TradeVille: UiPath şi-a redus prognoza pentru cifra de afaceri

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie

Sursa foto: facebook / UiPath

Sursa foto: facebook / UiPath

Compania globală de software UiPath Inc. a raportat, la data de 29 mai, rezultate peste aşteptări pentru primul trimestru al anului fiscal 2025. Cu toate acestea, ştirea principală care a influenţat piaţa este demisia CEO-ului actual, după mai puţin de patru luni în funcţie, şi reinstalarea fondatorului Daniel Dines în funcţia de conducere, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

UiPath este o companie globală de software specializată în automatizarea proceselor robotizate (RPA). Fondată în 2005 de antreprenorii români Daniel Dines şi Marius Tîrcă, UiPath a început iniţial ca o firmă de outsourcing de software, înainte de a se concentra pe instrumente de automatizare. Platforma le permite organizaţiilor să automatizeze sarcinile repetitive şi banale, îmbunătăţind eficienţa şi productivitatea.

Compania operează pe un model de afaceri bazat pe abonament, oferind software-ul sau ca serviciu (SaaS) întreprinderilor din diverse industrii. Soluţiile RPA de la UiPath sunt utilizate pentru sarcini variind de la introducerea datelor până la fluxuri de lucru complexe, permiţând companiilor să îşi simplifice operaţiunile şi să reducă costurile. De la înfiinţare, UiPath a crescut rapid, devenind unul dintre liderii din industria automatizării.

Sediul central al UiPath se află în New York, Statele Unite. Compania a avut oferta publică iniţială (IPO) în aprilie 2021, marcând un pas important în creşterea şi expansiunea sa globală. Compania este deţinută în proporţie de 42,31% de către investitorii instituţionali, principalii fiind: Vanguard Group, cu 8,08%, ARK Investment Management - 6,50% şi Fidelity Management & Research - cu 4,73%.

UiPath este una dintre cele mai populare companii în rândul investitorilor de la TradeVille, fiind în topul preferinţelor când vine vorba de acţiunile internaţionale, alături de nume consacrate precum Apple, Tesla, Amazon, Alphabet sau Nvidia.

Piaţa RPA se extinde puternic

RPA este un tip de automatizare a proceselor de afaceri pentru a efectua sarcini repetitive, accelerând operaţiunile şi reducând costurile. Piaţa RPA din SUA a fost estimată la 3,7 miliarde de dolari în 2022 şi se preconizează că aceasta va creşte cu o rată anuală compusă (CAGR) de 36,6% între 2022-2032, ajungând la 81,8 miliarde de dolari până în 2032.

În 2024, piaţa RPA va fi influenţată de două tendinţe majore: impactul inteligenţei artificiale, schimbările în peisajul pieţei, şi ajustările rolului RPA în contextul mai larg al automatizării.

AI în RPA: integrarea AI va fi principala tendinţă în 2024, ajutând roboţii să se adapteze la situaţii neaşteptate, să înţeleagă date nestructurate şi să ia decizii bazate pe context.

RPA ca funcţie integrată: datorită consolidării pieţei, companiile folosesc RPA mai puţin că instrument independent şi mai mult ca funcţie integrată într-o platformă de automatizare mai mare, furnizorii adăugând noi produse sau fiind achiziţionaţi pentru a oferi platforme de automatizare mai generale şi extinse.

Cifră de afaceri în creştere

Compania a anunţat o cifră de afaceri în creştere cu 16% faţă de anul trecut, ajungând la 335 de milioane de dolari, peste estimarea consensuală LSEG de 333 de milioane de dolari. Veniturile din ARR (rată anuală de reînnoire) au crescut cu 21%, ajungând la 1,508 miliarde de dolari.

Pierderea pe acţiune a UiPath s-a redus la 0,05 dolari, de la 0,06 USD în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar directorul financiar Ashim Gupta a semnalat că procesele de vânzare pentru contractele mari, pe termen lung, se prelungesc, cât şi faptul că, acum, clienţii examinează cu mai mare atenţie tranzacţiile cu UiPath.

Totuşi, vestea principală este că Rob Enslin a demisionat din funcţia de director executiv şi membru al Consiliului de Administraţie al UiPath, începând cu 1 iunie 2024. Daniel Dines, fondatorul şi fostul CEO al UiPath, este re-numit CEO, începând cu aceeaşi dată. Până la noua numire, Dines a ocupat funcţiile de director de Inovaţie şi preşedinte executiv al Consiliului. Robert Enslin s-a alăturat companiei în 2022 având funcţia de Co-CEO, iar din februarie 2024 a devenit CEO-ul companiei.

Compania şi-a redus prognoza pentru cifra de afaceri anuală, aşteptându-se acum ca aceasta să fie între 1,405 şi 1,410 miliarde de dolari, faţă de prognoza din trimestrul anterior, de 1,550 miliarde de dolari până la 1,560 miliarde de dolari. Estimările companiei pentru veniturile totale sunt între 1,660 şi 1,665 miliarde de dolari, iar veniturile operaţionale vor ajunge la 145 de milioane de dolari.

TradeVille: UiPath şi-a redus prognoza pentru cifra de afaceri

Preţul acţiunii Ui.Path a scăzut, de la începutul anului

După raportarea rezultatelor, preţul acţiunilor UiPath a scăzut cu 30%, ajungând la 13,02 dolari în sesiunea after-market. Această scădere a fost cauzată în mare măsură de anunţul făcut de companie privind demisia CEO-ului Robert Enslin şi revenirea lui Daniel Dines în această poziţie de conducere, notează TradeVille

De la debutul pe piaţă, în aprilie 2021, preţul acţiunilor a crescut, atingând un maxim istoric de 90 de dolari în mai 2021. Ulterior, preţul a avut un trend descendent până în noiembrie 2022, ajungând la minimul istoric de 10,40 dolari. Din noiembrie, preţul a avut un trend uşor ascendent, înregistrând o serie de higher-lows. Înainte de raportare, acţiunea se tranzacţiona la 18,75 dolari, iar din data de 20 mai media mobilă exponenţială de 50 de zile a intersectat media mobilă exponenţială de 200 de zile, indicând o formaţiune de tip "death cross" şi sugerând o piaţă bearish.

De la începutul anului şi până în momentul raportării, preţul acţiunilor UiPath a cunoscut o scădere de 25,61%, iar în ultimii cinci ani, a marcat o dinamică negativă de 72,21%.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în UI.Path

Oportunităţi

-ROE şi ROIC în creştere: în ultimii trei ani, rentabilitatea capitalului propriu al companiei a înregistrat o creştere semnificativă, de la -15%, la -5%, indicând o apropiere de profitabilitate. În acelaşi interval de timp, rentabilitatea investiţiei de capital a UiPath a crescut semnificativ, de la -71%, la -19%, arătând, de asemenea, o tendinţă către obţinerea de profitabilitate.

-Solvabilitate bună: Valoarea activelor pe termen lung a companiei este mai mare decât suma datoriilor sale pe termen lung. De asemenea, activele pe termen scurt sunt mai mari decât datoriile pe termen scurt. Indicele Altman Z al companiei este 7,71. Acest indicator arată că societatea se află într-o poziţie financiară stabilă şi prezintă o probabilitate scăzută de a intra în insolvenţă în viitorul apropiat.

-Parteneriat cu Microsoft: UiPath şi Microsoft şi-au extins parteneriatul prin integrarea Platformei de Automatizare cu Copilot pentru Microsoft 365. Această integrare le permite clienţilor să automatizeze mai multe activităţi şi să îmbunătăţească experienţele utilizatorilor.

-AI: la summit-ul său anual AI, UiPath a anunţat mai multe funcţii noi de AI generativă (GenAI) în platforma sa, menite să ajute întreprinderile să valorifice pe deplin potenţialul AI prin automatizare.

Riscuri

-Supraevaluare persistentă: testul retrospectiv arată că preţul de piaţă al UiPath a fost constant mai mare decât valoarea sa intrinsecă. Această supraevaluare persistentă sugerează că piaţa ar putea fi prea optimistă în privinţa acţiunii PATH sau că preţul său este influenţat de factori care nu au legătură cu datele fundamentale. Conform analiştilor, valoarea intrinsecă a acţiunii este de 14,65 dolari, cu 22% mai puţin decât preţul actual, de 18,75 dolari. Cu toate acestea, după reacţia post-raportare, preţul este pentru prima dată mai mic faţă de valoarea intrinsecă.

-Tranzacţii interne: în decursul ultimelor 12 luni, nu s-au înregistrat achiziţii de acţiuni din partea insiderilor, însă aceştia au vândut titluri în valoare de 32 de milioane de dolari. Ultima tranzacţie a avut loc pe 6 mai 2024, când Gupra Ashim (firectorul financiar) a vândut acţiuni în valoare de 1,1 milioane de dolari.

Sursele menţionate de TradeVilleîn acest raport sunt: site-ul companiei, Statista, appian.com, CNBC, Tradingview, AlphaSpread.

---------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb