Abonament gratuit

SRJ MediaSind solicită Parlamentului demiterea directorului general SRTV, Doina Gradea

I.A.M.
Companii /

SRJ MediaSind solicită Parlamentului demiterea directorului general SRTV, Doina Gradea

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus astăzi, 28 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a prezenta rezultatul măsurătorilor de câmp electromagnetic din instituţie. De câteva luni aceste rezultate sunt ascunse de către conducerea TVR, pe motiv că se aşteaptă interpretarea lor de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, transmite un comunicat remis Redacţiei noastre.

În repetate rânduri filiala SRJ MediaSind din SRTV, MediaSind TVR, a atras atenţia că sănătatea angajaţilor din cea mai mare instituţie de media a statului este pusă în pericol din cauza inconştienţei conducerii ei, care refuză aplicarea măsurilor necesare pentru eliminarea-diminuarea factorilor de risc asupra sănătăţii angajaţilor TVR, informează comunicatul.

La sesizările MediaSind TVR conducerea instituţiei a recunoscut că ultimele măsurători au fost efectuate în urmă cu 12 ani.

MediaSind TVR a solicitat să se facă măsurători asupra tuturor factorilor de risc - solicitare neuropsihică, zgomote, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată - conducerea TVR a decis doar măsurarea radiaţiilor electromagnetice, ca şi cum ceilalţi factori de risc nu ar exista în instituţie: (amănunte aici Determinările de noxe din TVR nu pot fi limitate doar la măsurarea radiaţiilor electromagnetice!)

Aceste măsurători sunt foarte importante pentru angajaţi întrucât, în situaţia în care nivelul factorilor de risc depăşeşte limitele admise, angajatorul este obligat, conform Codului Muncii şi a Legii nr. 319/2006 privind protecţia şi securitatea în muncă, să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securitătii locurilor de muncă şi a sănătăţii angajaţilor şi să acorde, totodată, un spor de până la 15% din salariu pentru condiţii vătămătoare de lucru!

În majoritatea institutiilor publice din sectorul Cultură si Mass Media aceste măsuratori periodice se fac, de regulă, de către Directia de Sănătate Publică sau de Institutul Naţional de Sănătate Publică, informează comunicatul citat.

Regulamentul-cadru care defineşte condiţiile de muncă în Cultură, aprobat prin HG nr. 360/2018, prevede că aceste determinări se reiau o dată la 36 de luni iar angajaţii beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariu. Acelaşi document face precizarea că "în cadrul comitetelor de securitate în muncă ce trebuie să funcţioneze în fiecare societate, se evaluează anual modul în care au fost înlăturaţi factorii de risc". Ori, în Televiziunea Publică aceste determinari au lipsit 12 ani cu desăvârşire şi multi colegi s-au îmbolnăvit, iar unii chiar au decedat.

Având în vedere această situaţie deosebit de gravă, SRJ MediaSind si MediaSind TVR solicită Inspecţiei Muncii să controleze modul în care conducerea societăţii a respectat prevederile din domeniul relaţiilor de muncă. Inspecţia Muncii trebuie să verifice şi condiţiile de muncă din Televiziunea Naţională, având în vedere faptul că mai mulţi angajaţi au semnalat grave disfuncţionalităţi.

SRJ MediaSind reiterează solicitarea făcută Parlamentului, de demitere urgentă a presedintelui - director general al SRTV, Doina Gradea, pentru ca activitatea in instituţie să revină la normal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS