Crypto

Surse: Aramco va lansa IPO-ul în 3 noiembrie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 octombrie 2019

Surse: Aramco va lansa IPO-ul în 3 noiembrie

Gigantul petrolier saudit Aramco intenţionează să anunţe lansarea ofertei sale publice (IPO) iniţiale la data de 3 noiembrie, după ce a amânat acest lucru în luna curentă, anunţă Reuters citând surse apropiate situaţiei, care menţionează că societatea le-a dat astfel timp consultanţilor să atragă investitori majori.

Aramco are în plan să listeze 1-2% din companie la Bursa din Tadawul. O cotă de 1% este evaluată la cel mult 20 de miliarde de dolari.

Conform surselor citate de Reuters, directorul executiv al Aramco, Amin Nasser, s-a întâlnit ieri cu investitori internaţionali pentru atragerea acestora în IPO.

La solicitarea Reuters, Aramco a precizat, ieri, că "nu comentează zvonurile sau speculaţiile, iar compania continuă să colaboreze cu acţionarii pentru pregătirea ofertei publice iniţiale". Oficialii Aramco au adăugat: "Societatea este pregătită, iar momentul lansării IPO va depinde de condiţiile din piaţă şi va fi ales de către acţionari".

Totodată, Yassir al-Rumayyan, şeful fondului suveran de investiţii din Arabia Saudită, a declarat că, în curând, gigantul petrolier va avea mai mulţi acţionari instituţionali.

Al-Rumayyan, guvernatorul Fondului Public de Investiţii (PIF) şi preşedintele board-ului director al Aramco, a luat cuvântul ieri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Riad.

La acelaşi eveniment, directorul general al Autorităţii pentru Investiţii din Kuweit (KIA), Farouk Bastaki, a spus că Aramco nu a abordat fondul său pentru a investi în ofeta publică. "KIA nu a fost abordat de Aramco sau de consultanţii acestuia. Vom evalua această investiţie la fel ca restul investitorilor", a declarat Bastaki.

Canalul de ştiri Al-Arabiya a anunţat ieri, citând surse, că Aramco va începe subscrierea ofertei publice iniţiale pentru investitori în 4 decembrie. Conform postului TV, gigantul petrolier va anunţa preţul IPO-ului la data de 17 noiembrie, iar acţiunile vor debuta la Bursa din Tadawul pe 11 decembrie.

Amintim că, săptămâna trecută, unele surse citate de Reuters afirmau că Aramco a amânat listarea sa pe piaţa internă până după publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea din 2019, sperând că astfel încrederea investitorilor în gigantul petrolier saudit va fi mai mare. Atunci, sursele spuneau: "Compania vrea să facă tot ce îi stă în putinţă ca să obţină ţinta avută în vedere. Rezultatele solide o vor pune într-o poziţie mai bună".

Data la care îşi va anunţa Aramco rezultatele financiare nu este certă, la fel momentul la care intenţionează compania să lansaze oferta publică iniţială (IPO).

Tot atunci, Financial Times, care cita o sursă apropiată situaţiei, informa că listarea a fost amânată "cu câteva săptămâni".

Autorităţile saudite intenţionează să listeze 5% din Aramco până în 2021. Conform autorităţilor, această listare este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare.

Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol. Listarea a 5% din companie ar putea genera 100 de miliarde de dolari, în baza evaluării companiei Aramco la 2.000 de miliarde de dolari, dar unii analişti cred că preţul final va fi mult mai scăzut.

Anul trecut, Aramco a fost cea mai mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Royal Dutch Shell, Total şi BP, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch.

După listarea pe piaţa saudită, Aramco are în plan să se listeze şi la o bursă majoră din exterior, însă aceasta nu a fost aleasă deocamdată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

02 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4161
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6329
Gram de aur (XAU)Gram de aur225.4539

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro