Ungurii români, în gură cu românii neunguri

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 08 septembrie 2017

Liviu Dragnea: "Reacţia Ungariei este exagerată"

Ludovic Orban: "Preţul plătit de PSD pentru sprijinul UDMR faţă de Guvernul Tudose este trădarea"

Relaţiile dintre Ungaria şi România s-au tensionat în ultima perioadă, mai multe evenimente, care au fost în atenţia mass-media şi pe reţelele de socializare, creând ostilitate şi scandal în ambele ţări.

Săptămâna trecută, un bărbat din Bucureşti a susţinut că a fost refuzat de o vânzătoare să fie servit cu o porţie de mici la un supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc pe motiv că nu ar fi vorbit în limba maghiară. Marţi, la meciul de baschet România-Ungaria, fanii români au incendiat steagul maghiar şi s-au întors cu spatele la intonarea imnului ţării vecine.

Tot cu aceeaşi ocazie, în momentul intonării imnului României, un grup de suporteri ai Ungariei s-a întors, la rândul lor, cu spatele la teren, iar câţiva au făcut gesturi obscene.

Miercuri, aproape 2.000 de persoane au participat, în faţa Prefecturii din Târgu Mureş, la un miting de protest faţă de desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române au decis suspendarea cursurilor Liceului.

Potrivit Tineretului Maghiar din România, pe reţeaua de socializare Facebook a fost publicat evenimentul Olimpiada de bătut unguri, în cadrul căruia nişte tineri de etnie română au invitat concetăţenii lor la Odorheiu Secuiesc ca să lovească cetăţeni români de etnie maghiară.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat, ieri, faptul că PSD este gata să acorde minorităţii maghiare "privilegii inexistente în vreo ţară europeană" în schimbul sprijinului dat de UDMR Guvernului Tudose.

"Guvernul Tudose este ţinut în viaţă de UDMR. Ieri (n.r. joi), UDMR a anunţat că prelungeşte protocolul de colaborare parlamentară cu PSD (adică susţinerea în Parlament a guvernului Terente). M-am întrebat care este preţul plătit de pesedişti. Am aflat răspunsul tot ieri, din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, unde coaliţia majoritară a votat favorabil proiectul de modificare a Legii administraţiei, care coboară de la 20% la 10% pragul pentru minorităţi", a scris Orban, pe Facebook. Potrivit liderului PNL, preţul plătit pentru această susţinere "este trădarea".

"În prag de 2018, PSD cedează în faţa celor care refuză să sărbătorească Centenarul Marii Uniri şi este gata să sfideze românii acordând privilegii inexistente în vreo ţară europeană, doar ca să rămână la putere. Şi asta în timp ce guvernul Ungariei ne caută nod în papură. Opriţi-vă neruşinaţilor!", adaugă liderul liberalilor.

Liviu Dragnea: Reacţia Ungariei este exagerată

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a catalogat drept "exagerată" reacţia Ungariei, de a retrage sprijinul României pentru aderarea la OCDE în urma situaţiei Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, dar a criticat şi acţiunea "instituţiilor de forţă", care a dus la suspendarea cursurilor în limba maghiară, solicitând soluţii de la autorităţi.

Politicianul a spus: "Eu cred că şi Guvernul şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş, asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem o măsură dublă în ceea ce priveşte tratamentul faţă de comunităţile etnice dintr-o ţară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie, e vorba de imobile care au fost date în continuare pentru o perioadă cred că de 10 ani de către Biserica Romano-Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu".

El a criticat acţiunea DNA de la liceu: "Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copiii de acolo. Eu cred că ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie".

Dragnea a considerat însă şi că reacţia Ungariei, de a retrage sprijinul României pune OCDE, "poate fi considerată exagerată": "Nu este prima dată când are astfel de reacţie, dar acum într-adevăr e exagerată. Dar eu văd aici două subiecte distincte: dacă discutăm numai de reacţia Ungariei, o să schimbăm între noi comunicate şi o să avem măsuri şi contra-măsuri, dar problema rămâne tot nerezolvată. Situaţia de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei".

Premierul Mihai Tudose a afirmat, ieri, că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relaţiile diplomatice, urmând ca ministrul Educaţiei şi cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare.

"Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, şi domniile lor au aici. Nu cred că vom ajunge acolo", a spus premierul, la Antena 3.

Întrebat de conflictul "alimentat" de Budapesta, Mihai Tudose a replicat: "Cred că îl alimentăm şi noi discutând despre aşa ceva. E vorba aia, cu băgatul băţului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei să poată să iasă să apere cei 2 milioane de cetăţeni care nu ştiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Ştiţi foarte bine, au toate drepturile posibile".

Şeful Guvernului a adăugat că întreaga situaţie tensionată diplomatic este rezultatul unei interpretări greşite. "Eu nu cred că statul ungar va juca la un asemenea nivel şi cred că de fapt este o interpretare un pic eronată", a spus Tudose. El a apreciat că respectiva situaţie care a dus la reacţia Ungariei este "o problemă şi în justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a Consiliului Local". "România este exemplu în lume în ceea ce priveşte toleranţa şi religioasă, şi etnică şi de orice natură. Şi asta o ştie toată lumea", a punctat şeful Executivului.

Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş are la bază o decizie a Tribunalului Mureş din luna iunie a acestui an, prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.

Ministrul Educaţiei Liviu Pop: "Avem tratament egal faţă de toate minorităţile din România"

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a declarat, ieri, referindu-se la situaţia Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, că în prezent, în România, există tratament egal faţă de toate minorităţile.

La începutul şedinţei de Guvern, ministrul Pop a precizat: "Avem o situaţie specială la Târgu-Mureş. Nu este atributul Ministerului Educaţiei Naţionale. În momentul de faţă, avem tratament egal faţă de toate minorităţile din România. Nu avem o problemă la nivelul Ministerului Educaţiei, este o problemă locală, fiind şi un dosar DNA în lucru. Cred că avem o soluţie prin care elevii să nu sufere acolo, că până la urmă discutăm de câteva sute de elevi".

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, după cum a informat agenţia MTI.

Agenţia maghiară de presă a menţionat că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus într-o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România".

Autorităţile ungare au anunţat miercuri că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Ministerul român al Afacerilor Externe precizând că reacţia statului vecin "contravine mesajelor de deschidere recente". "În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă", arată MAE într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura ţării noastre.

În acelaşi timp, subliniază MAE, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.

Dungaciu: "Vom intra într-un regim de confruntare cu o Ungarie care vrea confruntare"

Va trebui să ne asumăm cu calm, fără isterie, ca metodă de lucru şi ideea că vom intra într-un regim de confruntare cu o Ungarie care vrea confruntare, din păcate, în perspectiva Centenarului, alegerilor şi a Trianonului 2020, a spus analistul Dan Dungaciu la Realitatea Tv, adăugând: "Din păcate, Ungaria îşi asumă la nivel european gesturi care pentru mulţi ar fi inacceptabile. S-a lansat ipoteza în care Ungaria ar fi punctul de legătură din Germania şi Rusia. Interesantă ipoteză. De ce România atunci când a văzut că se construieşte centrala de la Paks nu a rostit nimic, nu a existat nicio dezbatere. De ce această tăcere a României?".

Incidente la meciul de baschet România-Ungaria

Suporteri ai echipei naţionale de baschet a României au aprins, marţi, un steag al Ungariei pe platoul din faţa Sălii Polivalente Cluj-Napoca şi s-au întors cu spatele în timpul intonării imnului Ungariei, la începutul partidei dintre cele două naţionale de la EuroBasket 2017.

Purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj, Marius Ardelean, a declarat că nu a fost identificată persoana care a dat foc steagului Ungariei.

În momentul intonării imnului României, un grup de suporteri ai Ungariei s-a întors, la rândul lor, cu spatele la teren, iar câţiva au făcut gesturi obscene.

Pe parcursul jocului, grupul de suporteri români a scandat "Ţinutul Secuiesc, pământ românesc" şi a cântat "Treceţi batalioane române Carpaţii", iar suporterii maghiari au scandat "Ria, Ria, Hungaria".

Client refuzat în Odorheiul Secuiesc pentru că nu ar fi vorbit maghiară

Un bărbat din Bucureşti susţine că a fost refuzat de o vânzătoare să fie servit cu o porţie de mici la un supermarket Kaufland din Odorheiul Secuiesc pe motiv că, spune el, nu ar fi vorbit în limba maghiară.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a solicitat, luni, conducerii Kaufland Odorheiu Secuiesc să transmită măsurile care au fost luate sau urmează să fie luate în cazul vânzătoarei respective, potrivit Agerpres.

În solicitarea trimisă supermarketului, prefectul spune că "a luat act cu îngrijorare de incidentul petrecut între un cumpărător şi un vânzător" şi cere un punct de vedere legat de acest aspect, dar şi să-i fie comunicate măsurile luate pentru ca aşa ceva să nu se mai repete.

Adrian Jean Andrei a spus că astfel de manifestări nu sunt binevenite în judeţ şi a făcut apel la înţelepciune, punctând că trebuie respectat articolul din Constituţie potrivit căruia limba română este limba oficială a statului.

Potrivit sursei citate, pe această temă a fost dispus deja un control de către Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului, care vizează modul de informare în limba română a consumatorilor, supermarketul în cauză fiind amendat deja cu suma de 10.000 lei.

În urma incidentului de săptămâna trecută, Kaufland a emis un comunicat în care se dezice de comportamentul angajatei sale, însă susţine că a fost vorba şi de o provocare din partea celui care a filmat. Mai mult, la ora la care a avut loc filmarea, programul de lucru cu clienţii nu începuse încă. Bărbatul ar fi venit la magazin de 3 ori în 16 minute, ultima dată fiind şi cea în care a făcut clipul video.

Tineretul Maghiar din România (TUDMR) a transmis: "Incidentul din supermarketul Kaufland din Odorheiu Secuiesc demonstrează cât de mare este puterea tehnologiei. La sfârşitul lunii august a apărut o înregistrare video pe internet, în care un bărbat de naţionalitate română este refuzat să fie servit pentru că vorbea în limba română cu angajata magazinului. Ulterior, s-a dovedit că filmuleţul a fost editat iar adevăratul motiv pentru care bărbatul nu a fost servit era că programul de lucru nu începuse încă la acea oră şi din acest motiv nu putea fi servit".

Csongor Oltean, preşedintele Conferinţei Tineretului Maghiar din România (Tineret UDMR), susţine: "Prin postarea acestui filmuleţ fals şi incomplet s-a generat în societate o instigare la ură pe criteriul apartenenţei etnice, reuşind ca pe reţeaua de socializare Facebook să apară evenimentul Olimpiada de bătut unguri, în cadrul căruia nişte tineri de etnie română au invitat concetăţenii lor la Odorheiu Secuiesc ca să lovească cetăţeni români de etnie maghiară. În acelaşi timp în data de 05 septembrie, suporterii echipei naţionale de baschet a României au aprins, un steag al Ungariei pe platoul din faţa Sălii Polivalente Cluj-Napoca şi s-au întors cu spatele în timpul intonării imnului Ungariei, la începutul partidei dintre cele două naţionale de la EuroBasket 2017".

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Limba romana este"limba oficiala a statului".Atunci de ce in cele 3 judete sunt oameni care nu stiu deloc romaneste?Cu scoli pe criterii etnice se incurajeaza unitatea tari sau distrugerea ei?Infintarea UDMR a fost prima mare prostie a lui Iliescu,urmad destule.Tot in categoria prstii se incadreaza si retrocedarile in integrum ale PDL,PNL si UDMR.Rusine.

  1. Exista persoane care nu doresc sa invete limba romana. Cu scoli pe criterii etnice se incureajeaza convietuirea armonioasa in cadrul unei comunitati. Valoarea unei tari este data de cetatenii acesteia, iar oferirea unor drepturi precum cele de pastrare a valorilor culturale pentru fiecare etnie este importanta. Scopul nostru nu trebuie sa fie de romanizare a maghiarilor, ci de a gasi solutii de a convietuii impreuna in care sa primeze respectul reciproc pentru valorile celuilalt. Problema tarii noastre nu este ca sunt maghiari in Romania care nu stiu romaneste. Problema noastra este ca avem peste 300.000 de analfabeti, iar rezultatele testelor in cadrul educatiei plaseaza tara noastra in locurile codase.

   Problema este ca enclavizarea prin necunoasterea limbii oficiale creaza premisele separatismului. Asta este tinta, tu o stii foarte bine (politica pasilor marunti a udmr-ului) si o sustii indirect sa te creada fraierii.

   Ca invatamantul este tot mai slab e alta poveste, nu deturna discutia.  

  Orban daca ar fi la guvernare cu siguranta ar cersi mila de la maghiari ca doar asa au facut toate partidele care s-au perindat pe la Victoria ,asa ca PNL ciocul mic pana va vine randul la cersit ajutor de la UDMR.

  Scrisoarea unui tanar catre mama sa:

  „ Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri. În rest e bine. 

  Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita…Dache mai ajung… 

  Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales. Place la mine la Abrud. 

  Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine. 

  Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie. Draghe mama, in rest e bine. M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie”. Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.

  Repede trece. Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig. Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi) Avram Iancu prieten la mine e. Pusilok, Csibi 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
ELECTRICA FURNIZARE S.A.
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
E.ON

Curs valutar BNR

26 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0195
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5190
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4869
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.1954

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro