UE analizează includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 noiembrie 2017

UE analizează includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Uniunea Europeană ar putea decide luna viitoare includerea Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale, o decizie care ar înăspri şi mai mult tensiunile dintre Ankara şi cel mai mare bloc comercial mondial, informează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Conform unor surse comunitare şi documente consultate de Bloomberg, un grup de lucru european înfiinţat pentru identificarea jurisdicţiilor non-cooperante în materie de fiscalitate, a ajuns la concluzia că angajamentele Turciei vizând soluţionarea problemelor cu privire la transparenţă precum şi cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferenţiale "sunt insuficiente" până acum. În consecinţă, grupul de lucru ar putea recomanda miniştrilor europeni de Finanţe să adauge Turcia pe lista neagră a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.

Chiar dacă statele UE au opinii diferite cu privire la utilizarea sancţiunilor financiare împotriva jurisdicţiilor care sunt considerate non-cooperante în materie de fiscalitate, o includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale ar afecta reputaţia ţării şi ar creşte presiunile asupra companiilor din UE să îşi revizuiască investiţiile. Sursele susţin că mai multe ţări, inclusiv Franţa, susţin aplicarea unor măsuri punitive precum excluderea de la finanţarea internaţională, dar deocamdată nu a fost luată o decizie.

Posibila includere a Turciei pe lista neagră a paradisurilor fiscale vine într-un moment în care Germania îşi foloseşte influenţa pe care o deţine în cadrul mai multor instituţii internaţionale de dezvoltare, precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru ca acestea să reducă finanţarea oferită Turciei. Sursele citate de Bloomberg au declarat că şi băncile comerciale germane au început să îşi revizuiască expunerea pe Turcia, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că UE ar putea reduce fondurile de preaderare acordate Turciei ca reacţie la campania de intimidare a instituţiilor democratice.

Turcia poate să evite o includere pe lista neagră a paradisurilor fiscale însă timpul necesar pentru a oferi noi angajamente înainte de următoarea reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe se scurge rapid. În discuţiile care au avut loc între membrii grupului european de lucru, reprezentantul Marii Britanii a subliniat că Turcia este un partener important al UE însă experţii au precizat că orice decizie pentru a evita criteriile tehnice privind includerea pe lista neagră a paradisurilor fiscale poate fi luată numai la nivel politic.

Ambasadorii care reprezintă guvernele UE urmează să discute lista neagră a paradisurilor fiscale înainte de reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe. Potrivit unui document de lucru care datează din 21 noiembrie, consultat de Bloomberg, până la 36 de ţări ar putea fi incluse pe lista neagră a paradisurilor fiscale, inclusiv state precum Serbia, Armenia, Insulele Cook, Insulele Marshall, Panama şi Tunisia.

În acest moment, fiecare ţară membră UE are propria sa listă a jurisdicţiilor pe care le consideră mai puţin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicţiile incluse pe această listă ar putea fi supuse unor sancţiuni dacă nu cooperează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9186
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6835
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9766
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7021
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.0437

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro