Subscrieri de aproape 3,2 miliarde lei în oferta Fidelis, peste cele din operaţiunea anterioară

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 aprilie

Subscrieri de aproape 3,2 miliarde lei în oferta Fidelis, peste cele din operaţiunea anterioară

English Version

Subscrierile în oferta de titluri de stat Fidelis, ce s-a derulat în perioada 8-17 aprilie, s-au ridicat la aproape 3,2 miliarde de lei, peste cele din operaţiunea anterioară, după cum reiese din datele culese de noi din platforma unei case de brokeraj.

Oferta a fost croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro. Investitorii s-au concentrat pe cele în moneda europeană, subscrierile acestor tranşe reprezentând circa 60% din total. Pentru tranşa cu maturitatea de un an şi dobânda de 4%, subscrierile s-au ridicat la 254,9 milioane euro (aproape 1,27 miliarde lei), în vreme ce în cazul celor cu dobânda de 5% şi maturitatea de cinci ani, valoarea ordinelor de cumpărare s-a ridicat la aproape 128,9 milioane de euro (640,7 milioane lei).

Pentru tranşele în lei subscrierile au fost de 635,4 milioane de lei în cazul celei cu maturitatea de un an şi dobânda de 6%, respectiv 378,7 milioane de lei pentru tranşa cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 6,85%.

Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, a cumulat subscrieri de 266,1 milioane de lei. Dobânda oferită în acest caz este de 7%, iar maturitatea titlurilor este de un an.

Oferta s-a derulat într-o perioadă cu inflaţie ridicată, dar care dă semne de decelerare. Pentru trimestrul al doilea al acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 5,7%, care va coborî la 4,7% în trimestrul al patrulea, respectiv 3,5% în ultima parte a anului viitor. În cazul zonei euro, Banca Centrală Europenă indică o inflaţie de 2,3% în acest, care va coborî la 2% în 2025 şi la 1,9% în 2026.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în data de 23 aprilie.

În emisiunea anterioră Fidelis, prima din acest an, valoarea totală a subscrierilor a fost de 1,8 miliarde lei sau 360,3 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 6 )

 1. BNR ul a mai zis 4% la sfarsit de 2024, si acum iata, 4,7%, dar parca vad ca va fi 6%. Ciolacu a zis 5,5%, normal ca au nevoie de inflatie, sa-si finanteze cheltuielile nesimtite. Si fmi ul a spus 6%.

  Asta in conditiile in care, in Europa media inflatiei se apropie de 2,5%, Bulgaria 3%, US la fel cca 2,8%, si FED sunt comitted sa o aduca la 2% ai nostri nu sunt comitted la nimic decat la falsificare de bani, si la deficite peste 6% din pib sa ne duca pe toti la sapa de lemn, ei sa traiasca bine. Nu stiu ce fac acolo in parlament. Isi aprind tigara cu bancnote? Din acelea proaspat printate de Manole.

  1. La ce mariri de pensii si mai ales de salarii pentru bugetari s-au facut, voi fi foarte surprins daca vor reusi sa tina inflatia sub 6% la final de 2024. Nu mai vorbim de faptul ca sigur vor mai fi mariri salariale generoase anul acesta si la alte categorii de bugetari, pentru ca este an in care au loc toate alegerile posibile, desigur.

   sunt bani pentru mariri de pensii.... mai citeste si tu datele de la ins

   au murit romani in exces in acesti 4 ani de pandemie... peste 250 000 in exces. Sunt bani de pensii marite cu 15%. 

   da, suntem plini de bani, de-aia cheltuim cu 25-30% mai mult decat incasam din taxe, 6% deficit din PIB

   aia este altceva. cheltuielile nesabuite ale lui ciulacu sunt alta mancare de peste

   bugetul de pensii nu este la discretia lui ciulacu 

  victor ciorbea premier?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb