Trei căpuşe uriaşe se înfruptă din bursa românească

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 august 2021

Desen de Ben Madadi

Desen de Ben Madadi

Bursa către Autoritatea de Sifonare Financiară (ASF): Nu mai pot de căpuşele astea. Rolul tău nu este oare să mă păzeşti de căpuşe?

ASF: Nu sunt căpuşe! Sunt partenerii mei în sifonare. Te sifonează, cu respectarea regulilor, să nu te îngraşi prea mult. Primul sifonar se mai numeşte condamnatul suspendat, pentru că a primit o condamnare nedreaptă să te sifoneze în stare de suspensie, ceea ce nu e confortabil deloc. Al doilea este preşedintele ucenic pentru că este ucenicul suspendatului, în sifonare. Iar ultimul, marele elveţian, este numit aşa pentru că este foarte mare şi îşi spune elveţianul. Pe niciunul nu scrie căpuşă. Eu te feresc de căpuşe. Căpuşele sunt mici. Acestea nu sunt căpuşe, pentru că, în primul rând, nu sunt mici!

Două căpuşe mici vorbesc între ele:

Căpuşa 1: Ce sexy sunt căpuşele astea mari! Nu-mi vine să cred că există asemenea căpuşe uriaşe, la vedere, fără să le strivească nimeni.

Căpuşa 2: Da... dar când cresc suficient de mari, ASF le dă căpuşelor nume după merit, le face partenerele sale şi le fereşte de reacţiile nervoase ale bursei.

Ben Madadi

Acest desen este o "dedicaţie" pentru cei mai mari căpuşari ai pieţei de capital româneşti. Este vorba de Bogdan Drăgoi, preşedintele CA şi directorul general al SIF Banat-Crişana (SIF1), Najib El Lakis, condamnat penal pentru delapidarea SIF1, care de foarte mulţi ani este consilierul domnului Drăgoi, şi nu în ultimul rând Bogdan Juravle, şeful Swiss Capital, o companie pur românească, dar cu nume elveţian.

Compania lui Bogdan Juravle a primit foarte mulţi bani (banii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia) de la primii doi, ca să cumpere şi să deţină pasiv acţiuni la SIF-uri şi să voteze în favoarea binomului Lakis-Drăgoi la adunările generale. Aflaţi într-un parteneriat perfid, aceste personaje au ajuns să stăpânească trei din cele mai mari societăţi cotate la Bucureşti; SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia - şi prin ele să controleze sau să influenţeze multe alte companii unde cele trei SIF-uri au deţineri importante, inclusiv Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Apoi, beneficiind de sprijinul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cei trei au ajuns prin căpuşare să devină cei mai puternici jucători din piaţa de capital românească. În consecinţă, participanţii de bună credinţă ai bursei au parte nu numai de concurenţă neloială, dar şi de o plecare semnificativă a capitalului din piaţa transparentă şi liberă.

Conducerea ASF, prin sprijinirea căpuşării bursei româneşti, a făcut enorm de mult rău pieţei de capital. Cazul Active Dinamic se poate considera unul dovedit de căpuşare pentru că la peste patru luni după ce a fost dezvăluit de subsemnatul, comisionul de căpuşare în sfârşit a fost redus, astfel şi recunoaşterea tacită a faptului că banii plătiţi de la SIF4 către Swiss Capital n-au avut niciun fel de justificare economică. Oare SIF4 va putea recupera milioanele de euro care s-au plătit complet degeaba către Swiss Capital? Sau aceşti bani ar trebui recuperaţi de la SAI Muntenia, administratorul SIF4 (o societate deţinută de SIF1 care este controlată de domnii Lakis şi Drăgoi)? Sper să găsim în curând răspunsul la aceste întrebări.

De aproape şapte ani, până acum câteva zile, Swiss Capital a avut un comision de administrare la fondul Active Dinamic (prin care încasează în continuare bani de la SIF4) de 12,55% anual. Cred că este un comision record mondial pentru astfel de fonduri. Cei de la Swiss Capital, după ce au aflat că împreună cu alţi investitori am ajuns la 5% din capitalul SIF4, au redus nivelul căpuşării de la Active Dinamic la 3,6% anual. Acest comision nejustificat de 3,6% este în continuare tot o schemă de căpuşare, dar nu mai reprezintă un comision de record mondial. Am calculat într-un articol anterior că fără căpuşare, Swiss Capital ar fi avut, în anii de parteneriat cu domnul Lakis şi angajaţii lui (peste un deceniu) pierderi operaţionale substanţiale.

Ca semn de "apreciere", piaţa de capital românească le mai oferă celor trei şi un record mondial la discount. Este vorba de 60% pentru acţiunea SIF1. Mai precis, căpuşarea este inclusă în preţul acţiunii SIF1. Chiar dacă ASF se face că nu vede, de fapt, toată bursa înţelege că SIF Banat-Crişana este sifonată de către conducere.

Aceste recorduri mondiale sunt emblematice pentru cele trei personaje, pentru "transparenţă şi corectitudine" faţă de activele pe care le stăpânesc fără să fi primit vreodată acordul/votul proprietarilor. Domnul consilier Najib El Lakis are şi o condamnare, cu suspendare, care îi legitimează "calităţile". Dar dumnealui îl consiliază intens pe preşedintele ucenic Bogdan Drăgoi!

P.S. Eu nu am certitudinea că cele două recorduri sunt chiar mondiale, dar oriunde am căutat n-am putut să găsesc fie un fond cu comision de administrare de 12,55% pe an fie un fond cu discount de 60% faţă de active. În Europa sau SUA, în orice caz, nu există aşa ceva. Dacă cineva găseşte astfel de fonduri îl rog să ne spună de ele.

Opinia Cititorului ( 38 )

 1. Ziceau ei... cainele latra ursu trece.. dar se pare ca s-a intamplat ceva de SWISS CAPITAL si-a redus comisionul ala nesimtit. Urat... cum sa ai comision 12,55% pe an? Si nimeni de la SAI Muntenia nu raspunde de ce au platit atatia ani asemenea comision aberant din banii actionarilor???

  1. Ursul s-a pitit :)) Nu se mai aude nimic de Dragoi de luni de zile......

   O să răspundă ei. În România lucrurile se mișcă mai încet. Dar o să răspundă.

  S-a scris mult pana acum. Apreciez. Dar noi micii actionari vrem si fapte concrete, sa ne scape de capusari. Sper ca ASF in sfarsit sa faca ceva. Daca nu ASF-ul macar justitia sa faca ceva .... !!

  1. Vrei o fapta concreta? Vinde-ti actiunile si plaseaza banii mai bine.

   Ti-a zis stapanul sa latri, dar parca nu-I latratul tau.

   Se pare ca a intrat morcovul in dosul sclavilor de la SIF1 si SIF4? 

   De multa vreme nu mai cumpar SIF-uri.

   De vandut inca nu vand pentru ca nu vad cum pot merge mai jos! 

   Practic daca se incepe o investigatie pretul ar trebui sa aiba un salt in sus destul de considerabil. 

   Nu cred ca e logic sa vinzi actiunile. 

   De fapt, daca bursa romaneasca e asa vestul salbatic singura concluzie logica ar fi sa plasezi pe o bursa straina. 

   Nu, amice, nu mi-a spus nimeni sa latru.

   Este, insa, de domeniul evidentei ca acolo nu te poti baga decat daca n-ai ce face mai bine cu banii tai, ori pentru ca nu te duce minte, ori pentru ca iti place mirosul fetid care inconjoara situatia. 

   Prin urmare, te-ai dovedit doar un alt entuziast fara obiectul muncii, si te-ai hotarat sa demonstrezi public cat intelect poti pune la bataie.

   Succes-uri, cum spunea o natafleata care gandea poate putin mai mult decat tine! 

   Sau mai bine pastram actiunile si deratizam SIF-urile de capuse.

   Ce-ti mai plac hotii,... hotule! 

   Bine punctat. De anul trecut am lichidat tot pe BVB.Daca ai un nr.mai mare de acțiuni la vânzare, ai nevoie de zile și luni să scapi de ele .Lichiditatea e de tot râsul. Acțiuni listate de ani și ani sunt sub prețul de ipo și nu vorbesc de excepții ,pare o regulă. Randamentele incluzând inflația și cursul valutar,taxele de comisionare și impozitele sunt milion comparație cu marile burse .Tot America e fruntea(încă).

   Mici nu milion.Scuze!

   Pentru toti cei care au actiuni la SIF-uri: de cat timp le aveti si ce perspective de profit aveti? Nu intreb cand anume s-ar putea ele materializa, intreb doar care sunt acestea.

   Cand o sa faceti calculul cat ati stat cu ele in portofoliu, si-o sa aruncati o privire, pentru comparatie, la alte entitati listate la bursa, o sa constatati ca nu va da un rezultat decent. 

   Vreti sa tineti actiunile alea doar din dorinta de a muri cu dreptatea in mana? Nimeni nu va opreste. Insa la o privire atenta si lucida, de dinafara, se vede ca ati ales prost din capul locului. Desi era evident ca acolo se petrece o magarie de foarte-foarte mult timp, voi ati preferat sa va bagati cu capul inainte intr-o chestie pur romaneasca, urat mirositoare de la mai mult de o posta. Acum vreti dreptate? O sa o aveti, intr-o buna zi, dar calculat atent, ban la ban, rezulta ca puteati fi mai precauti cu propriile fonduri si ca ati avut suficient de mult timp sa va reorientati. 

   Acu' latrati la luna dar timpul trece, banii vostri ar fi mai productivi in alta parte, dreptatea e de partea voastra dar nimeni nu se sinchiseste nici de ea si nici de voi. Sa spun aceste lucruri nu ma face sluga SIF-urilor, sa nu le spun ma face moral culpabil ca nu v-am avertizat. Mai departe este fix problema voastra, si n-aveti decat sa judecati cu capul vostru. 

   30-50% profit de la cumparare acum cativa ani. Nu vand ca nu am chef sa platesc taxe. Si ca sa cumpar ce? Totul e scump.

   Speranta mea e ca SIF-ul nu mai au in jos unde sa mearga. Deci orice investigatie doar va ajuta la pret sa mearga in sus. 

   Daca problema e sistemica atunci discutam daca mai are rost sa bagi bani pe BVB. Dar mi se pare ca nu suntem chiar acolo. 

   excelent comentariu. de mult voiam sa scriu ceva in sensul asta, doar ca nu am gasit energia necesara vazand nivelul comentatorilor de pe pagina asta. crezi ca stie vreunul sa isi calculeze un IRR? nu. unul nu vrea sa plateasca taxe, unul are ambitii, unul crede ca nu mai au unde sa scada (si ce daca in conditiile in care iti aduc 5% p.a. ?) etc. am avut SIF-uri pana in 2007, am reluat in 2009 si am le-am vandut prin 2012 cred. de atunci nu am mai cumparat niciodata, exista oportunitati mult mai bune pe bursa

   Cum ar fi?

   Să spui niște lucruri grave despre ceea ce se petrece în piața de capital românească nu înseamnă să recomanzi cumpărarea SIF-urilor. În toată aceasta chestiune a SIF-urilor adevărata poveste nu este calitatea acțiunilor pentru investitori ci calitatea respectării legilor, și a investitorilor, în general la bursă. SIF-urile reprezintă probabil doar cea mai evidentă problemă. Dar adevărata problemă este nerespectarea legilor care ar trebui să protejeze investitorii.

  Tare desenu. Reprezinta PERFECT ceea ce se petrece la bursa noastra.

  1. Ben Madadi deseneaza?!

  toti decidentii vad ce se intampla!

  cei autorizati cunosc situatia! 

  nimeni nu ia nici o decizie! 

  ESTE O SFIDARE FATISA SI NESIMTITA!

  de ce oare? 

  (comentariu eliminat conform regulamentului) nu mai susții vaccinarea ca "unică soluție"?

  Nu de alta dar, daca se vaccineaza alde Lakis - Drăgoi, poate mai exista o speranță la SIFuri. 

  1. Stati linistiti.Nu exista nici o speranta.Singurul lucru mpe cere puteti sa-l faceti e sa va vindeti actiunile lla sifuri si sa-i lasati sa se infrupte singuri.Chestia e statala.Nimeni si niciodata nu va interveni pana la distrugerea lor.Si cei care in campanii se prezentau ca si cavaleri ai luptei anticoruptie ,privesc nepasatori cum,tara,este distrusa de capuse.Sau poate nu?,nu privesc?

  Stiti boala LAP? Sunt la ASF destui care sufera de acest sindrom. Si cineva ii va vindeca, cu siguranta.

  nu cumparati sif-uri

  nu cumparati societati care sunt controlate de sif-uri  

  nu cumparati societati care sunt controlate de Swiss Capital

  incet dar sigur se vor "ucide" intre ei 

  1. O lista nu ar strica. Le bursa mai stiu BCM ca ar fi controlata de SIF.

   Dar Swiss Capital? Nu cred ca are vre-una lista. 

   Swiss (adică marele elvețian) controlează parțial IMP, aproape total BRK, ALT și METY. La BRK, ALT și METY în acte mai este acționar și Adrian Andrici care este doar o marionetă a marelui elvețian. Andrici de obicei este în stare gravă de ebrietate, nici nu știe ce se petrece în jurul lui.

  Situația nu mai poate fi lăsată asa de ASF. Cele 3 sife ar trebui retrase de la categoria premium iar aici analiza trebuie să o faca bvb. Capusarea trebuie să aibă niște limite . Cineva trebuie să puna capat celei mai mari fraude din piața. Dar cine, Marcu? Dascălu? E clar ca nu. Acționarii trebuie să fie activi, sa meargă la adunări și să sesizeze poliția. Hoția e evidentă. Felicitări pentru desen!

  Ai facut-o intentionat sau așa ti-a iesit, condamantul suspendat cu capul in dosul vacii?

  Despre sif transilvania de ce nu mai vorbiti? Mai ales acum cand au capitulat lacheii (sau capusele urbane) care se credeau zei? Multe mizerii au facut si ei.

  1. După osanalele din raportul curent aduse lui Moldovan, scrise cred chiar de el, este clar că această căpuşă a fost strivită de PP. Poate și cu voia lui Frățilă.... Continuați deratizarea!

  Stie cineva de ce ASF a introdus de anul acesta (2021) un comision de 0.3% atunci cand cumperi sau vinzi actiuni pe bursa Paris?

  Căpușa = acarianul fără cap. Desenul ilustrează perfect definiția . Grasa , toxica și fără cap. Sifele nu sunt de vândut . Asta și-ar dori najibul, sa scoată forțat investitorii. A intimidat in decursul timpului investitorii Sif 1 și a reușit. Nu mai e in situația asta, nu mai are susținerea lui Copariu , noii Directori ASF isti sunt mult mai precauți .

  Pentru serviciile aduse in demolarea Sif5 ,Dragoi l-a angajat pe Ciprian Copariu fostul director sluga in Asf ca salariatul Sif 5/reprezentanta Buc cu zeci de mii salariu???!!!

  1. Asta înseamnă MITA. Angajarea lui Copariu e o firma de mita/plata pentru servicii. Acel domn a demolat piața , a fost tot timpul protectorul tuturor hoților din piața . Dar treaba cu sifurile a întrecut orice limita.

   Oau asta da recompensa pentru Ciprian.

  Eu nu sunt de acord ca România să primească 10 000 de refugiați afgani. Alte căpușe pentru România. Să se facă referendum!

  1. Pentru contributii pe forumul AUR va rugam sa apelati adresa web potrivita. Multumim, draga troll.

   Troll sunteți d-voastră. Nu o să vă mai deranjez ziarul.

   Cred ca nu te regreta nimeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
heidi-chocolate.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2225
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8118
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.4697

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
hipo.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb