DIGI Comunications

STUDIU PWC ÎN EUROPA CENTRALĂ ŞI DE EST:"Controalele fiscale urmăresc aceleaşi teme şi la noi şi în Europa"

R.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 noiembrie 2019

"Controalele fiscale urmăresc aceleaşi teme şi la noi şi în Europa"

Durata medie a controalelor fiscale din ţara noastră, comparativ cu regiunea Europei Centrale şi de Est este asemănătoare, deşi autorităţile fiscale de la nivel european sunt mai active decât cele de la noi, arată un sondaj realizat de PricewaterhouseCoopers şi societatea de avocatură David şi Baias.

Ana-Maria Iordache, Partener, D&B David şi Baias, a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, despre tendinţele practice care se remarcă în cadrul inspecţiilor fiscale, atât în România, cât şi în Europa, prezentând, totodată, şi câteva aspecte relevante ale studiului.

Domnia sa a declarat: "Noi am derulat un studiu la nivelul Europei Centrale şi de Est în care am întrebat aproximativ 900 de companii din regiune care sunt experienţele lor în materie de inspecţii fiscale. Rezultatele studiului au fost extrem de surprinzătoare din două perspective: pe de o parte, dacă ne uităm la perioada în care au fost controlate companiiile din regiune, vedem că autorităţile fiscale din România sunt destul de active, dar sunt alţii şi mai activi decât noi, în ultimii ani, media controalelor în România fiind de 22%, de 3 ori mai mare decât 2016 şi 2017. Totuşi, media la nivel european este de 32%, deci numărul controalelor este cu 10 procente mai mare în Europa decât la noi. Dacă ne uităm la durata controalelor, vedem că aceasta este relativ similară şi în Europa, şi la noi. La noi, regula este că un control durează aproximativ 6-12 luni, în funcţie de categoria de contribuabil în care ne situăm, situaţia fiind, repet, relativ similară în ceea ce priveşte ţările din UE, inclusiv Europa de Est. Ceea ce este extrem de interesant, însă, este faptul că, dacă ne uităm la sume, vedem că în regiunea ECE sunt 4% companii care au fost impuse cu sume între 1 şi 5 milioane de euro, pe când în România 18% dintre companii se situează în acest interval".

Cele mai multe dintre aceste sume vin din inspecţiile pe preţurile de transfer sau serviciile intra-grup, a mai precizat domnia sa, adăugând că ceea ce consideră şi mai interesant este faptul că, în urma sondajului, s-a constatat că autorităţile din România au în vedere aceleaşi teme în cadrul inspecţiilor fiscale precum cele europene.

"Putem să observăm că aspectele vizate de controalele fiscale sunt absolut repetitive, la noi şi în UE: preţurile de transfer şi serviciile intra-grup. Aceasta este o temă predilectă în toate statele care au particpat la sondajul nostru şi în afară de această categorie, mai sunt trei aspecte care au fost şi la noi avute în vedere sau care încep acum să fie avute în vedere cu mai mare predilecţie: reîncadrarea tranzacţiilor; sediu fix şi sediu permanent; impozitul pe veniturile nerezidenţilor - în ultima perioadă, în ultimul an de zile, vedem cumva un apetit crescut al autorităţilor fiscale pentru această categorie de speţe", a explicat doamna Iordache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9205
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4728
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6802
Gram de aur (XAU)Gram de aur231.4488

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro