TRAIAN BĂSESCU:"Comisia Europeană a acţionat prost în cazul pandemiei Covid-19"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 22 aprilie 2020

Fostul preşedinte Traian Băsescu - actual deputat european - consideră că acţiunea iniţială a Comisiei Europene privind prevenirea răspândirii pandemiei Covid-19 pe bătrânul continent a fost una ineficientă, care a avut un efect devastator.

Traian Băsescu susţine: "Comisia Europeană a acţionat prost, a lăsat să se întâmple dezastrul care s-a întâmplat. Gândiţi-vă că într-o Europă care a fost invadată de virus, fiecare ţară a fost lăsată să acţioneze de capul ei. A închis fiecare, cine, când a vrut frontiera, blocând transporturile de materiale sanitare şi de hrană. A închis zborurile fiecare, când a vrut, creând o adevărată harababură în transportul de persoane. Fiecare s-a apucat să anunţe că a blocat exportul de medicamente, iar aici Germania şi România şi-au luat-o peste cap ca nişte şcolari obraznici, direct de la Comisia Europeană, încât a doua zi s-au răzgândit".

Fostul şef al statului a arătat că autorităţile de la Bucureşti au mai fost mustrate încă o dată de oficialii europeni atunci când au decis prin ordonanţa militară nr. 8 interzicerea exportului de cereale.

Traian Băsescu a precizat: "Sigur, România a trebuit să o ia de două ori peste ceafă, pentru că i-a venit să anunţe şi interzicerea exportului de grâu, dar a trebuit să renunţe la isprăvile astea. Nu ai voie să pui restricţii la export, în interiorul Uniunii Europene".

El l-a acuzat de măsura respectivă pe ministrul de interne, Marcel Vela, care ulterior, prin ordonanţa militară nr. 9, a ridicat interdicţia exportului de cereale.

Traian Băsescu a arătat: "Vela a minţit cu neruşinare la modul cum a rezolvat el cu rezerva de grâu şi s-a înţeles cu nişte cetăţeni... Nu, a luat de la Comisia Europeană două peste cap, (...) ca să-i meargă bine, de nu s-a văzut. A doua zi a dat Ordonanţă Militară de corectare a Ordonanţei pe care o dăduse din neştiinţă crasă".

Amintim că măsura interzicerii exportului de cereale a fost dispusă de ministrul Marcel Vela, după ce aceasta i-a fost solicitată, în şedinţă de guvern, de premierul Ludovic Orban, care a afirmat că, din informaţiile sale şi ale ministrului agriculturii, Adrian Oros, peste 700.000 de tone de grâu au fost exportate în luna martie prin Portul Constanţa, în condiţiile în care rezerva de stat nu asigura consumul intern până la viitoarea recoltă.

Ulterior, după câteva zile, Vela a revenit asupra deciziei susţinând că rezerva de stat are stocul necesar până la viitoarea recoltă şi a anulat interzicerea exportului de cereale.

Afirmaţiile lui Traian Băsescu referitor la subiectul interzicerii exportului de cereale par să fie acoperit de declaraţiile ministrului grec al dezvoltării agricole, Makis Voridis. Acesta şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că a reuşit să "răstoarne", în urma intervenţiilor sale insistente, ordonanţa militară pe baza căreia guvernul României a impus bariere în comerţul său exterior, la anumite produse precum grâul, orzul, porumbul, ovăzul, făina şi zahărul, conform informaţiilor transmise de agronews.gr şi SKAI, citate de Rador.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cum se numeste acest "joc politic"?

    nu cumva alba neagra? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro