STUDIUDemocraţia pe tobogan, inclusiv în ţara noastră

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 06 iulie 2018

Democraţia pe tobogan, inclusiv în ţara noastră

Democraţia este în pericol la nivel global. Aceasta este concluzia mai multor studii, care ţin seama de mai mulţi indicatori.

Ultimul semnal de alarmă este tras de un studiu realizat de Varieties of Democracy (V-Dem) Project. Acesta arată că ţara noastră se află printre ţările care au prezentat o scădere semnificativă în indicatorul democraţiilor liberale în ultimii doi ani. Indicatorul, Liberal Democracy Index (LDI), evaluează dacă există alegeri libere şi corecte, dacă liderii sunt constrânşi de statul de drept şi de supravegherea parlamentului şi a sistemului judiciar, precum şi dacă libertăţile civile sunt protejate. În cadrul studiului au fost intervievaţi peste 3.000 de experţi pentru a evalua 178 de ţări în privinţa celor mai importante aspecte ale democraţiei. Ţara noastră avea un LDI de 0.61 în 2015, care a scăzut până la 0.49 în 2017. Printre ţările cu cele mai mari scăderi, alături de România, se mai află Brazilia, Polonia, Croaţia, Turcia şi SUA.

În raport este notat că "guvernul României a limitat statul de drept şi libertăţile individuale, cu scopul de a opri corupţia". De asemenea, România se află în scădere şi în privinţa egalităţii de şanse în domeniul sănătăţii, în perioada 2007-2017, unde doar Venezuela a avut un declin mai mare. În clasamentul privind indicii de democraţie electorală şi alegeri libere, ţara noastră se situează pe locul 60 din 178, fiind depăşită de ţări precum Burkina Faso, Botswana, Turcia sau Polonia. Ungaria, Bulgaria sau Ucraina se află mai jos decât noi în clasament. Estonia, Norvegia şi Suedia ocupă primele trei locuri. La sfârşitul lui 2017, arată studiul citat de news.ro, majoritatea persoanelor din lume trăiau în democraţii. Însă, de atunci, o treime din populaţia mondială, 2,5 miliarde de oameni, a fost martora unei "autocratizări", în care un lider sau un grup de lideri a început să limiteze caracteristicile democraţiei şi să conducă în mod unilateral. Acest trend este vizibil în lume şi afectează puternic Europa şi continentul american.

Pentru prima oară din 1979, numărul ţărilor cu un indice al democraţiei în scădere (24) este acelaşi cu cel în care indicele este în creştere.În plus, doar 15% din populaţia lumii trăieşte în ţări în care toată lumea, indiferent de sex sau de statutul socioeconomic, are acces egal la puterea politică. Femeile se bucură de un acces, oarecum dar nu total, egal la puterea politică în majoritatea ţărilor vestice, precum şi în alte ţări ca Ghana, Rwanda, Costa Rica sau Benin. Patru dintre cele mai populate zece ţări din lume au fost afectate de procesul de "autocratizare" - India, SUA, Brazilia şi Rusia. O scădere semnificativă a avut loc în SUA, ţara care a căzut 24 de locuri în clasament în ultimii doi ani, de la locul şapte în 2015 la 31 în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

14 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9188
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5162
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7235
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.7733

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro