Studiu: 70% dintre români cunosc cazuri de violenţă domestică, însă doar 4% au anunţat autorităţile

R.S.
Comunicate de presă / 25 aprilie

Studiu: 70% dintre români cunosc cazuri de violenţă domestică, însă doar 4% au anunţat autorităţile

Peste două treimi dintre români au auzit de cazuri de violenţă domestică în ultimul an, însă doar 4% au acţionat în acest sens şi au alertat autorităţile, se arată într-un studiu naţional realizat la cererea Fundaţiei Vodafone despre modul în care este perceput acest fenomen de opinia publică din România. Dintre cei chestionaţi, 10% recunosc că au fost sau sunt subiectul unui tip de abuz domestic, iar aproape jumătate dintre aceştia (46%) sunt sau au fost victime ale unei agresiuni fizice.

"Rezultatele acestui studiu contribuie la înţelegerea fenomenului violenţei domestice în România şi ne arată cât de mult trebuie să creştem gradul de conştientizare cu privire la acest fenomen, având în vedere că peste 70% dintre români cunosc victime ale unor astfel de situaţii, dar sub 5% dintre ei aleg să se implice. Prin educaţie şi promovarea unei culturi a înţelegerii putem demonta miturile dăunătoare cu care societatea noastră este atât de obişnuită şi să ajutăm victimele violenţei domestice să găsească curajul necesar să iasă din relaţiile abuzive. De 4 ani, ne implicăm activ în acest domeniu, iar una dintre iniţiativele noastre este Bright Sky Ro, o resursă importantă de sprijin pentru victimele violenţei domestice", a declarat Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone.

Potrivit studiului, pentru majoritatea românilor, violenţa domestică reprezintă în primul rând agresiune fizică directă, pe care 97% dintre respondenţi o consideră complet inacceptabilă. În schimb, doar 79% dintre aceştia sunt de părere că violenţa domestică de orice natură este complet inacceptabilă, definită ca acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial. Astfel, cu cât formele de violenţă domestică se îndepărtează de latura fizică, publicul tinde să adopte o abordare mai indulgentă în judecarea acestora.

75% dintre cei care asistă la episoade de violenţă domestică aleg să nu se implice pentru că sunt de părere că nu este treaba lor sau că ar putea încălca intimitatea celor implicaţi. Iar mai mult de jumătate (52%), tratează superficial situaţiile tensionate în cuplu, în special dacă partenerii se împacă ulterior.

Studiul mai scoate în evidenţă şi percepţia românilor asupra familiei din perspectiva raporturilor de forţă. 60% dintre cei chestionaţi consideră că, tradiţional, în România, bărbatul conduce familia şi uneori e nevoie să fie mai ferm. Violenţa domestică este justificată în opinia unora dintre respondenţi. Abuzul de alcool este considerat cea mai mare cauză a violenţei domestice (35%), urmat de infidelitate (28%).

În privinţa eradicării violenţei domestice, 90% dintre participanţii la sondaj consideră că Poliţia e cea care trebuie să intervină în astfel de cazuri, iar legile aspre şi informarea publicului sunt considerate a fi cele mai importante mecanisme pentru reducerea fenomenului. În antiteză, aproape 40% dintre cei intervievaţi au declarat că nu ştiu de existenţa ordinelor de protecţie sau a unei legi care să pedepsească violenţa domestică.

Studiul a fost realizat de D&D Research, în perioada 4-18 martie 2024, pe un eşantion reprezentativ de 1.112 persoane, femei şi bărbaţi cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Rezultatele obţinute au o eroare de maxim 2,9% pentru un interval de încredere de 95%. Studiul integral poate fi citit aici.

Violenţa domestică reprezintă o problemă răspândită la nivel global, şi totodată una dintre cele mai întâlnite încălcări ale drepturilor omului din lume. Toate persoanele pot fi expuse la violenţă domestică şi de gen, dar majoritatea victimelor sunt femei şi fete. Conform datelor Consiliului European, 1 din 3 femei este agresată fizic sau sexual, de cele mai multe ori de către partener. Ratele de raportare variază în funcţie de ţară, fiind influenţate de factori culturali, sociali şi legali. Multe cazuri rămân neînregistrate din cauza fricii, a stigmatizării şi a gradului scăzut de conştientizare al acestui fenomen sumbru.

În luna mai 2020, Fundaţia Vodafone a lansat Bright Sky RO, primul instrument digital gratuit care oferă asistenţă şi sprijin specializat victimelor violenţei domestice sau celor îngrijoraţi de siguranţa cuiva cunoscut. Aplicaţia are o secţiune în care sunt explicate formele de abuz şi permite efectuarea de apeluri rapide către serviciile de asistenţă. Funcţia "Jurnalul meu", facilitează trimiterea securizată de fotografii, videoclipuri sau fişierelor audio. Aceste materialele pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în faţa organelor de anchetă sau în instanţă. Aplicaţia este disponibilă, gratuit,  în App Store şi Google Play Store în limbile română, engleză şi maghiară şi în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org). Informaţii detaliate despre aplicaţie şi funcţiile ei pot fi accesate şi AICI. Până în prezent, peste 90.000 de utilizatori au accesat aplicaţia şi site-ul Bright Sky RO.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb