STUDIU: "Micii intreprinzatori au păstrat salariile şi angajaţii, în ciuda crizei declanşate de Covid-19"

I.M.
Miscellanea / 16 aprilie 2020

Rodica Lupu

Rodica Lupu

Majoritatea intreprinderilor mici si microintreprinderilor au păstrat angajaţii şi salariile, în ciuda faptului că se confruntă cu probleme financiare grave ca urmare a crizei declanşate de noul coronavirus, arată analiza datelor parţiale ale unui studiu la care au participat, până în prezent, aproape 1000 de IMM-uri.

Potrivit unui comunicat remis Redacţiei noastre, cercetarea este încă în derulare şi este realizată de Ingenius Hub, in cadrul retelei Ingenius NET, prin campania"Construim Împreună #ViataDupaCOVID".

Concluziile studiului mai arată că, deşi au dificultăţi financiare şi nu au rezerve pentru a se susţine mai mult de una-două luni, microîntreprinderile şi întreprinderile mici au avut, în general, pe lângă tendinţa de a menţine toate locurile de muncă şi pe acelea de a trece la digitalizare şi de a se adapta pentru a menţine un grad ridicat de funcţionare. Este însă cert că majoritatea companiilor cu pânăîn 50 de salariaţi, deşi uşor adaptabile, nu au capacitatea să rezistefără sprijin imediat.

Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub,a declarat: "Într-o criză de asemenea proporţii, suntem înclinaţi să ne concentrăm pe salvarea celor mari, pentru că ei contribuie cel mai mult la ecosistem şi prăbuşirea lor are efect în cascadă. Cel mai adesea suntem tentaţi să nu acordăm atenţie firmelor mici, însă rezultatele parţiale ale cercetării noastre arată că acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu măsuri relativ simple şi cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai uşor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat şi generează momentum pentru a lua apoi măsuri specifice în beneficiul companiilor mari".

Astfel, din cele circa 550.000 de companii care funcţionează în România, peste 400.000 sunt microîntreprinderi şi întreprinderi mici.Totodată, IMM-urile răspund pentru jumătate din economie şi aproximativ 2,5 milioane de salariaţi, cu o cifră de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

"La un calcul ipotetic, dacă Guvernul ar acorda subvenţii de câte 10.000 euro tuturor companiilor micro şi mici, care păstrează integral locurile de muncă, cu 2% din PIB am salva aproape jumătate din economie şi jumătate din locurile de muncă. ", arată studiul.

"O soluţieparţială ar fi lansarea unor apeluri simple din sumele rămase din alocarea pe programul 2014-2020, din fonduri structurale aferente POC şi POCU,care să propună măsuri de digitalizare sau dezvoltare pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi care, pentruo bună parte dintre acestea, ar însemna sprijinul necesar pentru redresare", mai spune Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Campania "Construim Împreună #ViataDupaCOVID19", iniţiată de Ingenius HUB prin intermediul reţelei Ingenius NET, este un demers rezultat ca urmare a neliniştii înregistrate în toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizaţii non-profit, instituţii publice sau de cercetare. Obiectivul său este realizarea unei evaluări realiste şi corecte a situaţiei, în baza căreia să putem construi un apel unitar către autorităţile îndreptăţite să aplice un set închegat de soluţii adaptate la nevoile şi aşteptările reale ale mediului de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro