Toalete ecologice da, restanţele salariale ba

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 februarie 2019

Guvernul a găsit soluţia pentru ca şcolile din mediul rural să beneficieze de condiţiile igienico-sanitare necesare funcţionării. În proiectul de buget din acest an, este prevăzută alocarea a 65 de milioane lei pentru achiziţionare de toalete ecologice la şcolile din comunele ţării.

De toaletele ecologice vor beneficia atât şcolile din comunele şi satele în care nu exista până acum grup sanitar, dar şi cele în care au fost construite, pe bani europeni, toalete, dar care sunt nefuncţionale, deoarece în localităţile respective nu există sistem de canalizare.

Singura problemă pe care nu au luat-o în considerare guvernanţii este faptul că aceste toalete trebuie igienizate la intervale de timp regulate, ceea ce presupune încheierea unui contract, de către fiecare primărie sau şcoală, cu un operator care execută aceste servicii. Contract ce presupune o altă cheltuială, ce va greva bugetul instituţiilor de învăţământ sau al primăriilor din mediul rural.

Se pare că membrii guvernului, la momentul luării deciziei achiziţionării acestor toalete ecologice pentru şcolile din mediul rural, nu au ţinut cont nici de faptul că, în general, materialul din care sunt confecţionate aceste toalete se încinge pe timp de vară, iar în lunile în care temperatura urcă peste 30 de grade Celsius, ele devin adevărate saune, la care ase adaugă disconfortul creat de mirosul dejecţiilor din interior. Şi, în ultimii ani, în lunile mai şi iunie, până la încheierea anului şcolar, au fost consemnate în dese rânduri temperaturi ridicate. La fel şi la începutul anului şcolar, în luna septembrie.

În afara acestei investiţii, Guvernul doreşte ca în 2019 să aloce 1,1 miliarde lei (câte 100 euro pe elev) pentru achiziţionare de rechizite şi 2,25 miliarde lei, din fonduri europene, pentru achiziţionarea de table interactive, tablete, laptopuri, etc.. În privinţa cheltuielilor de întreţinere a şcolilor, acestea vor rămâne în sarcina primăriilor şi a părinţilor elevilor, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

Tot pentru educaţie, din cele 33 miliarde lei pe care Guvernul le va obţine din împrumuturi, o parte din sumă va fi alocată pentru construirea de grădiniţe noi.

Din păcate, nici anul acesta, în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, deşi s-a semnat o înţelegere între sindicate şi Guvern, la Alba Iulia, înaintea Zilei Naţionale, nu vor fi alocate sume pentru plata veniturilor dobândite în urma sentinţelor definitive de către cadrele didactice, venituri ce le-au fost tăiate în perioada 2010-2012. La restanţele respective se vor adăuga şi peste 500 milioane lei ce reprezintă dobânzi pentru banii care nu au fost alocaţi în bugetul de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro