţa Ostaticilor, unde vorbitorii nu au cerut, în general, acest rezultat specific, căruia mulţi israelieni i se opun, pentru că vor să vadă conducerea Hamas desfiinţată în Gaza.

"Nu te mai agăţa de scaunul tău", spune Einav Zangauker, adresându-i-se lui Netanyahu. (5)

"Ai eşuat pe 7 octombrie în toate modurile posibile... eşti un obstacol în calea unei înţelegeri privitoare la ostatici", a declarat ea. (6)

Al Jazeera informase, la 22 ianuarie 2024, că Benjamin Netanyahu a respins o propunere a Hamas să pună capăt războiului şi să elibereze toţi ostaticii, în schimbul retragerii forţelor israeliene, eliberării tuturor prizonierilor palestinieni şi acceptării guvernării grupului armat Hamas în Gaza. (7)

El a fost citat declarând: "Dacă acceptăm acest lucru, nu vom putea garanta siguranţa cetăţenilor noştri. Nu-i vom putea aduce acasă pe ostatici în siguranţă, iar următorul 7 octombrie va fi doar o chestiune de timp".

Einav Zangauker spune: "Vreau să-mi îmbrăţişez fiul din nou. Vreau să-i gătesc. Vreau să-i vorbesc [n.n. - plânge]. Îmi lipseşte, am nevoie ca lumea să ştie că-mi lipseşte fiul meu. Şi dacă lumea mă aude, am nevoie de ajutorul lumii". (8)

De ajutorul lumii are nevoie şi Etemad Assaf.

Note

(1) Conform unui articol publicat de Al-Jazeera, la 8 martie 2024

https://www.aljazeera.com/features/2024/3/8/a-suffering-i-would-not-wish-on-any-woman-women-of-gaza

(2) Conform articolelor publicate de "The Times of Israel", la 24 şi respectiv 31 ianuarie 2024

https://www.timesofisrael.com/protesters-hold-up-aid-to-gaza-as-government-faces-rising-domestic-pressure/

https://www.timesofisrael.com/30-protesters-detained-amid-clashes-at-kerem-shalom-over-aid-to-gaza/(3) https://apnews.com/live/cease-fire-israel-hamas-war-rafah-updates?utm_id=Taboola&utm_medium=articlePage&utm_source=RecoReel

(4) Conform articolului publicat de "The Times of Israel" la 2 mai 2024 şi respectiv opiniei publicate pe "X".

https://www.timesofisrael.com/relatives-of-hostages-questioned-by-police-told-to-avoid-anti-government-rallies/

(5) Conform articolului publicat de "The Times of Israel" la 27 aprilie 2024

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/mother-of-hostage-matan-zangauker-end-war-if-it-brings-hostages-home/

(6) Conform articolului publicat de "The Times of Israel" la 7 aprilie 2024

https://www.timesofisrael.com/six-months-after-october-7-some-hostage-families-embracing-anti-government-protests/

(7) https://www.aljazeera.com/news/2024/1/22/netanyahu-rejects-hamas-deal-to-end-war-release-captives

(8) Transcriere conform clipului difuzat la 18 februarie 2024

https://www.timesofisrael.com/12-hours/

Opinia Cititorului ( 14 )

 1. E incredibil modul care lupta hamas !Pur si simplu nu-si asuma nicio responsabilitate fata de propriul popor care e lăsat intenționat la mila ajutoarelor umanitare..

  Israel nu se poate opri acum pentru ca nici hamas nu se va opri și nici palestinienii nu isi doresc sa se oprească. Palestinienii așteaptă ajutoarele lumii stand pe prispă. N-au decat sa se revolte pe dementi care ii conduc.

  1. Vei vedea cine ii conduc in Episodul 3 si 4.

   Nu sint dementi, ci foarte bogati. 

  O incercare de a drege busuiocul , ostaticii in sus , ostaticii in jos si nimic de zecile de mii de civili morti si o groaza de copii (o rfi si ei hamas ?)

  1. De la 5 ani sunt învățați să arunce cu pietre, apoi cu ce nimeresc. N-au nicio vină copiii, plătesc pentru greselile părinților.

   Amice, esti nerabdator.

   Specificul scrisului si cititului este ca se desfasoara in timp, scrii/citesti in orimul rind, primul rind, primul episod, toate episoadele si in ultimul rind, ultimul rind. 

   Marx a spus despre criticii sai socialisti ca se reped ca mirlanii, fara sa astepte sfirsitul.

   Calmeaza-te ca sa nu fii nici socialist, nici mirlan. 

   Cred ca adevarata cauza a conflictului etern din zona este refuzul Israelului de a accepta in mod onest si ,pe cat posibil , echitabil impartirea teritoriului disputat istoric de evrei si arabi .Chiar si in teritoriul CIsiordaniei ,atribuit arabilor , tot evreii conduc cu mana forte si favorizeaza implantarea cetatenilor israelieni .Doua state diferite , independente, cu relatii corecte intre ele-chiar daca fara efuziuni sentimentale - ar putea asigura viata cetatenilor lor fara actualele orori produse de ambele parti

   Hamas exclude existenta statului Israel.

   Poate stii de ce dupa rezolutia ONU din 1948 statul arab preconizat nu s-a constituit.

   Poate stii de ce si cât timp în comunitatea palestiniana a prevalat conceptul ca arabii au dreptul la tot teritoriul, iar evreii trebuie aruncati în mare. 

   Poate stii de ce (cum) a ajuns Hamas la conducere.

   Chiar daca istoria ne învata ca nu învatam nimic din istorie, daca stii lumineaza-ne si pe noi ceilalti. 

   Păi până una alta islamul a pus la propriu stăpânire pe toată Europa. Uită-te în jur , numără burcile și vezi cine și care e amenințarea . Normal ca se apără cu mâna forte , altfel nu ar fi rezistat .

   de fapt, acel slogan este un slogan sionist.

   Asta cu ii arunca arabii in mare e o nascocire cu care ne-a obisnuit acel popor victima. 

   Iar vorbe goale, palestieni, de când învață să meargă, nu tolerează israelieni . Nu există pace, iar la atacuri criminale trebuie răspuns. Născocire e și să vorbești despre ceva ce nu știi.

   Omule, ei se căsăpesc între ei. Își lapidează soțiile, fiicele, cam cum se poate discuta cu oamenii ăștia?! Vedeți ce fac în Iran propriului popor, Liban, la fel, despre ce vorbim noi aici? Da, dacă ar putea ar spulbera Israelul și nu numai. Ei urăsc și disprețuiesc civilizația occidentală oricâtă toleranță le arată de zeci de ani.

  Cite sute de milioane au fost trimise ajutoare in ultimii 10 ani ? Cit din ele au si ajuns la populatie ? Ultra reteaua de tuneluri de beton, cu electricitate si tot ce trebuie, armament, etc...de undeo rfi venit banii ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6464
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2078
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8855
Gram de aur (XAU)Gram de aur346.6329

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb