Abonament gratuit

Surse: OPEC extinde cu nouă luni acordul de reducere a producţiei de ţiţei

Ziarul BURSA #Companii /

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat, ieri, extinderea până în martie 2020 a acordului privind reducerea producţiei de ţiţei, au declarat pentru Reuters surse OPEC care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Membrii grupului au reuşit să-şi depăşească divergenţele pentru a sprijini creşterea preţurilor, pe fondul încetinirii economiei globale şi a majorării producţiei SUA. Decizia îl va înfuria probabil pe preşedintele american Donald Trump, care a cerut liderului OPEC - Arabia Saudită - să furnizeze mai mult ţiţei şi să ajute la reducerea preţurilor la pompă, relatează Reuters, conform Agerpres.

Anul trecut, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi alte state din afara cartelului (Alianţa OPEC+) au decis să reducă producţia cu 1,2 milioa-ne bpd, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.

Ieri a avut loc la Viena summitul OPEC, iar astăzi se vor alătura convorbirilor şi ceilalţi producători globali de ţiţei.

Statele Unite, care nu fac parte din OPEC, au depăşit Rusia şi Arabia Saudită, devenind cel mai mare producător de petrol din lume. Temerile privind cererea globală mai redusă de ţiţei, din cauza escaladării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, s-au adăugat dificultăţilor cu care se confruntă cele 14 membre OPEC.

Sâmbătă, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a ajuns la un acord cu Arabia Saudită privind extinderea cu şase-nouă luni a pactului cu OPEC privind reducerea producţiei de ţiţei.

Oficialul rus a precizat că acordul va fi extins în actuala formă şi cu aceleaşi volume (reducerea producţiei cu 1,2 milioane bpd).

"Atât Rusia cât şi Arabia Saudită sprijină extinderea acordului. Deoarece există îngrijorări privind durata extinderii, nu am decis încă dacă va fi vorba de şase sau nouă luni. Poate vor fi nouă luni", a declarat Putin.

Kirill Dmitriev, şeful Fondului rusesc pentru investiţii directe, care a ajutat la încheierea acordului, a declarat că pactul, care este în vigoare din 2017, a majorat deja veniturile la bugetul Rusiei cu peste 7.000 de miliarde de ruble (110 miliarde de dolari).

"Parteneriatul strategic din cadrul Alianţei OPEC+ a dus la stabilizarea pieţei petrolului şi ne-a permis să reducem sau să majorăm producţia în func-ţie de condiţiile de pe piaţă, ceea ce a contribuit la un climat de predictibilitate şi a dus la majorarea investiţiilor", a afirmat Dmitriev.

Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie