Ungaria condiţionează aprobarea de noi plăţi din FEP pentru furnizarea de arme Ucrainei

F.D.
Internaţional / 17 mai

Ungaria condiţionează aprobarea de noi plăţi din FEP pentru furnizarea de arme Ucrainei

Guvernul ungar nu va aproba deblocarea următoarei tranşe din Facilitatea europeană de pace (FEP) pentru furnizarea de arme Ucrainei decât dacă banca ungară OTP va fi retrasă de pe lista ucraineană cu sponsori ai războiului, a declarat miercuri la Viena ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Din acelaşi motiv, precum şi din cauza restricţiilor privind investiţiile chineze guvernul de la Budapesta nu va sprijini noi sancţiuni împotriva Rusiei, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Peter Szijjarto a declarat după un dejun de lucru cu omologul său austriac Alexander Schallenberg că "la Bruxelles au fost prezentate noi propuneri care ar cere oamenilor din Europa să facă noi sacrificii, fără a aduce pacea măcar cu un centimetru mai aproape".

Şeful diplomaţiei ungare a apreciat că cel de-al 11-lea set de sancţiuni pregătit de UE este "complet contrar bunului simţ" şi că cele zece precedente au eşuat. El şi-a exprimat totodată preocuparea că măsurile avute în vedere de UE împotriva a opt companii chineze ar duce "sigur la agravarea sau chiar la blocarea" relaţiilor cu China şi ar putea "determina o spirală de reacţii negative".

Din moment ce "am rupt practic relaţiile de cooperare între UE şi Rusia una câte una, am considera extrem de nociv (...) să se întâmple acelaşi lucru şi cu relaţiile Europa-China", a notat ministrul de externe ungar, argumentând că Europa "ar avea cu siguranţă de pierdut" din rivalitatea cu China şi făcând apel la cooperare. "Ungaria este un exemplu excelent pentru beneficiile pe care le poate aduce o cooperare civilizată cu China", a insistat Szijjarto.

În ce priveşte propunerea de deblocare a unei noi tranşe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană de pace pentru livrările de arme Ucrainei, ministrul de externe ungar a notat că acest lucru "ar spori şi mai mult riscul de escaladare". "Se aşteaptă ca noi să suportăm şi mai multe pagube în plan economic, în timp ce Ucraina devine din ce în ce mai ostilă Ungariei, luând decizii şi măsuri ostile, inclusiv ameninţări grave exprimate recent", a menţionat ministrul.

Acesta a dat ca exemplu faptul că şcolile comunităţii maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia "vor înceta să existe în forma lor actuală" din septembrie. "Am semnalat problema tuturor forurilor de decizie (...) şi, cu câteva excepţii, instituţiile internaţionale şi actorii politicii internaţionale o ignoră", a spus Szijjarto.

Acesta a subliniat că includerea OTP pe lista ucraineană a sponsorilor războiului este "scandaloasă şi inacceptabilă", sugerând că banca ungară nu a încălcat nicio lege. El a amintit de asemenea de relatările din presă conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus sabotarea oleoductului Drujba, numind acest lucru "un atac clar împotriva suveranităţii Ungariei".

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. The Washington Post: Zelenszkij a vrut sa arunce in aer conducta

  de gaz "Prietenia" ca sa pedepseasca mai ales Ungaria tara NATO, 

  care neavand iesire la mare ar avea probleme grave economice, 

  fiindca nu sustine "corespunzator" Ucraina in conflictul rusnac, 

  si acest stat terorist merita sa intre in UE si NATO,ce gluma buna

  1. Ungaria este în UE și în NATO, dar e condusă de un kaghebist patetic.

   Maghiarii au fost călcați pe cap de ruși în anii '50 și regimul Orban vorbește despre escaladare în Ucraina. 

   240 000 soldați sovietic au răposat. ce să mai escaladeze? :)))))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb