Transgaz a lansat licitaţia pentru gazoductul Leţcani-Oneşti

M.G.
Ziarul BURSA #Companii /

Transgaz a lansat licitaţia pentru gazoductul Leţcani-Oneşti

Licitaţia pentru realizarea conductei de transport gaze naturale Oneşti-Gherăeşti-Leţcani a fost lansată la finalul săptămânii trecute pe SEAP de către Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport (SNT), contractul fiind în valoare de 411 milioane de lei, potrivit datelor SEAP.

Lucrarea este împărţită în două loturi, primul lot, de la Oneşti (Bacău) la Gherăeşti (Neamţ), 104 km, a fost estimat la 183 de milioane de lei, iar al doi-lea, Gherăeşti-Leţcani, 61 km, la 133 de milioane. Diferenţa până la totalul de 410 milioane reprezintă sumele previzionate/rezervele de implementare, în cuantum de 30 la sută din valoarea contractului.

Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene, iar durata de execuţie este de un an şi jumătate de la semnarea contractului. Ofertele pot fi depuse până pe 28 ianuarie, iar desemnarea câştigătorului va fi făcută cel mai târziu în iulie 2019.

Investiţia este parte din proiectul de dezvoltare a SNT în nord-estul ţării noastre pentru aprovizionarea cu gaze a Moldovei şi realizarea de interconectări cu Republica Moldova, gazoductul urmând să lege gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău de sistemul naţional românesc în scopul asigurării independenţei energetice a Republicii Moldovei faţă de Rusia.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, care subtraversează Prutul a fost inaugurat în august 2014 şi are o capacitate de transport de 1,5 miliarde mc de gaz anual, în condiţiile în care consumul total al Republicii Moldova pe primele nouă luni din 2018 este de circa 480 milioane mc de gaze, în totalitate gaze importate. De asemenea, în primele nouă luni din 2016, Republica Moldova a importat în jur de 637 milioane mc gaze ruseşti în primele nouă luni din 2016, în contextul în care consumul anual este de circa 1 miliard de mc de gaze.

Prelungirea până la Chişinău ar urma să crească debitul gazoductului până la 1,5-2,2 miliarde mc de gaze pe an. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a anunţat la începutul lunii august începerea construcţiei gazoductului lung de 117 km între Ungheni şi Chişinău. Realizarea tronsonului va fi acoperită în proporţie de 85 la sută din credite de la BEI şi BERD, investiţia de pe malul stâng al Prutului ridicându-se la 92 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

27 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0875
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5081
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4471
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie