Spania se stabilizează, Franţa încetineşte

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 01 februarie 2016

Spania se stabilizează, Franţa încetineşte

Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, a înregistrat, anul trecut, cel mai rapid ritm de creştere de la criza financiară din 2007, transmite Reuters, conform Agerpres.

Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat, vineri, că, în ritm anual, economia Spaniei a crescut cu 0,8% în ultimele trei luni din 2015, comparativ cu un avans similar în precedentele trei luni. Evoluţia este în linie cu estimările analiştilor.

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 3,2%, faţă de o creştere de 1,4% în 2014 şi un declin de 1,2% în 2013.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a urcat cu 3,5% în trimestrul al patrulea din 2015, după un avans de 3,4% în cele trei luni precedente, de asemenea în linie cu estimările analiştilor.

Premierul Mariano Rajoy estima că economia Spaniei va creşte cu 3,3% în 2015 şi cu 3% în 2016, ceea ce ar plasa Spania în fruntea statelor din zona euro, în timp ce Comisia Europeană se aşteaptă la un avans de 2,8% în 2015 şi 2,6% în 2016.

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia scăzută, de declinul semnificativ al preţului ţiţeiului, deprecierea euro şi de noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, nivelul ridicat al şomajului afectează perspectivele de creştere.

Rata şomajului din Spania încă se menţine la 21%, cel mai ridicat nivel din UE, cu excepţia Greciei.

Dacă Spania are o evoluţie îmbunătăţită, redresarea economiei franceze a încetinit în trimestrul patru din 2015, deoarece atacurile teroriste au afectat turismul şi cheltuielile gospodăriilor, transmite Bloomberg. PIB-ul celei de-a doua economii europene a înregistrat, în ultimele trei luni din 2015, un avans trimestrial de 0,2%, comparativ cu o expansiune de 0,3% în precedentele trei luni, arată datele prezentate vineri de Oficiul de Statistică din Franţa (Insee).

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi-au revenit, consemnând o creştere de 0,3%.

Cheltuielile gospodăriilor, care reprezintă aproximativ 55% din PIB-ul Franţei, au înregistrat un declin de 0,4% în trimestrul patru din 2015, în timp ce cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,4%, iar investiţiile companiilor au crescut cu 1,3%.

Pe ansamblul anului trecut, economia Franţei a înregistrat un avans de 1,1%, cea mai importantă expansiune din ultimii patru ani, dar în urma statelor vecine. În 2015, Germania şi Marea Britanie au avut o creştere de 1,7% şi, respectiv, de 2,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

28 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6480
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8714
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.7254

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro