Revista BURSA Construcţiilor

STRATEGIA DE RELANSARE A PIEŢEI DE CAPITALDaniel Dăianu, ASF: "Bursele locale joacă un rol cheie în dezvoltarea economică"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2013

"Avem de-a face cu o întoarcere la normalitate, în condiţiile în care ne confruntăm cu o criză a integrării financiare de adâncime", este de părere prim-vicepreşedintele ASF.

"Avem de-a face cu o întoarcere la normalitate, în condiţiile în care ne confruntăm cu o criză a integrării financiare de adâncime", este de părere prim-vicepreşedintele ASF.

Instituţiile locale, inclusiv pieţele de capital autohtone, joacă un rol cheie în dezvoltarea economică, consideră Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). "Consolidarea bursieră întâmpină limite obiective, din cauză că distanţele mari dintre companii şi pieţele unde se tranzacţionează titlurile emise de acestea creează o serie de dezavantaje", a declarat domnia sa, în cadrul mesei rotunde "Strategia de relansare a pieţei de capital", organizată de ziarul BURSA.

Bursele regionale nu rezolvă problema lichidităţii, pentru că dacă societăţile deţinute de companii străine nu întâmpină probleme să se finanţeze pe acestea, nu acelaşi lucru se întâmplă cu firmele locale, controlate de capital autohton, cu o vizibilitate redusă şi cu costuri mari de tranzacţionare, a explicat Daniel Dăianu. "În acest context, este nevoie de mobilizarea resurselor interne, pentru a asigura finanţarea acestor societăţi", a subliniat oficialul ASF.

Daniel Dăianu susţine listarea companiilor autohtone pe piaţa locală de capital, arătând că listările pe burse externe, alături de investiţiile fondurilor de pensii private pe aceste burse, duc la o migraţie a capitalului către alte ţări. "Problema întregii Europe este că banii nu circulă. În aceste condiţii, trebuie să ne bizuim mai mult pe capitalul autohton, pentru că rolul pieţelor de capital şi al pieţelor financiare, per ansamblu, este să contribuie la dezvoltarea economică", a mai afirmat domnia sa.

Criza financiară a indus segmentarea pieţelor de capital şi relocalizarea investitorilor, aceştia concentrându-se pe pieţele pe care le cunosc cel mai bine, arată Daniel Dăianu. "În acest fel, investitorii au parte de mai mult confort. În opinia mea, avem de-a face cu o întoarcere la normalitate, în condiţiile în care ne confruntăm cu o criză a integrării financiare de adâncime", potrivit domniei sale. Marea provocare pentru pieţele de capital este să creeze mai multă robusteţe, în condiţii de interconectivitate, este de părere prim-vicepreşedintele ASF.

Daniel Dăianu susţine înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale în ţara noastră în favoarea apelării la serviciile unei entităţi stăine. "Pieţele trăiesc prin instituţii locale. Dacă Bursa externalizează unele atribuţii, precum cele aferente Contrapărţii Centrale, acest lucru nu este benefic dezvoltării ei", a declarat domnia sa.

Daniel Dăianu a precizat că unele burse de valori au fost forţate să se dezvolte, nepermiţându-li-se să crească în mod organic, din cauza lipsei de timp.

Oficialul ASF pronozează o creştere de 2,2-2,3% pentru acest an, despre care a menţionat că este dependentă de producţia agricolă, o inflaţie de 3,3% şi un deficit de cont curent de 1,5-2%.

În ceea ce priveşte listarea companiilor din sectorul energetic, domnia sa consideră că statul trebuie să vândă pachete minoritare, păstrând controlul asupra acestora. Daniel Dăianu a atras, însă, atenţia că este nevoie de realizarea de listări ale companiilor private, nefiind suficiente ofertele societăţilor de stat.

Piaţa de capital se află într-o competiţie limitată cu băncile, ca urmare a dimensiunii reduse a acesteia, relativ la piaţa bancară, a faptului că nu se adresează întregii populaţii, la fel ca serviciile bancare, şi a încrederii reduse de care are parte, consideră domnia sa. "Lichiditatea din sistemul financiar creşte dacă piaţa de capital atrage mai mulţi investitori străini şi tot în bănci ajunge. De asemenea, unele bănci sunt listate, beneficiind de avantajele pe care le oferă piaţa de capital", a mai afirmat prim-vicepreşedintele ASF.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu asta e cel care plangea in emisiuni TV ca ia furat un broker banii? acuma il punem sa ne apere banii tuturor pe credul care nu si-a putut apara propriile economii...ce parere aveti ?

    In afara de limbajul de lemn folosit, dl.Daianu poate acum in mod direct sa directioneze politica pietei de capital in sensul dorit. Sa-si recunoasca ca s-a pacalit, a pierdut niste bani incercand sa dea niste tunuri, ca a fost putin pacalit de cineva care i-a promis marea cu sarea. Apoi, sa se apropie de Sobolewski si sa se gandeasca cum poate influenta sistemul bancar comercial sa includa evaluarea cotarii la bursele din Romania in scoringul bancar folosit la acordarea de credite catre intreprinderi. Atunci de-abia intreprinzatorii vor avea curaj sa se dezvolte, pentru ca pot avea fonduri de rulment de la banci si pot obtine resurse financiare pentru dezvoltare de pe piata de capital. Dar justitia? O uita toata lumea. Daca justitia va intelege si lua in considerare crima financiara la adevarata ei influenta, atunci poate vor condamna serios escrocii si hotii, la fel ca in tarile dezvoltate. Iar ASF va putea sa dea in judecata linistit pe escroci si pe hoti. Pedeapsa serioasa este singurul motor al disciplinei! Parol...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro