Ţara noastră a exportat, anul trecut, vin în valoare de 24 milioane de euro

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2016

Ţara noastră a exportat, anul trecut, vin în valoare de 24 milioane de euro

Ţara noastră a avut exporturi de 14 milioane de litri de vin în valoare totală de 24 de milioane de euro, în 2015, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din România (APEV).

La nivel de volume, 78% - mai exact 11 milioane de litri în valoare de 17 milioane de euro, au fost vânduţi către pieţele din Europa, iar restul de 22%, adică 3 milioane de litri în valoare de 7 milioane de euro, au fost comercializaţi către alte state din afara continentului nostru.

Primele cinci pieţe de export pentru vinurile produse local sunt Marea Britanie, Germania, China, Olanda şi Bulgaria.

China este piaţa principală de export pentru vinurile româneşti, din afara spaţiului european, urmată de Statele Unite ale Americii, care importă din România 800.000 de litri de vin, şi de Canada cu 300.000 litri de vin.

"Eforturile realizate de crame pentru a face export sunt mari. Pentru a ajunge să aibă vânzări semnificative în afara ţării cramele trebuie să participe în mod curent la târguri internaţionale din Europa şi Asia şi să îşi promoveze intens producţiile", a afirmat Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro.

Cel mai bun preţ, raportat la numărul de litri exportaţi, este oferit de Finlanda care plăteşte 5,63 euro pentru un litru de vin românesc şi a importat 6.300 de litri în 2015. Ungaria oferă 5,41 euro pentru un litru, iar Luxemburg 4,71 euro pe litru. La polul opus, preţul cel mai mic oferit pentru vinul românesc este oferit de Slovacia, mai exact 0,59 euro/litru, urmată de Bulgaria cu 0,79% euro/litru şi de Israel cu 1,38 euro/litru.

Conform reprezentanţilor oficiali, Cramele Recaş, Oprişor şi Halewood exportă aproximativ 50% din producţie, Domeniile Săhăteni - Aurelia Vişinescu 40%, S.E.R.V.E peste 43%, urmate de Petro Vaselo sau Crama Ceptura cu 30% şi Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey sau Cotnari cu procente între 8 şi 27%. Fiecare proprietar se raportează la numărul de hectare de viţă de vie pe care îl are şi la cantitatea de vin produsă anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1357
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9082
Gram de aur (XAU)Gram de aur354.1460

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb