Starea de urgenţă prelungită cu încă 60 de zile în Republica Moldova

G.D.
Internaţional / 30 martie

Starea de urgenţă prelungită cu încă 60 de zile în Republica Moldova

Parlamentul de la Chişinău a aprobat astăzi prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova pentru încă 60 de zile, la propunerea guvernului, începând cu 5 aprilie 2023, cu 61 de voturi pentru şi 14 împotrivă (din cele 101 de locuri în legislativ), relatează Deschide.md, conform Agerpres.

Potrivit autorităţilor, situaţia de securitate din regiune rămâne precară, iar Republica Moldova este ţinta unui larg spectru de manifestări ale "războiului hibrid", prin care se încearcă destabilizarea ţării, cum ar fi promovarea în spaţiul informaţional a falsurilor şi manipulărilor, inclusiv cu tentă militară, instigarea la ură, xenofobie şi separatism.

Premierul Dorin Recean a motivat necesitatea prelungirii stării de urgenţă prin agresiunea rusă care continuă în Ucraina şi care, prin consecinţele sale, afectează şi Republica Moldova.

"Din păcate, războiul profund injust şi imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecinţe care se resimt inclusiv în ţara noastră", a spus el.

Recean a menţionat că "prelungirea stării de urgenţă este absolut necesară şi din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva ţării noastre - un război menit să ne împiedice să fim o ţară liberă, integrată în Uniunea Europeană".

"Suntem supuşi constant unor atacuri hibride" al căror scop "este să aducă destabilizare în Republica Moldova", a afirmat premierul moldovean, evocând în acest sens "recrudescenţa protestelor plătite în luna martie", organizare de Partidul ŞOR (prorus) al oligarhului fugar Ilan Şor.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Grigore Novac, a remarcat, între altele, că "autorităţilor le convine această stare de urgenţă", afirmând că se aştepta la o "dezbatere mai substanţială" cu privire la necesitatea prelungirii stării de urgenţă.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul republicii pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Hotărârea a fost adoptată în urma propunerii făcute de guvern, având drept temei situaţia privind securitatea din regiune şi asigurarea securităţii naţionale. De atunci starea de urgenţă a fost periodic prelungită, potrivit media citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DA ! PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ ! 1. Federația Rusă instaurează la Chișinău un Guvern obedient Occidentului ! Maia Sandu își pierde și ea funcția ! WC-urile Președinției, Guvernului și Parlamentului sunt înfundate ! PERICOL ! ...

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9696
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6562
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1125
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7565
Gram de aur (XAU)Gram de aur293.0418

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro