Tolosa, FMI: Pentru creşterea conformării voluntare, contribuabilii trebuie trataţi cu respect de Fisc

Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2015

Tolosa, FMI: Pentru creşterea conformării voluntare, contribuabilii trebuie trataţi cu respect de Fisc

România a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte conformarea voluntară la plata taxelor, însă mai sunt multe de făcut în acest sens, iar pilonul principal trebuie să constea în educarea contribuabililor şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite acestora, a declarat joi reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

"Este esenţial ca cetăţenii să aibă percepţia că banii din taxe sunt cheltuiţi eficient, pentru a se conforma obligaţiilor faţă de Fisc. O monitorizare atentă a cheltuielilor este esenţială pentru crearea acestei percepţii", a subliniat Tolosa, citat de Agerpres.

În opinia sa, în societate trebuie să existe percepţia că are sens să îţi plăteşti taxele, iar această percepţie trebuie susţinută cu un tratament egal pentru toată lumea, pentru ca fiecare să aibă convingerea că şi competitorii plătesc aceleaşi taxe. "Trebuie să simţi că administraţia te tratează cu respect, cu integritate şi onestitate. Este foarte important să creăm această cultură a conformării", a mai spus Tolosa.

Reprezentantul FMI spune însă că, în România, principiile conformării voluntare sunt foarte greu de implementat în condiţiile în care foarte mulţi oameni de afaceri, în mod perpetuu, evită plata taxelor.

"41% din firmele din România raportează pierderi, an de an", a spus Tolosa, precizând că acest fapt arată fie că mulţi oameni de afaceri sunt manageri nepricepuţi, fie că au o abordare strategică în sensul evitării plăţii taxelor.

Reprezentantul FMI a făcut aceste precizări în contextul în care resursele administraţiei fiscale sunt limitate şi o parte din ele trebuie direcţionate către controlul acestor firme.

Tolosa a mai punctat şi faptul că angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la Direcţia Mari Contribuabili, petrec o treime din timpul de lucru răspunzând solicitărilor venite din partea Curţi de Conturi, multe dintre ele fiind pe cazuri care implică sume foarte mici. "Aceste eforturi distrag atenţia administraţiei fiscale de la marea problemă generată de faptul că aproape jumătate din firmele din România nu plătesc impozit pe profit pentru că raportează pierderi", a adăugat reprezentantul FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro