SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA Gabriel Dumitraşcu: "Cred că FP va evolua ca o gaură neagră - va deveni din ce în ce mai mic şi va condensa din ce în ce mai mult"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2016

Gabriel Dumitraşcu: "Cred că FP va evolua ca o gaură neagră - va deveni din ce în ce mai mic şi va condensa din ce în ce mai mult"

În mare parte, evoluţia bursei noastre se datorează presiunii puse de Fondul Proprietatea, consideră Gabriel Dumitraşcu, fost responsabil cu listările în Ministerul Energiei, actualmente preşedinte al RADET.

Domnia sa ne-a declarat: "Trebuie să privim presiunea pe care a pus-o FP pentru modernizarea economiei româneşti. Multe din procesele de restructurare economică vin şi la presiunea FP. Guvernanţa corporativă, transparentizarea, profesionalizarea corpului administrativ din societăţile de stat sunt o consecinţă a presiunii FP".

Domnia sa spune că susţine şi acum principiul de despăgubire prin intermediul Fondului Proprietatea, dar apreciază că modul de aplicare a fost criticabil, chiar păgubos.

"Putem suspecta că FP a fost util unor grupuri de investitori străini, care au profitat mult mai mult decât investitorii români", ne-a spus Gabriel Dumitraşcu, adăugând: "Este o problemă şi de capital. Băieţii aceia de afară au avut mult mai mulţi bani decât investitorii români, noi neavând o clasă de investitori calificaţi".

În opinia domnului Dumitraşcu, Fondul Proprietatea va evolua ca o gaură neagră: "Va deveni din ce în ce mai mic şi va condensa din ce în ce mai mult. Va avea bogăţii mult mai valoroase. Pe termen mediu, nu cred că va fi lichidat. Într-un final, este previzibil că o să dispară Fondul. Asta a fost raţiunea înfiinţării lui - capitalizăm un fond, astfel încât păgubiţii să-şi recapete, într-o formă financiară, bunurile confiscate abuziv. Pe filosofia aceasta, investitori actuali urmăresc principiul iniţial: vindem şi recuperăm banii".

Referitor la posibilitatea listării Hidroelectrica în acest an, Gabriel Dumitraşcu, consideră: "Voinţă există, nu ştiu dacă există şi putinţă".

Domnul Dumitraşcu a fost şi administrator special la Hidroelectrica, până vara trecută. Domnia sa ne-a spus: "Putinţa este dată de o sumă de factori. Până acum, nici unul dintre mandataţii guvernamentali nu a enunţat care ar fi obiectivele listării. Pur şi simplu să listezi o societate nu există ca obiectiv. Au fost tot felul de obiective enunţate de-a lungul timpului. Îmi menţin ideea că Hidroelectrica tinde să fie o societate matură, mai are nevoie de câteva ajustări care să îi crească valoarea de piaţă. Apoi, ea poate fi scoată la listare. Important este dacă ne propunem să obţinem şi un preţ corect pe acţiune şi dacă prin această listare putem duce valoarea Hidroelectricii acolo unde îi este locul.

Prin listarea Romgaz, valoarea intrinsecă a companiei acceptată de bursă a crescut cu vreo 30 de procente. Putem face acest lucru şi cu Hidroelectrica? Eu spun că da, dar este nevoie de multă fineţe".

Domnul Dumitraşcu se întreabă de ce ar fi necesară listarea duală a Hidroelectrica?

"În cazul Romgaz ştim de ce a fost necesară, la fel şi în cazul Electrica", a spus domnia sa, continuând: "Pentru că trebuia să focalizăm atenţia unor grupuri financiare mari, să ne punem pe harta investitorilor. Deja suntem frecventaţi pentru că acei investitori instituţionali care au venit şi au subscris la Romgaz şi la Electrica ne monitorizează, pentru că au România în portofoliu. Nu văd de ce ar trebui să listăm Hidroelectrica la Londra. În etapa de faţă, sunt adeptul listării doar pe Bursa de Valori Bucureşti.

Probabil că şi pachetul acesta care urmează să fie scos la vânzare, de 15%, ar trebui urcat undeva la 20%. Asta nu înseamnă că statul şi-ar pierde controlul. Dar acest pachet de 20% ar fi integral subscris numai pe BVB şi cu o pondere semnificativă a investitorilor români, care au apetit pentru astfel de investiţiii. Am da satisfacţie şi am răsfrânge bunăstarea din Hidroelectrica şi asupra investitorilor români. Asta nu înseamnă că fac o pledoarie pentru capitalul românesc, dar este momentul să gândim din perspectiva capitalului românesc într-o competiţie cu celelalte capitaluri de pe piaţa europeană şi mondială şi să punem acestuia, acumulat greu, pe o poziţie de egalitate cu alte capitaluri, dacă vreţi chiar să ne protejăm interesele".

Gabriel Dumitraşcu spune că, din păcate, nu poate compara administrarea Franklin Templeton cu o altă administrare privată a fondului: "Chiar dacă, teoretic, se puteau face şi alte lucruri mai bune, prin prisma majorităţii acţionarilor din FP, aş gândi că Fondul a fost administrat corespunzător, în caz contrar, toţi fiind investitori privaţi, sunt convins că n-ar fi reînnoit mandatul lui Franklin dacă ar fi existat alte oferte şi alte disponibilităţi pentru administrarea FP".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb