tIMOn: casele viitorului sunt prietenoase cu mediul

Ioana Dogaru
Comunicate de presă #Imobiliare / 22 martie 2016

tIMOn: casele viitorului sunt prietenoase cu mediul

Staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, sisteme de colectare a apei de ploaie, materiale de construcţii termoizolante, care păstrează căldură în interior iarnă şi asigura "răcoare" vara, gazon pe acoperiş pentru izolare termică, case pasive cu costuri de întreţinere reduse cu 90%: acestea sunt câteva dintre elementele "verzi" pe care dezvoltatorii de locuinţe le propun la ediţia din această primăvară tIMOn.

Dezvoltatorii imobiliari reuşesc să construiască şi imobile prietenoase cu natură! Într-un Bucureşti dominat de aglomeraţie şi poluare, noile ansambluri rezidenţiale oferă oxigen locuitorilor. Dacă nou vs. vechi reprezintă în continuare o dilema, noul aduce şi concepte revoluţionare în materie de locuinţe: spaţii verzi de zeci de mii de metri pătraţi, terenuri de tenis, dar şi tehnologii "din viitor'.

"Constatăm cu plăcere că asistăm la schimbări majore în rândul ansamblurilor noi: peste 80% din clădirile expuse la târg au obţinut certificat energetic clasa A - altele chiar A++, precum Northlane sau Decebal Tower - , dezvoltatorii precum Adama obţin certificări europene privind calitatea construcţiilor, din ce în ce mai multe clădiri noi sunt gândite pentru a fi prietenoase cu mediul, ba chiar încep să implementeze soluţii pentru obţinere a energiei proprii." (Vlad Vlăsceanu director tIMOn)

Un cireş pentru fiecare apartament

Unul dintre ansamblurile prezentate în premieră şi în exclusivitate la Târgul Naţional Imobiliar - tIMOn, care va avea loc între 24 şi 27 martie în Piaţă Constituţiei din Bucureşti este CHERRY VILLE ODĂII, cu 304 apartamente de 2, 3 şi 4 camere. Regimul de înălţime a blocurilor este de 2 etaje, plus unul retras, gradul de utilizare a terenului fiind de doar 25%. Asfel, complexul va cuprinde spaţii verzi pe o suprafaţă de 20.000 mp. Un element inedit al acestui complex este livada de cireşi, dezvoltatorul având în plan să planteze câte un cireş pentru fiecare apartament. Complexul va avea terenuri de sport pe 16.500 mp, piscină exterioară şi este certificate energetic clasa A. Pentru a asigura costuri mai reduse pentru întreţinere, complexul este prevăzut cu sistem de colectare a apei de ploaie. Sistemul poate genera economii la întreţinere cu până la 20%.

Costuri reduse la întreţinere

Fondul de investiţii RPF Development începe a treia faza a proiectului Vitan Residence şi va finaliza în toamna complexul Tineretului Park Residence.

Blocurile sunt construite respectând principiile "blocurilor verzi", adică materialele de construcţie folosite sunt termoizolante (păstrează vara răcoarea în interior, iar iarnă păstrează căldură în interior), se folosesc panourile solare pentru încălzirea apei. De asemenea, pe acoperiş a fost plantat gazon, care are rol termoizolant. Pereţii blocurilor au izolaţie din polistiren dens de 15 cm, faţă de standardul de 10 cm, tâmplăria PVC este dublă, cu o distanţă mai mare faţă de standard, care păstrează, de asemenea, căldură în interior, pe timpul iernii.

De aceea, întreţinerea, pe timp de iarnă este cu până la 40% mai redusă faţă de un bloc vechi.

Statisticile RPF Development arată că pentru un apartament de două camere, de 83 de metri pătraţi, şi în condiţiile unor temperaturi de minus 20 de grade în exterior şi de 27 de grade de interior, factură la întreţinere este, în medie, 270 de lei/luna. În cazul construcţiilor vechi întreţinerea depăşeşte 400 de lei/luna. Totdată, în cazul unui studio cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, întreţinerea costă, în medie, 120 de lei în timpul iernii, faţă de peste 200 de lei într-un bloc vechi.

Staţie de încărcare pentru maşinile electrice

O facilitate nouă pe care dezvoltatorii de locuinţe au inclus-o în complexurile rezidenţiale o reprezintă staţiile de alimentare a maşinilor electrice, aşa cum este cazul Lagună Residence. Complexul are certificare energetică clasa A, utilizează materiale sustenabile şi ecologice şi este prevăzut de asemenea cu sistem de colectare a apei de ploaie. Ansamblul cuprinde spaţii verzi pe o suprafaţă de 15.000 mp şi va avea o staţie de încărcare electrică pentru autovehicule - ETREL G5, de 22 kw.

EcoVillas este primul ansamblu rezidenţial de case pasive, cu pierderi de căldură aproape egale cu zero, ce foloseşte că sursă de încălzire energia geotermică cu ajutorul pompelor de căldură fabricate în Suedia, reducând astfel costurile de întreţinere cu 90% faţă de o casă standard.

Complexul EcoVillas este alcătuit din 32 de case, în prima faza fiind construite 16, fiecare având o suprafaţă construită de 128 metri pătraţi plus terasă şi loc de parcare.

Cu ajutorul utilizării resurselor naturale, respectiv folosirea încălzirii geotermice, locatarii complexului vor avea un consum de energie redus de până la 90%, factură unei astfel de locuinţe ajungând la aproximativ 13-15 euro într-o luna de iarnă. Complexul utilizează 80% energie verde din totalul consumului.

Casele sunt utilate cu un sistem de ventilare modern, cu recuperare de căldură, şi au instalaţie de încălzire prin pardoseală. Totodată, acestea pot fi construite cu sisteme de colectare a apei de ploaie şi de refolosire a apei menajere.

Centrale termice cu condensare

Şi firma Magecom, aparţinând unor investitori români, vine la tIMOn cu patru proiecte rezidenţiale certificate energetic clasa A, Peroni Residence, Magecom Residence, City Office Residence şi Parfumului Residence. Toate proiectele sunt "prietenoase cu mediul", dezvoltatorul utilizând pentru fiecare apartament centrală în condensatie, care geneaza economii la întreţinere, dar şi reduce emisiile de bioxid de carbon. Centralele termice cu condensare utilizează cea mai modernă tehnologie în sistemele de încălzire.

Centralele termice cu condensare reprezintă, pe plan mondial, stadiul actual cel mai avansat al tehnologiei în sistemele de încălzire. Astfel, un fenomen natural, procesul de condensare, este utilizat şi valorificat în obţinerea unor aparate şi sisteme de încălzire de înalt randament, cu un consum foarte economic de combustibil gazos şi care oferă o protecţie maximă mediului ambiant.

"Cele mai multe clădiri de birouri din Bucureşti sunt verzi, iar angajaţii văd avantajele unei astfel de construcţii. Cumpărătorii de locuinţe sunt majoritatea angajaţi în clădirile de birouri verzi, iar aceştia vor să şi trăiască într-o casă verde. Dezvoltatorii de locuinţe sunt mult mai atenţi la nevoile pieţei din această cauza în ultima vreme aceştia au început să construiască locuinţe care să îndeplinească cerinţele potenţialilor cumpărători în materie de eficenţa energetică şi protecţia mediului."(Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn)

tIMOn Târgul Imobiliar Naţional începe joi, 24 martie, în Piaţă Constituţiei din Bucureşti şi va fi deschis până duminică, 27 martie.

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro