Revista BURSA Construcţiilor

STRATEGIA DE RELANSARE A PIEŢEI DE CAPITAL - GRIGORE CHIŞ, SSIF BROKER:"Lichiditatea este principala problemă a pieţei de capital"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 septembrie 2013

"Lichiditatea este principala problemă a pieţei de capital"

Principala problemă a pieţei de capital din ţara noastră este lichiditatea, potrivit afirmaţiilor domnului Grigore Chiş, director general al SSIF Broker, care arată că această problemă este cauzată de faptul că instituţiile din domeniu nu au înţeles mecanismul pieţei.

"La bursa noastră există doar tranzacţii, nu şi posibilităţi de acoperire a riscului, de a face market-making, întrucât nu a existat voinţă pentru acest lucru, din cauza riscului pe care îl implică asemenea operaţiuni", a declarat domnul Chiş, adăugând că, spre exemplu, pe piaţa noastră de capital nu sunt posibile împrumuturile de acţiuni.

Făcând referire la modalităţi de creare a lichidităţii prin market-making pe acţiunile româneşti, domnia sa a prezentat următorul scenariu: dacă rulajul produselor structurate la BVB este de 0,6 miliarde lei la 12 luni, iar 10% din acest rulaj ar fi utilizat în marjă pentru derivate (59 milioane lei), atunci rulajul generat pe piaţa acţiunilor ar fi de 1,2 miliarde lei. Domnul Chiş a menţionat că rulajul pe piaţa regular a BVB a fost de 3,6 miliarde lei în ultimele 12 luni, ceea ce arată o creştere cu 32,81% a valorii tranzacţionate.

Conform unui alt scenariu, la un rulaj al produselor structurate de 0,6 miliarde lei la 12 luni, dacă 50% din rulaj ar migra către marja pentru produse structurate autohtone, atunci rulajul generat pe piaţa acţiunilor ar fi de 6 miliarde lei, adică o creştere cu 164% a lichidităţii pe piaţa regular a BVB.

Reprezentantul SSIF Broker a amintit că, în noiembrie anul trecut, societatea pe care o conduce a înaintat o serie de propuneri de măsuri către BVB, iar în luna decembrie a fost creat un grup de lucru din specialişti, care a prezentat propuneri de măsuri pentru modificarea regulamentelor CNVM şi ASF pentru susţinerea vânzărilor în lipsă şi a împrumuturilor pe acţiuni.

"Nu am primit răspuns nici până astăzi la aceste propuneri trimise către BVB", a arătat domnul Chiş.

Reprezentantul SSIF Broker a subliniat că, în domeniul pieţei de capital, sunt necesare unele actualizări precum lista valorilor mobiliare pentru împrumuturi - acţiuni şi alte instrumente; constituirea, evaluarea, executarea şi restituirea garanţiilor sub formă de valori mobiliare să fie gestionate exclusiv de către intermediari; responsabilitatea şi limitele să fie gestionate exclusiv de către intermediar; forma şi conţinutul contractului de împrumut şi garanţie să fie stabilite de intermediar.

"Orice strategie a pieţei de capital trebuie să ţină seama de implementarea în România a mecanismului pieţei, altfel discutăm în van", a conchis domnul Chiş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro