Surse: Bursa Arabiei Saudite, aproape de lansarea propriului IPO

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 08 octombrie

Surse: Bursa Arabiei Saudite, aproape de lansarea propriului IPO

Oferta, estimată să evalueze Bursa Tadawul la 4 miliarde dolari

Bursa din Arabia Saudită, Tadawul Stock Exchange, este pe punctul să anunţe lansarea propriei oferte publice iniţiale (IPO) mult aşteptate, care ar putea să o evalueze la cel mult 4 miliarde de dolari (15 miliarde de riali), potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Bursa Tadawul ar putea publica detaliile despre oferta sa publică iniţială în luna curentă, spun sursele, menţionând că discuţiile în acest sens sunt în derulare şi nu au fost luate deocamdată deciziile finale cu privire la calendarul listării.

Un reprezentant al pieţei Tadawul a refuzat să comenteze informaţia publicată de Bloomberg.

Bursa Tadawul aproape şi-a dublat veniturile în 2020, pe fondul creşterii volumului tranzacţiilor. Veniturile operaţionale ale Saudi Tadawul Group, cea mai mare bursă de acţiuni din Orientul Mijlociu, au crescut cu 91% anul trecut, la 1,1 miliarde de riali (293,3 milioane de dolari), ca urmare a sporirii cu 141% a comisioanelor din tranzacţii. Profitul brut al bursei a crescut cu 281%, la 584 de milioane de riali, iar cel net - cu 227%, la 500,5 milioane de riali. Costurile operaţionale ale Saudi Tadawul Group s-au majorat cu 9% în 2020, la 356 de milioane de riali.

Piaţa din Riad - Capitala Arabiei Saudite - a atras cele mai multe oferte publice iniţiale din Orientul Mijlociu în ultimii ani, iar noile IPO-uri au fost suprasubscrise, în principal de investitori locali de retail şi instituţionali.

Datele Bloomberg arată că, în medie, tranzacţiile de la bursa saudită au însumat 2,2 miliarde de dolari zilnic în 2020, faţă de 938 de milioane de dolari în anul anterior.

În 2019, pe această piaţă s-a listat gigantul petrolier Aramco, cel mai mare din lume, ofertă care a atras 29 de miliarde de dolari.

Luna trecută, divizia de servicii de internet Saudi Telecom Company (STC) a debutat pe piaţa Tadawul, după ce a primit comenzi de la investitori de 126 de miliarde de dolari.

Mai multe propuneri de listare sunt în aşteptare, inclusiv a diviziei specializate în produse chimice aparţinând Saudi Basic Industries Corp. (SABIC) şi a companiei de logistică Saudi Arabian Logistics Co. (SAL).

Planul de lansare a IPO-ului Bursei Tadawul a fost anunţat încă din 2016. În decembrie anul trecut, Bursa Tadawul a informat că intenţionează să înceapă pregătirea propriei listări, lansarea ofertei fiind prevăzută, atunci, pentru următorii doi ani.

În luna aprilie, operatorul Bursei de Valori din Arabia Saudită a devenit o companie de tip holding sub numele Saudi Tadawul Group, cu patru filiale, transformare care a avut loc în contextul pregătirilor pentru lansarea ofertei publice iniţiale a acestuia. Cele patru companii din alcătuirea Saudi Tadawul Group sunt Saudi Exchange (Tadawul), Securities Clearing Center Co. (Muqassa), Securities Depository Center Co. (Edaa) şi o entitate nouă, Wamid. Aceasta din urmă este specializată în inovaţie şi soluţii tehnologice, şi este condusă de preşedintele Mohammed Al-Nouri.

Tadawul Group l-a numit pe Khalid Al-Hussan, fost CEO al Saudi Exchange, în funcţia de CEO al noului holding, iar Mohammed Al-Rumaih - CEO al Saudi Exchange.

La scurt timp după modificarea structurii sale, piaţa Tadawul a angajat băncile Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. şi NCB Capital Co. drept consultanţi financiari şi coordonatori globali ai propriei oferte publice iniţale.

După listare, piaţa Tadawul va fi a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Bursa din Kuweit. O listare de succes a Bursei Tadawul va marca una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din industrie, după cea din 2014 a pieţei paneuropene Euronext NV, care operează în ţări precum Belgia, Franţa, Olanda şi Portugalia. Listarea Euronext a atras 1,2 miliarde de dolari.

De menţionat că Bursa din Kuweit s-a listat anul trecut, iar National Stock Exchange din India şi-a reluat planul de lansare a unui IPO. În acelaşi timp, fondul suveran din Turcia ia în calcul listarea Borsa Istanbul.

Investiţiile străine pe piaţa saudită au crescut cu 14% în primele nouă luni din 2021

Bursa saudită a atras interesul investitorilor internaţionali în acest an. În primele nouă luni din 2021, investiţiile străine pe piaţa principală a regatului au urcat cu 14%, la 17 miliarde de riali (4,53 miliarde de dolari), comparativ cu 14,9 miliarde de riali în acelaşi interval din 2020, conform Arab News.

Achiziţiile străine totale s-au ridicat la 135,56 miliarde de riali în ultimele nouă luni ale anului curent, în timp ce vânzările totale s-au ridicat la 117,56 miliarde de riali în aceeaşi perioadă. În luna aprilie s-au înregistrat cele mai mari achiziţii străine nete, de 3,68 miliarde de riali, urmate de cele din luna martie, cu o valoare de 3,52 miliarde de riali.

Conform sursei, la Tadawul au avut loc cinci IPO-uri în primul trimestru al anului 2021, acestea atrăgând un total de 571 de milioane de dolari. În perioada menţionată, Alkhorayef Water & Power Technologies Co. şi Theeb Rent a Car Co. au obţinut 138 de milioane, respectiv 144 de milioane de dolari din IPO-urile lansate la Tadawul.

Dezvoltatorul saudit de proiecte de energie regenerabilă ACWA Power este aşteptat să strângă mai mult de un miliard de dolari dintr-o ofertă publică iniţială care ar evalua compania la aproximativ 10 miliarde de dolari. Preţul final al ofertei sale publice iniţiale a fost stabilit la 56 de riali (14,9 dolari) pe acţiune.

Recent, Mohammed El-Kuwaiz, preşedintele autorităţii pentru pieţele de capital din Arabia Saudită, declara că Bursa de valori a Arabiei Saudite va încheia anul cu peste 30 de listări noi.

Amintim că, în primăvara lui 2021, Mohammed Al-Rumaih, directorul executiv al Bursei Saudite, declara că se aşteaptă ca piaţa pe care o conduce să găzduiască, în acest an, mai multe oferte publice iniţiale ca niciodată, în baza unei cereri solide din partea investitorilor locali care au susţinut multe tranzacţii anul trecut. În 2020 au avut loc 22 de emisiuni de titluri pe diferite platforme saudite. Cea mai mare listare de la Tadawul, de anul trecut, a fost cea a companiei Dr. Sulaiman Al Habib Medical Services, din sectorul îngrijirii sănătăţii, care a atras 698,6 milioane de dolari. Pe locul al doilea s-a situat IPO-ul retailerului Bin Dawood Holding, cu 585,1 milioane de dolari.

Tadawul este a noua mare bursă din lume după capitalizarea de piaţă, care se ridica la aproximativ 2,6 trilioane de dolari la finele lui 2020, susţinută de listarea gigantului petrolier Aramco, în 2019. Capitalizarea bursieră a pieţei Tadawul a crescut, în 2020, cu 0,85% faţă de anul precedent.

Tadawul Co. a luat fiinţă în 2007, cu un capital de 1,2 miliarde de riali (320 de milioane de dolari), divizat în 120 de milioane de titluri deţinute de Fondul de Investiţii Publice.

La începutul lui 2020, Bursa Tadawul i-a adus în boardul său pe Xavier Rolet, fost director executiv al London Stock Exchange (LSE), şi pe Mark Makepeace, şef al diviziei FTSE Russell din cadrul LSE.

-----

Banca Mondială a estimat recent că economia Arabiei Saudite va creşte cu 2,4% în 2021 şi cu 3,3% anul viitor, în baza redresării cererii de petrol.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aia bursa? Sunt niste caprari inculti, aia fara asistenta habar n-au sa-si faca nici macar ordine-n curte, darmite bursa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9487
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3767
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8121
Gram de aur (XAU)Gram de aur249.2179

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro