Consumatorii de canabis sunt de aproape patru ori mai predispuşi decât neconsumătorii să dezvolte diabet de tip 2, potrivit unui studiu prezentat la reuniunea Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului, desfăşurată la Viena, relatează Reuters.
Cercetătorii au folosit înregistrări electronice de la 54 de organizaţii de sănătate din Europa şi Statele Unite, comparând 86.414 pacienţi cu diagnostic legat de consumul de canabis - de la utilizare ocazională până la dependenţă - cu acelaşi număr de neconsumatori, corelaţi atent după factori de bază. În perioada de urmărire de cinci ani, un nou diagnostic de diabet de tip 2 a fost pus la 2,2% dintre consumatorii de canabis şi la 0,6% dintre neconsumători.
• Riscuri crescute
Chiar şi după ce au luat în calcul stilul de viaţă şi alţi factori medicali, cercetătorii au concluzionat că utilizatorii de canabis prezintă un risc de aproape patru ori mai mare de a dezvolta diabet. Totuşi, studiul nu poate dovedi o relaţie directă de cauzalitate. Lipsesc date precise despre cantitatea şi frecvenţa consumului, modul de raportare a acestuia în dosarele medicale şi posibili factori asociaţi, precum consumul mai ridicat de dulciuri, adesea întâlnit la utilizatorii de canabis.
• Recomandări pentru pacienţi şi medici
„Concluziile subliniază importanţa integrării informaţiilor privind riscul de diabet în tratamentul şi consilierea pentru tulburările asociate consumului de substanţe”, a declarat dr. Ibrahim Kamel, coordonatorul studiului de la Centrul Medical din Boston. El a subliniat necesitatea ca discuţiile cu pacienţii să includă şi riscurile metabolice asociate consumului de canabis, pentru o monitorizare mai eficientă a stării de sănătate.
Opinia Cititorului