TradeVille: TVBETETF - Agregator de rezultate preliminare pentru 2023

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie

TradeVille: TVBETETF - Agregator de rezultate preliminare pentru 2023

Următorul agregator realizat de Departamentul de Analiză al TradeVille oferă o privire de ansamblu asupra performaţei companiilor incluse în indicele BET-Plus.

TradeVille: TVBETETF - Agregator de rezultate preliminare pentru 2023

TradeVille: TVBETETF - Agregator de rezultate preliminare pentru 2023

Analiza cifrei de afaceri

TradeVille: TVBETETF - Agregator de rezultate preliminare pentru 2023

După cum se poate observa, cele mai mari aprecieri ale cifrei de afaceri au fost înregistrate în sectorul IT şi cel de servicii financiare. Companiile care au condus la această evoluţie au fost BNET (Bittnet) şi BVB, cei doi outliers observaţi şi în Fig 2. În contrast, sectorul chimic a suferit din cauza performanţei slabe a companiei Chimcomplex. Din figura 2 putem observa că 50% dintre companiile selectate au obţinut o evoluţie a cifrei de afaceri în intervalul arătat în chenarul albastru. Sectorul Oil&Gas, care în general este unul dintre motoarele de creştere de la BVB, a fost afectat de performanţa negativă înregistrată de OMV Petrom (SNP).

BNET: Compania de IT a încheiat anul 2023 înregistrând o dublare a cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent, pana la 383 de milioane de lei, impulsionată de ponderea serviciilor, care s-a apropiat de borna de 100 de milioane de lei.

BVB: În 2023, grupul BVB a înregistrat venituri operaţionale în creştere datorită performanţei sectoarelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare în urma listării Hidroelectrica şi a volumelor de tranzacţii sporite. Valoarea tranzacţiilor înregistrate la BVB a crescut cu 58% faţă de anul anterior, iar veniturile Depozitarului Central - cu 32%.

CRC: Chimcomplex a înregistrat la finalul anului 2023 o scădere de 40% a cifrei de afaceri faţă de anul anterior, în principal ca urmare a scăderii continue a consumului începând cu a doua parte a anului 2022. Totodată, industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimele şase decenii din cauza cererii în scădere şi a preţurilor energiei şi gazelor ridicate.

Analiza profitului net

TradeVille: TVBETETF - Agregator de rezultate preliminare pentru 2023

Dacă discutăm despre profitul net, observăm un peisaj variat în care anumite sectoare au reuşit să înregistreze creşteri semnificative, în timp ce altele s-au confruntat cu pierderi mai accentuate.

În concordanţă cu evoluţia cifrei de afaceri, sectorul serviciilor financiare, cu BVB în frunte, a avut cele mai mari creşteri ale profitului net, acest avans fiind stimulat în mare parte de succesul listării Hidroelectrica (H2O).

Următoarele sectoare după performanţă au fost Pharma şi Oil & Gas reprezentate de ATB, BIO, RMAH, respectiv COTE, OIL, PTR, SNG, SNP, TGN. Cei doi outlieri din Fig 4 sunt PTR şi BVB. Figura 3 pune accentul pe evoluţia procentuală, nu pe valoarea absolută. Acest artificiu este observat la sectorul Oil&Gas care a fost susţinut de evoluţia bună a companiei PTR, în timp ce altele s-au confruntat cu pierderi mai accentuate.

PTR: Compania a traversat o perioadă foarte bună în 2023. Volumul operaţiilor realizate pentru clienţii companiei a înregistrat o majorare de 18% faţă de nivelul din 2022. În decursul anului 2023, PTR a câştigat, un contract de servicii de cimentare la sondele de gaze naturale pentru Romgaz (SNG), cu o valoare estimată la aproximativ 32,5 milioane de lei şi o durată contractuală de doi ani. De asemenea, compania a început colaborarea cu un client pentru activităţi specifice cimentării sondelor geotermale în Danemarca.

CRC: Evoluţia în scădere a cifrei de afaceri a sectorului chimic s-a tradus şi într-o scădere a profitului net, datorită crizei din sector.

Sursele menţionate de TradeVille în acest studiu sunt: analiză TradeVille, rezultate financiare companii.

-------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6028
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0722
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8507
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.1286

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb