UE menţine avantajele comerciale acordate Ucrainei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie

UE elimină treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepţionale şi temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepţionale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

UE elimină treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepţionale şi temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepţionale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Suspendarea taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către UE se prelungeşte cu un an, a informat Comisia Europeană.

Această dovadă a sprijinului ferm pe care UE îl acordă Ucrainei va contribui la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei.

UE elimină treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepţionale şi temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepţionale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome. Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate, notează Agerpres.

Măsurile temporare şi specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia şi cu condiţia ca statele membre să nu menţină vreo măsură restrictivă. Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătăţiri semnificative ale culoarelor de solidaritate şi abordarea provocărilor legate de transportarea cerealelor din Ucraina pentru sezonul curent de recoltă.

Comisia Europeană precizează: "Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanţele excepţionale ale blocajelor logistice grave şi capacitatea limitată de stocare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, întâlnite în cinci state membre. După cum s-a convenit, a fost instituită o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei, precum şi ale Ucrainei de a îmbunătăţi fluxul comercial dintre Uniune şi Ucraina, inclusiv tranzitul de produse agricole de-a lungul coridoarelor. Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic. O primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare a avut loc la nivel tehnic, la 2 iunie".

Îmbunătăţirea culoarelor de solidaritate va fi, prin urmare, monitorizată de această platformă de facilitare a exporturilor.

În cazul în care tranzitul mărfurilor ucrainene este împiedicat de cerinţe nejustificat de împovărătoare în unul sau mai multe dintre cele cinci state membre, Comisia va reevalua dacă condiţiile de fond pentru impunerea acestor măsuri preventive rămân valabile.

Aceste măsuri excepţionale şi temporare respectă pe deplin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina şi a menţine capacităţile acesteia de a-şi exporta cerealele, care reprezintă o sursă alimentară esenţială la nivel mondial, precum şi de a menţine la un nivel scăzut preţurile alimentelor, având în vedere provocările generate de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a populaţiei sale civile.

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome de liberalizare a comerţului cu Ucraina au avut un efect pozitiv asupra comerţului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis menţinerea fluxurilor comerciale din Ucraina către UE în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război şi împotriva tendinţei generale a schimburilor comerciale cu Ucraina a căror tendinţă a fost, per ansamblu, de scădere pronunţată.

Având un caracter unilateral şi temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor şi contingentelor restante, precum şi a taxelor legate de măsurilor antidumping şi de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

Măsurile preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai 2023 şi urmau să dureze până la 5 iunie 2023. Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, şi anume grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui. Măsurile excepţionale sunt mai bine orientate în ceea ce priveşte domeniul de aplicare şi, în plus, ele nu se vor aplica seminţelor destinate însămânţării. În această perioadă, aceste produse pot fi puse în continuare în liberă circulaţie în toate statele membre ale Uniunii Europene, altele decât Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o ţară sau un teritoriu din afara UE.

Ucraina, implicată în programul Mecanismului pentru interconectarea Europei

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, şi viceprim-ministrul pentru reconstrucţia Ucrainei şi ministru al comunităţilor, teritoriilor şi dezvoltării infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au semnat ieri un acord, la Liov, asociind Ucraina la programul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Acest acord le va permite promotorilor de proiecte din Ucraina să solicite finanţare din partea UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei şi în domeniul digital, care vizează îmbunătăţirea suplimentară a conectivităţii acestei ţări cu vecinii ei din UE. Acordul va sprijini integrarea Ucrainei în piaţa unică a UE, promovând totodată creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea.

"Ucraina înfruntă cu curaj agresiunea neprovocată şi nejustificată la care o supune Rusia, iar sprijinul şi solidaritatea UE rămân de neclintit. Acordul de astăzi aduce Ucraina mai aproape de UE, prin includerea ei în reţelele transeuropene interconectate", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte transporturile, autorităţile şi întreprinderile din Ucraina vor putea solicita finanţare cu ocazia viitoarelor cereri de propuneri din cadrul MIE-Transporturi aferente perioadei de programare actuală (2021 - 2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023. Criteriile de eligibilitate pentru ţările terţe se vor aplica astfel cum se descrie în Regulamentul privind transportul transeuropean (TEN-T) - în acest context, se acordă prioritate acţiunilor care consolidează conectivitatea dintre reţeaua centrală a statelor membre şi reţeaua din ţările terţe.

Pe partea de energie, proiectele de infrastructură energetică din Ucraina vizând conectarea cu statele membre ale UE au deja posibilitatea de a solicita statutul de proiecte de interes reciproc (PIR), în temeiul normelor revizuite ale UE privind infrastructura energetică, notează Agerpres. PIR este un concept nou introdus de Regulamentul revizuit privind reţelele transeuropene de energie (TEN-E) pentru a permite proiectelor de infrastructură care conectează ţări terţe cu UE să beneficieze de proceduri de autorizare simplificate şi de un acces mai bun la finanţare. Acest statut este o condiţie prealabilă pentru ca dezvoltatorii de proiecte să fie eligibili pentru finanţare din partea MIE-Energie. Datorită acordului de marţi, noi fonduri vor deveni accesibile pentru aceste proiecte din Ucraina.

Comisia va publica următoarea listă a proiectelor de interes comun (PIC) a Uniunii în noiembrie 2023, inclusiv, pentru prima dată, PIR cu ţări terţe. O altă opţiune pentru Ucraina de a primi sprijin din partea MIE-Energie este reprezentată de proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ukraina nu merita avantaje… Este un stat terorist care vrea sa omoare populatia de alta etnie din Ukraina….

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb