Subscrierile în oferta Fidelis au depăşit pragul de 200 milioane lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie

Subscrierile în oferta Fidelis au depăşit pragul de 200 milioane lei

English Version

Dobânzile anuale sunt situate între 6% şi 7% pentru tranşele în lei, respectiv 4% şi 5% pentru cele în euro

Apetit mai mare pentru titlurile denominate în moneda europeană

Subscrierile în oferta de titluri de stat Fidelis au depăşit pragul de 200 milioane de lei, după două zile de începutul operaţiunii de piaţă, conform calculelor noastre pe baza datelor platformei unei case de brokeraj.

Oferta, ce a debutat la începutul acestei săptămâni şi se va încheia în data de 17 aprilie, este croită în cinci tranşe, trei în lei şi două în euro. Investitorii s-au concentrat pe cele în moneda europeană, subscrierile acestor tranşe reprezentând circa două treimi din total. Până ieri la ora 16:00, pentru tranşa cu maturitatea de un an şi dobânda de 4%, subscrierile erau de 15,4 milioane de euro (76,7 milioane lei), în vreme ce în cazul celor cu dobânda de 5% şi maturitatea de cinci ani, valoarea ordinelor de cumpărare se ridica la aproape 9,4 milioane de euro (46,6 milioane lei).

Pentru tranşele în lei subscrierile erau de 25 milioane de lei în cazul celei cu maturitatea de un an şi dobânda de 6%, respectiv 34,1 milioane de lei pentru tranşa cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 6,85%.

Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, cumulase subscrieri de 19,2 milioane de lei. Dobânda oferită în acest caz este de 7%, iar maturitatea titlurilor este de un an. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele ce au donat de sânge începând cu data de 1 septembrie 2023 şi/sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.

Pentru celelalte tranşe subscrierea minimă este de 5.000 lei pentru emisiunile în moneda naţională şi 1.000 de euro pentru cele în moneda europeană.

Oferta se derulează într-o perioadă cu inflaţie ridicată, dar care dă semne de decelerare. Pentru trimestrul al doilea al acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 5,7%, care va coborî la 4,7% în trimestrul al patrulea, respectiv 3,5% în ultima parte a anului viitor. În cazul zonei euro, Banca Centrală Europenă indică o inflaţie de 2,3% în acest, care va coborî la 2% în 2025 şi la 1,9% în 2026.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în data de 23 aprilie.

Oferta primara de vânzare a titlurilor de stat Fidelis este intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. normal ca in moneda europeana au sarit preturile cu 50-80-100-130%...

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5755
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0224
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8440
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9545

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb