Unele bănci vor să renunţe la societăţile lor de brokeraj

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2004

Societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) care sînt deţinute în proporţie majoritară de către bănci ar putea să îşi înceteze activitatea începînd cu anul viitor. Legea valorilor mobiliare permite băncilor să poată efectua tranzacţii pe piaţa bursieră, începînd din ianuarie 2005. CNVM susţine că băncile ar putea face astfel de tranzacţii înainte de tremenul respectiv, dacă noua lege consolidată a pieţei de capital va intra în vigoare în cursul acestui an, deoarece în proiect nu se mai precizează nici un termen.

Un prim pas către restructurarea grupurilor bancare l-a făcut conducerea "Finansbank" care a propus acţionarilor săi să decidă în AGA din luna aprilie, posibilitatea ca "Finans Securities" să fie absorbită de către bancă. Adrian Simionescu, directorul general al societăţii "Finans Securities", ne-a declarat că prin fuziune s-ar simplifica procesul de preluare a ordinelor, iar departamentele de trezorerie şi piaţă de capital ar putea să ţină aceeaşi evidenţă. Adrian Simionescu spune că, prin fuziune, vor fi reduse costurile de tranzacţionare cu peste 70%, fapt ce se va reflecta şi în comisioanele percepute clienţilor. Valerian Ionescu, director de operaţiuni al "CA`IB Securities", societatea de brokeraj deţinută de grupul HVB, ne-a precizat că vor fi luate în calcul două variante: fuziunea societăţii "CA`IB Securities" cu HVB sau desfiinţarea societăţii de brokeraj, iar angajaţii săi să formeze un departament ase-mă-nător în cadrul băncii. Ultima variantă pare mai plauzibilă în opinia domnului Ionescu, deoarece ar dura mai puţin.

În schimb, "Raiffeisen" a ales să îşi consolideze şi să îşi dezvolte SSIF "Raiffeisen Capital & Investment", după cum ne-a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de brokeraj.

BCR nu a luat încă o decizie. Cornel Cojocaru, purtătorul de cuvînt al BCR, ne-a declarat: "În funcţie de modul cum se vor finaliza legislaţia şi reglementările în materie pînă la 1 ianuarie 2005, precum şi în funcţie de evoluţiile concrete din piaţă la acel moment, situaţia "BCR Securities" va fi analizată şi se va lua o decizie în funcţie de considerentele economico-financiare şi condiţiile de piaţă".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro