S&P confirmă ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă stabilă

Ziarul BURSA #Companii / 10 octombrie 2017

S&P confirmă ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

Agenţia subliniază, însă, că se aşteaptă ca avansul economiei româneşti, concentrat pe consum, să genereze deficite fiscale externe lărgite şi să sporească vulnerabilitatea economiei României la o scădere abruptă a activităţii pe termen mediu, chiar dacă nivelul datoriei publice şi externe este modest iar creşterea economiei ar putea rămâne solidă o perioadă considerabilă de timp.

"Poziţia bugetară prociclică a României amplifică presiunile salariale într-o economie deja supraîncălzită. În timp ce convergenţa salariilor este dezirabilă, majorările de plată, care deja depăşesc semnificativ productivitatea de bază, au dus în istorie la cicluri de fluctuaţii semnificative. Ne aşteptăm ca această creştere concentrată pe consum să genereze deficite fiscale externe lărgite, să sporească vulnerabilitatea economiei României la o scădere abruptă a activităţii pe termen mediu, deşi nivelul datoriei publice şi externe este modest şi recunoaştem că avansul economiei ar putea rămâne solid o considerabilă perioadă de timp. Prin urmare, confirmăm ratingul României la "BBB minus/A-3", se arată în comunicatul S&P, potrivit Agerpres.

Perspectiva este stabilă, reflectând opinia agenţiei că datoria generală guvernamentală şi cea externă vor creşte probabil doar gradual în următorii doi ani.

S&P ar putea revizui în creştere ratingurile dacă Guvernul României face progrese mai susţinute cu consolidarea bugetară şi pune în mod ferm datoria generală guvernamentală pe o traiectorie descendentă, inclusiv prin restructurare sau privatizarea de succes a întreprinderilor publice, şi dacă cadrul guvernării României se îmbunătăţeşte, având ca rezultat o creştere macroeconomică mai predictibilă şi mai stabilă.

De asemenea, agenţia ar putea înrăutăţi ratingul dacă va considera că schimbările politice ar putea cauza deficite guvernamentale generale, datorii, iar costurile de împrumut se vor deteriora semnificativ. Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating dacă reapar dezechilibrele externe ale României, în particular dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiţii directe externe (FDI) mai scăzute.

Ratingurile României sunt susţinute de nivelul moderat al datoriei guvernamentale şi al datoriei externe, pe fondul unor perspective de creştere economică solide, de 5,5% în 2017 şi de 4,8% în 2018.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii).

În acest an, toate cele patru agenţii de evaluare financiară au reconfirmat ratingurile României. Astfel, de la Moody's România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings, ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt "BBB minus" iar agenţia de rating japoneză JCR a reconfirmat în primăvară calificativul ţării la BBB/BBB+ pentru datoria pe termen lung în valută şi în moneda locală. Perspectiva asociată ratingurilor este stabilă.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii).

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro