Abonament gratuit

SUA îşi evacuează personalul neesenţial de la reprezentanţele din Bagdad şi Erbil

L.A.
Internaţional /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Departamentul de Stat american a dispus astăzi, ca funcţionarii guvernamentali din cadrul serviciilor neesenţiale ale Ambasadei Statelor Unite la Bagdad şi de la Consulatul american la Erbil, capitala Kurdistanului irakian, să părăsească Irakul, în contextul unor tensiuni puternice cu Iranul, relatează Reuters.

Această decizie a fost luată în urma unei vizite-surpriză a secretarului de stat, Mike Pompeo, la Bagdad, în urmă cu o săptămână, motivată de informaţiile de la serviciile americane de spionaj potrivit cărora miliţiile şiite proiraniene au desfăşurat lansatoare de rachete în apropierea bazelor americane din Irak, potrivit unor surse din domeniul securităţii irakiene, mai scrie Reuters.

"Mesajul americanilor era clar. Ei voiau garanţii cu privire la faptul că Irakul va împiedica aceste grupări să ameninţe interesele americane", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul armatei irakiene la curent cu vizita lui Mike Pompeo, mai scrie agenţia.

"Ei ne-au spus că, dacă forţele americane sunt atacate pe teritoriul irakian, ei se vor apăra fără să se coordoneze cu Bagdadul", a adăugat el, potrivit Reuters.

Oficiali iranieni din cadrul Gardienilor Revoluţiei au ameninţat, în ultimele luni, că vor ataca interese americane în Orientul Mijlociu, ca reacţie faţă de presiunile tot mai mari exercitate de către Statele Unite asupra Teheranului în urma deciziei lui Donald Trump de a scoate Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Statele Unite şi aliaţii lor suspectează Iranul că se află în spatele actelor de "sabotaj" care au vizat în weekend patru nave în largul Emiratelor Arabe unite (EAU) - două saudite, una norvegiană şi una din EAU -, dar şi a atacului cu drone comis ieri, de huthi din Yemen vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită.

În urma acestor două incidente, Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM) a anunţat ieri seara că cei aproximativ 5.200 de militari americani desfăşuraţi în Irak au fost plasaţi în alertă avansată din cauza unor "posibile ameninţări iminente".

Departamentul de Stat a extins astăzi, această măsură de precauţie la reprezentanţele sale diplomatice din Bagdad şi Ebril.

"Serviciile cu privire la vizele normale vor fi suspendate temporar în ambele locuri. Guvernul a limitat furnizarea de servicii de urgenţă cetăţenilor americani în Irak", anunţă departamentul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Bagdadul nu a depistat vreo activitate cu caracter ameninţător a vreunor miliţii şiite irakiene susţinute de Iran, a subliniat astăzi, premierul irakian Adel Abdoul Mahdi.

"Noi le-am spus americanilor că Guvernul îşi asumă responsabilitatea în protejarea tuturor părţilor", a subliniat el, potrivit Reuters.

Miliţiile şiite - adunate în cea mai mare parte sub umbrela Forţelor Mobilizării Populare, ce numără aproximativ 150.000 de oameni - neagă orice intenţie de a ataca interese americane şi acuză Washingtonul de faptul că poartă un "război psihologic".

"Acuzaţiile americane sunt fără fundament. Asta ne aminteşte minciuna armelor de distrugere în masă din Irak", a declarat un purtător de cuvânt al grupării proiraniene Assaib Ahl al Haq, Laith al-Athari, referindu-se la pretextul folosit de Statele Unite pentru a invada Irakul lui Saddam hussein în 2003, mai scrie Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS