SPORT ŞI PANDEMIEAutorităţile diminuează entuziasmul sportivilor

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 28 aprilie 2020

Autorităţile diminuează entuziasmul sportivilor

Relaxarea restricţiilor nu reprezintă automat şi relansarea competiţiilor sportive. Entuziasmul sportivilor şi suporterilor este temperat de autori­tăţi, care solicită în continuare ca toate părţile să aibă răbdare. Ministrul Tineretului şi Sporturlui, Ionuţ Stroe, a declarat că momentul reluării competiţiilor sportive, întrerupte de pandemia de coronavirus, este departe şi a precizat că nu au fost stabilite încă nici măsurile ce vor trebui respectate la reluarea antrenamentelor.

Stroe susţine că, deocamdată, sănătatea şi siguranţa sunt prioritare: "În acest moment, prioritatea este siguranţa şi sănătatea publică şi trebuie să dăm dovadă de maximă prudenţă. Până acum, nu există nicio decizie oficială apropo de ceea ce se speculează în spaţiul public. Suntem, din punctul meu de vedere, încă departe de momentul în care să avem această soluţie şi să avem toate datele problemei ca să luăm într-un cadrul legal decizia privind reluarea activităţilor sportive. Este normal să discutăm cu entităţile sportive, iar în ceea ce priveşte fotbalul discutăm cu federaţia română şi studiem îndeaproape împreună cu Ministerul Sănătăţii posibilităţile legale şi din punct de vedere epidemiologic pe care le avem la îndemână ca să putem relua activitatea. Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii la acest plan de reluare a activităţii sportive, a antrenamentelor pentru sportivi, bineînţeles o reluare treptată, urmând a face următorul scenariu în zona competiţiilor. În aceste momente încercăm să definim foarte clar ce înseamnă această pregătire centralizată după noile reguli epidemiologice, pentru că nu va mai fi la fel, cu siguranţă, în sensul că tot ce se va face în sport va trebui fie într-un cadru care să îndeplinească anumite condiţii specifice pentru a găzdui şi proteja sportivii, după 15 mai, eventual, când va coincide cu perioada de relaxare a măsurilor. Dar pentru aceste baze şi pentru a crea acest cadru trebuie să dăm posibilitatea unei izolări din partea tuturor celor care participă la activitatea sportivă şi mă refer nu numai la sportivi, ci şi la staff tehnic, personal auxiliar, oameni care deservesc această activitate. Avem modele la care lucrăm, avem modele din afara ţării, pentru că îmi place să împrumut modele europene ale unor ţări care deja studiază acest lucru şi căutăm cea mai bună şi sigură soluţie pentru toată lumea. Nu aş vrea să avansez aceste scenarii pentru că deja s-au făcut specificaţii în spaţiul public. În momentul în care vom avea soluţia perfect adaptată, care să se potrivească cu modelul de aici de la noi, o vom avansa public. Decizia finală va aparţine epidemiologilor, Ministerului Sănătăţii, premierului şi autorităţilor acestui stat. Există această idee a testării înaintea reluării pregătirilor, ba chiar în timpul pregătirilor şi în timpul competiţiilor, astfel încât riscul să fi minimalizat, dar toate aceste soluţii, aceste idei le vor avansa cei care sunt experţi în acest domeniu, respectiv medicii epidemiologi".

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat, săptămâna trecută, că pregăteşte o propunere de protocol pentru reluarea antrenamentelor şi a jocurilor oficiale, care va fi înaintată săptămâna aceasta autorităţilor guvernamentale. Conform datelor actuale, competiţiile fotbalistice interne nu se pot relua înainte de jumătatea lunii iunie, în condiţiile în care decizia FR Handbal de a porni campionatele la finalul lunii mai, a stârnit un val de discuţii contradictorii.

Pentru Euro 2020-2021 suntem pregătiţi

Dacă anul acesta incertitudinea domneşte în sport, pentru anul viitor planurile sunt mult mai îndrăzneţe. Federaţia Română de Fotbal (FRF) anunţă că a trecut de jumătatea procedurilor necesare reconfirmării găzduirii Euro-2020 la Bucureşti. Structura Locală de Organizare a EURO 2020, condusă de Florin Şari, lider de proiect din partea FRF, a înregistrat semnarea a 12 documente din cele 21 necesare reafirmării angajamentelor Bucureştiului pentru găzduirea Campionatului European de fotbal în 2021. În urma pandemiei de COVID-19, UEFA a decis amânarea cu un an a desfăşurării Euro-2020. Din punct de vedere procedural, cele 12 oraşe gazdă, printre care şi Bucureşti, au fost solicitate să îşi reînnoiască angajamentele asumate acum 6 ani. Documentele resemnate, care atestă voinţa fermă de a rămâne în proiectul UEFA Euro, trebuie transmise forului european până la finele lunii aprilie. Cele 21 de angajamente provin de la autorităţile locale şi naţionale din fiecare oraş-gazdă. La 15 aprilie 2020, Cabinetul Orban a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care se prelungeşte statutul de interes public şi importanţă naţională al Euro-2020, până la încheierea acestuia.

Turneul UEFA Euro-2020 îşi va păstra aceeaşi denumire şi în anul 2021 şi se va desfăşura în perioada 11 iunie - 11 iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

20 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0207
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5103
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.7608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro