TradeVille: Electrica, mai aproape de investitori

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie

TradeVille: Electrica, mai aproape de investitori

În contextul unei activităţi mai sporite pe piaţa de capital din România, în ultimul an, Societatea Energetică Electrica SA face eforturi pentru a fi mai aproape de investitorii de pe bursă, participând în programe de îmbunătăţire a comunicării, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Electrica este unul dintre principalii furnizori şi distribuitori de energie electrică din România, având o activitate integrată în industria de energie, prin segmentul de producţie din surse regenerabile.

Pe partea de furnizare, compania are în portofoliu 3,5 milioane de locuri de consum, cu o cotă de piaţă de 16,5% în septembrie 2023, mai mică cu 1,5 puncte procentuale faţă de începutul anului 2023, iar cantitatea de energie furnizată către clienţii retail în primele nouă luni ale anului trecut a însumat 5,7 TWh. Segmentul de distribuţie aduce compania în topurile din România, fiind cel mai mare distribuitor de energie local, operând 40% din suprafaţa ţării, mai exact 18 judeţe cu 3,9 milioane de utilizatori, totalizând peste 200.000 km de linii de tensiune.

Partea de producţie este o direcţie relativ nouă de lucru a societăţii, care are în acest moment în portofoliu mai multe proiecte în curs de execuţie, printre care surse de producţie eoliană şi solară şi o centrală pe ciclu combinat de gaze şi hidrogen. În total, acestea ar trebui să însumeze o putere minimă de 1 GWh până în 2030.

Electrica - progres în modernizarea procesului de comunicare cu investitorii

Electrica a participat la evenimentul Investor Relations and Liquidity Support Programme în cadrul căruia a discutat despre progresul companiei în modernizarea procesului de comunicare cu investitorii şi îmbunătăţirea vizibilităţii companiei de piaţa de capital.

"Investor Relations and Liquidity Support Programme" a fost iniţiat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în ianuarie 2023. 12 companii listate au aplicat pentru Program, dintre care trei au fost selectate, printre care şi Electrica, pentru a obţine o strategie construită pentru nevoile companiei de a prezenta povestea sa comunităţii de investitori, aspirând către cele mai bune practici în Relaţia cu Investitorii.

În cadrul conferinţei, David Westover, consultant senior pe relaţiile cu investitorii al Vertik, a menţionat progresul semnificativ pe care l-a sesizat în ultimii ani în România, în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital şi relaţiile acesteia cu investitorii. Domnia sa consideră că Electrica este un caz aparte printre companiile de energie de la BVB, întrucât prin structura diversificată a business-urilor, care include atât partea de distribuţie şi furnizare, cât şi producţia de energie, poate oferi două caracteristici importante pentru investitori: securitatea şi stabilitatea care vin de pe partea de distribuţie/furnizare şi utilizarea oportunităţilor de creştere pe partea de producţie a energiei din surse verzi.

Un al doilea factor important punctat de David Westover este transparenţa companiei, elementul de guvernanţă corporativă fiind un pilon important al încrederii investitorilor, dar şi echipa de management care, în opinia lui, ar trebui să dea pieţei un sentiment de siguranţă privind profesionalismul şi capacitatea de a realiza planurile propuse.

Caius Râpanu, analist senior pe piaţa de capital la Erste Group, a subliniat importanţa departamentelor de IR din cadrul companiilor listate la bursă, caracterizându-le drept un punct de bază în interacţiunea acestora cu analiştii financiari.

Un alt element cheie, din perspectiva analistului, este înţelegerea procesului de luare a deciziilor din partea companiilor care reflectă asupra modului în care investitorii percep direcţia de dezvoltare a societăţilor.

Alexandru Chiriţă, CEO Electrica, a menţionat plusul de lichiditate pe care îl are compania în ultima perioadă, fiind un aspect important atins de către Electrica pe piaţa de capital. El a subliniat că echipa a depus eforturi semnificative în comunicarea cu investitorii, fiind unul dintre cele mai importante puncte în prezent pentru furnizorul de energie.

De asemenea, acesta a menţionat şi includerea în indici a acţiunilor Electrica, care, din data de 19 martie, fac parte din componenţa FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap. În ultimul an, Electrica a atras cu 10% mai mulţi investitori decât în anii anteriori, notează TradeVille

Veniturile operaţionale ale Electrica au scăzut, în 2023

În 2023, industria energetică din România s-a confruntat cu provocări majore, pe fondul legislaţiei rigide şi al scăderii consumului naţional de energie, care a înregistrat o diminuare de 5%, ajungând la 51,3 TWh. Factorii principali ai acestei scăderi au inclus temperaturi medii mai ridicate şi o creştere a capacităţii instalate de prosumatori.

Electrica a raportat pentru anul 2023 o scădere a veniturilor operaţionale cu 3,7%, din cauza reducerii veniturilor din producţia imobilizărilor necorporale, mai exact din capitalizarea costurilor adiţionale cu CPT (venituri nemonetare) (-970,7 milioane de lei; -98,1% faţă de 2022). Cu toate acestea, Electrica a reuşit să obţină o creştere a profitului cu 11% faţă de 2022, rezultat care a fost generat în principal de performanţa segmentului de distribuţie.

Pe partea operaţională, compania a anunţat creşterea tarifelor reglementate care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, acestea majorându-se în medie cu 10,3%. Creşterea acestora a fost justificată de necesitatea de modernizare şi îmbunătăţire a reţelelor de distribuţie.

Pe viitor, Electrica are planuri ambiţioase, care includ construcţia de centrale cu ciclu combinat de gaze şi/sau hidrogen şi centrale verzi pentru producerea energiei. Compania îşi propune să joace un rol important în tranziţia producţiei de energie către surse mai verzi, vizând atingerea unei puteri de producţie de minim 1 GWh până în 2030 şi demararea construcţiei unui parc fotovoltaic de 27 MW la Satu Mare, cu o investiţie estimată la aproximativ 110 milioane de lei (fără TVA), finanţată prin PNRR. În prezent, Electrica operează o centrală fotovoltaică de 7,5 MW şi are în plan construirea unei alte centrale de 12 MW.

Compania şi-a propus să emită, în perioada 2024 - 2025, obligaţiuni verzi şi/sau sustenabile în valoare de 300 de milioane de euro, pe piaţa de capital din România sau pe cea internaţională.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în Electrica

Oportunităţi

-Industria electricităţîi prinde tot mai mult avânt: Se estimează că, pe termen lung, electrificarea industriei auto va aduce la un plus de consum de energie electrică, iar dezvoltarea infrastructurii de transport şi distribuţie şi interconectarea pe distanţe lungi vor deveni o necesitate.

-Activitate pe toate segmentele: Electrica este una dintre puţinele companii care au operaţiuni pe toate segmentele industriei de energie electrică, de la producţie la distribuţie şi furnizare, ceea ce îi oferă un plus de valoare intern.

-Planuri de viitor: Electrica şi-a stabilit planuri de dezvoltare pe termen mediu şi lung, corelate cu nevoile pieţei şi oportunităţile curente, ceea ce poate aduce un plus de randament în viitor pentru companie.

-Evoluţie preţ: Electrica a reuşit să bată piaţa principală de la BVB în ultimul an, preţul acţiunilor având o creştere de 47,1%, pe fondul unui volum de acţiuni tranzacţionate de 39,7 milioane, cu o valoare cumulată de 431,2 milioane de lei.

-Includerea în FTSE Russell: Pe parcursul anului 2023, Electrica a îndeplinit criteriile de capitalizare şi lichiditate pentru a fi inclusă în componenţa indicilor FTSE Global All Cap şi FTSE Global Mid Cap. Includerea efectivă a avut loc începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 19 martie 2024.

Riscuri

-Statul român: Intervenţiile statului român în sectorul de energie au dus la punerea unor presiuni suplimentare pe fluxurile de numerar ale furnizorilor.

-Macro: Criza energetică şi situaţia geopolitică sunt factori cu influenţă semnificativă asupra companiei.

-Evaluarea companiei: Conform informaţiilor din platforma Tradeville, Electrica are un P/E de 9,4x, situându-se peste media companiilor din sectorul de energie electrică de la BVB, de 8,4x, ceea ce o face supraevaluată din perspectiva analizei multiplilor.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: Electrica, raport societate, BVB, Digi, economica.net, rapoarte Tradeville, YouTube.

-----------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Electrica a scazut dividendul de la peste 70 de bani la 11 bani, adica de vreo 6 ori. Peste aceasta scadere dramatica, mai are de gand sa se impumute vreo 300 de milioane de EUR prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni. Ghici ce efect o sa aiba acest imprumut asupra dividendului? O sa scada dividendul viitor pentru ca aceste sume se platesc din veniturile viitoare inainte de a se distribui dividendele si in dauna dividendelor. Succes la cumparare fraierilor care vor sa le securizeze altora catrigurile!

    1. 11 bani nu e dividend. E nimic.

    Electrica e asa de aproape de investitori ca ei ar trebui sa se teama serios de apropierea asta "dezinteresata". Nu insist asupra faptului ca o sa piarda furnizarea pentru ca au fost dintre cei care au tot umflat preturile. Dupa alegerile de acest an... Pa! O sa se renunte la compensari si alte tampenii, iar Electrica o sa piarda c;ientii in favoarea Hidroelectrica, mult mai puternic decat s-a intamplat pana acum. Viitor de aur... Sigur! Pentru gugustuci.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5777
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0370
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8147
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.4834

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb