Abonament gratuit

UE şi Japonia, în noi negocieri pentru un acord de liber-schimb

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

UE şi Japonia, în noi negocieri pentru un acord de liber-schimb

Uniunea Europeană (UE) face apel la Japonia să depună eforturi suplimentare pentru eliminarea barierelor comerciale în sectoarele auto şi al siguranţei alimentare, în condiţiile în care cele două părţi au lansat ieri, la Tokyo, o nouă rundă de negocieri, care să ducă la încheierea unui acord de liber-schimb în 2015.

Pe lângă solicitările ce privesc eliminarea aşa-numitelor bariere nontarifare, UE vrea ca Japonia să îşi modifice prevederile referitoare la normele de siguranţă pentru automobile, importurile de băuturi alcoolice precum berea, dar şi cele privind aditivii alimentari interzişi sau cu uz limitat în Japonia (percepute de UE drept bariere comerciale).

"În mod cert, barierele din sectorul auto şi cel al siguranţei alimentare, inclusiv aditivii şi substanţele conexe, vor domina lista", potrivit documentului pregătit de Uniunea Europeană pentru negocieri.

UE şi Japonia urmăresc să ajungă la un acord până la finalul anului viitor.

Japonia vrea ca UE să anuleze taxele vamale pentru importurile nipone de bunuri industriale, care, spre exemplu, sunt de 10% pentru maşini şi 14% pentru televizoare. La rândul său, UE solicită reducerea taxelor vamale percepute de Japonia pentru importurile de vin, brânză şi alte produse agrico-alimentare.

Noua rundă de dialog are loc după ce Uniunea Europeană a decis să excludă trei unităţi-cheie ale "Japan Railway" din Acordul privind achiziţiile guvernamentale al Organizaţiei Mondiale a Comerţului - una dintre problemele sensibile din cadrul negocierilor de liber-schimb. Decizia a impulsionat, oarecum, lansarea negocierilor. Partea europeană vrea ca Japonia să îşi continue eforturile în vederea îmbunătăţirii accesului exportatorilor UE pe piaţa niponă a căilor ferate, o zonă de mare interes pentru blocul comunitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie